hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AV/AD接班人?
開啟左側

AV/AD接班人?

Lost 發表於 2015-2-25 02:40 | 顯示全部樓層

今日九巴冇買11米車, 自然有二十萬種理由話10米都夠用, 有d線12米都行得
到買左, 又自自然然大家可以創作二十萬種理由, 「解釋」點解真係好需要11米車架喇Z_Z
GK3258 發表於 2015-2-25 09:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Lost 於 2015-2-25 02:40 發表
今日九巴冇買11米車, 自然有二十萬種理由話10米都夠用, 有d線12米都行得
到買左, 又自自然然大家可以創作二十萬種理由, 「解釋」點解真係好需要11米車架喇Z_Z ...
即係咁,呢個世界有一樣野叫科學(同埋通識),就係好似閣下咁講嘗試搵原因解釋現有現象。
同樣地,上得黎巴討,預左睇到既,除左一個月得一兩個既post係有人有料爆之外,其他都係巴迷嘗試解釋點解會有呢個現象/事實
如果認為咁樣無意義既可以唔睇,不過個人認為睇下唔同既人既唔同觀點,其實都獲益良多
如果上黎討論區目的唔係強迫人地接受自己,而係交流既,人都會開心好多
如果想改變呢啲事實既,請加入九巴,上黎講唔會有乜影響到個世界既
FBI2 發表於 2015-2-25 09:20 | 顯示全部樓層
原帖由 hkptb 於 2015-2-25 00:21 發表
講真只要條路沒有長度限制(豎立路牌果種),原則上係可以任何長度都入得去,貨櫃都得架
西沙路都日日有N咁多架長過12米車既旅遊巴貨車進入,人地都夠係過曬火位先入到灣
但點解九巴仍然只派11M車,其他路段如林錦公路,條路沒有 ...

林錦有长度限制,长过11米唔得
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
fokck 發表於 2015-2-25 09:40 | 顯示全部樓層

原帖由 GK8522 於 2015-2-23 20:27 發表
黃石行唔到12M?698R派既車乜黎?上次RE508大鬧西貢又乜黎?(RE508仲要玩埋西沙)

飛鵝山段舊清連大白龍都行過唔少次你同我講行唔到12M?

我真係唔知你講乜,城巴 698R 十二米入黃石十隻手手指都數得曬,其中三次仲要係取消前最後一日出車,
九巴 RE508 入黃石亦係巴士迷自製特見做出黎,除左果次九巴從來無十二米入過去,亦無批過十二米入去。

我坐 91 同 91M 咁多次都無見過 3AD 行舊清水灣道落山,我從來都無聽過有大白龍行過,每次用十二米
都要改道落山,近年十二米車行舊清落山我淨係聽過 KU4709 行 91M,仲要行完即刻站長俾人照肺。
多啦A夢
GK8522 發表於 2015-2-25 09:43 | 顯示全部樓層

回復 50# 的帖子

又一個唔知就咪出聲出醜既例子

早排HL7245由廖碌神開連行2日都係行舊清,HL7245再之前亦有第2部大白龍行過舊清,再數遠D亦有98A拉V豬舊清落山

再要數既早幾年有次坪石公園出面氣爆順利落黎既車全部要上飛鵝山先落番黎咪又係咁行

另外好似有次92都出過大白龍行舊清,不過92呢單我唔肯定有冇記錯

我幾時講過91M有大白龍掛牌
我真係唔知你講乜,城巴 698R 十二米入黃石十隻手手指都數得曬,其中三次仲要係取消前最後一日出車,
九巴 RE508 入黃石亦係巴士迷自製特見做出黎,除左果次九巴從來無十二米入過去,亦無批過十二米入去。

我坐 91 同 91M 咁多次都無見過 3AD 行舊清水灣道落山,我從來都無聽過有大白龍行過,每次用十二米
都要改道落山,近年十二米車行舊清落山我淨係聽過 KU4709 行 91M,仲要行完即刻站長俾人照肺。

好一個自製特見,如果真係有問題既你認為站長甚至寫字樓會俾佢亂黎?

你唔好同我數乜野2隻手數得哂,2013年之前咁耐21行12M既次數咪又係十隻手指數得哂?而家呢?日日都有12M行

你冇見過就唔好話冇,我夠冇見過你呢個人我可唔可以話冇你呢個人存在:O)

3357。KS8450 發表於 2015-2-25 11:00 | 顯示全部樓層
原帖由 GK8522 於 2015-2-24 22:54 發表
我即使當你呢個講法成立,你都係答我唔到12/12M呢2條日日行15XX都冇事

我呢就一D都唔勁既,只不過睇得多記得多唔係好似有D金魚咁既金魚記憶

而家108/5A講緊馬頭涌轉馬頭圍再轉盛德街,你就走去同我講寶馬山勵德,九唔 ...

15xx 不足12米, 難以比較, 但想講15XX 轉向必定較12米3軸大車靈活, 走半山當然是沒有問題的

而家邊個九唔搭八, 108 當然要數算有機會12米車行唔到既路段, 只數算九龍地區有甚麼意思?
而家仲有勵德落山轉出摩台
那個位12米會有機會刮底
盛德街一早證明沒有甚麼問題
而且我根本沒有在討論5A

原帖由 ccicoltd 於 2015-2-24 21:29 發表

81 用過 12 米了。

81 用12米 只限於興華去勵德
回程是不行的

原帖由 GK8522 於 2015-2-25 09:43 發表

早排HL7245由廖碌神開連行2日都係行舊清,HL7245再之前亦有第2部大白龍行過舊清,再數遠D亦有98A拉V豬舊清落山

再要數既早幾年有次坪石公園出面氣爆順利落黎既車全部要上飛鵝山先落番 ...

92 是有出過 12 米車行舊清水灣落山既, 仲要豬/ 龍都有
12米豪就無印象了

FD5410 發表於 2015-2-25 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 GK8522 於 2015-2-25 09:43 發表

再要數既早幾年有次坪石公園出面氣爆順利落黎既車全部要上飛鵝山先落番 ...
淨係講呢幾年都見過 ATE, AVW, 3ASV 行舊清落山
AVW 個次仲要係行 91...(搭中)
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
toyl 發表於 2015-2-25 13:22 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2015-2-25 12:06 發表
淨係講呢幾年都見過 ATE, AVW, 3ASV 行舊清落山
AVW 個次仲要係行 91...(搭中)

B9都有,不過所謂「呢幾年」,都係某個平日朝早柯打某線出返鑽石山果個先日日唔理禁令照行
ccicoltd 發表於 2015-2-25 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 3357。KS8450 於 2015-2-25 11:00 發表
81 用12米 只限於興華去勵德
回程是不行的

請見舊文:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=458883
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
GK8522 發表於 2015-2-25 14:33 | 顯示全部樓層

回復 56# 的帖子

呢D人真係連文都懶爬,之前一路拎108講都係證明盛德街冇問題,連我個重點都搞錯

刮唔刮底呢樣野我就要請高人指點啦,不過當年話行老闆會刮底既鑽地而家11 S2都出過而家部掛牌嗰陣,又其實係咪現今技術有辦法GET RID OF IT?

2軸VS 3軸呢點你啱,但係都係嗰句,如果真係咁大問題既點解23間唔中都有12M行?唔通次次北碼都冇中短車可拉?