hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AV/AD接班人?
開啟左側

AV/AD接班人?

gordon 發表於 2015-2-25 16:11 | 顯示全部樓層

其實九巴的車型限制相信比新城更嚴謹, 要偷對面線已經唔行得, 反觀新城要偷位都照用.

舊清水灣道個彎位其實12米係行到的, 不過就係要偷少少相反方向行車線, 呢個情況, 以新城來說已經一早用左12米.
當年何文田常富街都係同一情況, 九巴17在1989年曾經掛過S3M, 不經常富街, 但議員反對要改回行走常富街, 用回鴨車, 之後事隔8年, 新巴上場接手中巴路線, 同樣行走常富街的109卻改用LM以至後來DA.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
dongfeng 發表於 2015-2-25 17:34 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2015-2-25 16:11 發表
其實九巴的車型限制相信比新城更嚴謹, 要偷對面線已經唔行得, 反觀新城要偷位都照用.

舊清水灣道個彎位其實12米係行到的, 不過就係要偷少少相反方向行車線, 呢個情況, 以新城來說已經一早用左12米.
當年何文田常富 ...
西寧街左轉域多利道,行12米車也要偷對面線位。為何九汽卻肯在30年前派3N, 3BL行101, 104等路線?
에이핑크 대박!
3357。KS8450 發表於 2015-2-25 18:28 | 顯示全部樓層
原帖由 GK8522 於 2015-2-25 14:33 發表
呢D人真係連文都懶爬,之前一路拎108講都係證明盛德街冇問題,連我個重點都搞錯

刮唔刮底呢樣野我就要請高人指點啦,不過當年話行老闆會刮底既鑽地而家11 S2都出過而家部掛牌嗰陣,又其實係咪現今技術有辦法GET RID OF  ...

對不起, 我確實不認為盛德街有甚麼重點可言
因為對比摩頓台後面的馬路盛德街根本是一條相當闊及足夠12米巴士順利行過的馬路

鑽地應該係先前有人略為整過路來, 所以AP 罕有地行回掛牌

同埋23 12米行全程不能稱上"間唔中", 而且根本是拎錯車.
記憶所及只有那部30xx 及一部55xx

原帖由 ccicoltd 於 2015-2-25 14:01 發表

請見舊文:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=458883

我個人認為是中途載興華再回程上勵德私走
就算行足全程也極抆水
我不認為空運龍既軚能一手兼不用倒車通過落山後摩台前向左急彎
對行車而言是極差的

而且也不排除當日有人拎錯車

**相似例子有8號一兩年前有一排禁用50xx, 柴灣工業區掉頭上斜刮車頭下巴
但現已取消

GK8522 發表於 2015-2-25 18:45 | 顯示全部樓層

回復 63# 的帖子

冇重點?都係嗰句,爬文先啦大爺,爬清楚點解我講盛德街先啦,同埋搞清楚我係話"108用得12M因為盛德街行到"淨係"盛德街行到12M因為108有特車固定由12M車ORDER"啦:O)

不過講左咁耐盛德街其實個問題係馬頭涌轉馬頭圍淨係馬頭圍轉盛德街先(定係盛德轉富寧?)

23我見過VA65淨66唔記得左
GU9338 發表於 2015-2-25 19:38 | 顯示全部樓層
原帖由 GK8522 於 2015-2-24 23:44 發表
我對你呢D講法我就真係得啖笑

就算真係過火位又點?12M轉右上飛鵝山段舊清夠過火位啦我咪又係連續幾日見有91M大白龍(好似仲係正字軌)沿路落,人地派得部車去呢D過火位既位去行你洗擔心?真係出左事既邊個要做維修?你淨 ...
原帖由 GK8522 於 2015-2-25 09:43 發表

好一個自製特見,如果真係有問題既你認為站長甚至寫字樓會俾佢亂黎?

你唔好同我數乜野2隻手數得哂,2013年之前咁耐21行12M既次數咪又係十隻手指數得哂?而家呢?日日都有12M行

你冇見過就唔好話冇,我夠冇見過你呢個人我可唔可以話冇你呢個人存在:O)

唔係你同我去維修所以就可以亂黎 ? 係過火位就係過火位 , 係唔安全就係唔安全
如果派 11 米都會踩線有風險既話 , 點解要派部 12 米出黎要師傅揸住先 ? 你覺得無問題 , 唔代表人地肯制囉

拎 21 做例子我諗到頭都大埋 ,
以前行過一兩次無事就代表以後都可以行 ? 21 係咁就代表條條線都得 ?
3020 行 15 上山頂個程都無事架 , 咁係咪以後可以常規派出去然後單單都踩線過橋 ?
請用文明來說服我。
KG1428 發表於 2015-2-25 21:38 | 顯示全部樓層
咁77K用不用得12米車??

大大話話講,77K用過AV且無車長限制
咁54,76K,251B用不用得12米車??

再者,2008年某日,城巴用過11米蘭上祖堯邨
如果九巴肯放寬限制,九巴自然買多D 11米車行30,45,46,269M

tomchen 發表於 2015-2-25 22:32 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2015-2-25 17:34 發表
西寧街左轉域多利道,行12米車也要偷對面線位。為何九汽卻肯在30年前派3N, 3BL行101, 104等路線?

總站出去會停定望清兩邊冇車先出,同一般行緊窄灣過雙白線有 D 唔同...
GK8522 發表於 2015-2-25 22:50 | 顯示全部樓層

回復 65# 的帖子

就係唔係你同我去維修而係巴士公司去維修,所以巴士公司就比你同我更關注D車入某D位會唔會出事,你頭2行我就真係睇到頭都大埋完全唔知你拗我D乜

咁你數俾我有邊條係唔得囉,係唔得呀,即係行過之後有禁令唔俾再行呀,唔係冇派過就當唔得呀

唔該解釋下乜野叫踩線過橋,如果你係話加列山道橋底既話而家矮仔都一定要過對面線架啦:O)
Guiltice 發表於 2015-2-25 23:41 | 顯示全部樓層
41m 44 43c  47x 49x 43a 43 37 43x 毋須11米白板
是否31M不可用11以上巴士
656。HU3984 發表於 2015-2-26 00:07 | 顯示全部樓層

呢個世界總會有啲人以為自己好醒好勁
人地明明善意同你討論
果種人就好似俾人點著左咁惡言相向
有狂燥症好快啲睇醫生呀

正題,巴士係一架載住成百人既交通工具
唔係撞爛左邊個整嘅問題
如果架車滿載,車長因為過火位而又有對頭車要急剎
對車上乘客安全同其他車輛安全(唔止對面線,仲有後面既車)都有威脅

講得出撞左唔係你整我整係巴士公司整嘅人
我好懷疑係咪真係一個負責任嘅道路使用者
個司機控制緊果舊野,出左事有機會死好多人架
你會想穩陣啲安全啲,定去到盡搏?

個邏輯唔係間唔中用得,touchwood無事就用到盡呀大佬
香港就係太多唔負責任嘅道路使用者搞到咁多意外