hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署完成巴士路線重組監察脫班等研究 ...
開啟左側

[問題] 運輸署完成巴士路線重組監察脫班等研究

Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-23 15:25 | 顯示全部樓層

獨營實際意義不大
要脫班既只會繼續脫
因過鐘既車一樣要繼續踢來踢去
唯一可以減少既係因時段問題踢車既情況

而梅花間竹對於冇咩特車既路線仲可以咁做
但好似102等等既大線經常性係紅隧起載既特車又點計數?

一個誇張D既諗法
其實可唔可以三巴夾份開一間巴士公司
由三間公司派車
變成資源同收入共享
當然真係一個好FF既諗法...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 good...think out of the box!

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
LNChickenRice 發表於 2015-3-23 16:57 | 顯示全部樓層

回復 61# 的帖子

南韓之前0既成功例子
未必可以晌香港用得著...

除非香港0既運豬署
有南韓公交管理機構咁高科技同咁高水準0既管理啦
(否則公交大鑊飯...同當年豬籠車出中環一樣
可以俾小弟笑足成世...)

PS 某NGC介紹南韓公交系統0既紀錄片...
最好不妨睇完先考慮「本港化」0既可能、可行性...
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
brianso198 發表於 2015-3-23 19:37 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-3-22 23:03 發表
一、關於聯營線,其實我係該文都講過,一係變成107、307咁梅花間竹咁開,一係就三間公司加埋老運,一齊坐低傾,全部分返哂獨營,當然呢個做法會傾好耐。至於用邊種做法,我持開放態度的。

二、係架,B1都好可能係一條俾九巴「造數」 ...

好老實,
條25東行咁行趕走哂原本批客但又無新客源既時候...

話就話25點行都係無運行, (的確係歷史遺留問題)
不過有d我會覺得係佢自己做衰左個名囉...

有時路線設計錯誤真係好出事...

同一個例子可以應用係722身上...
brianso198 發表於 2015-3-23 20:06 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2015-3-23 11:20 發表

應該話海麗三寶先啱 971 好好咩而家

唉。。呢個18X 重組就真係大家都跌晒眼鏡。。其實根本就新巴資源少,仲要分唔均。。
其實呢。。18P唔夠地鐵打呢,就預左架喇。。尤其係天后,炮台山一帶。。灣北就尚且好少 ...

新巴資源少更加無開18X既理由...

本身下繁720/720A岩岩好夠運力而家搞到不斷不倒車落720犧牲西行班次又理想咩?
如果唔係數到720下繁可以一粒鐘多D灣碼上得67個可以成百人排隊吸廢氣既話你估老新會唔會不斷倒車落720?

18X跟720咁樣玩都係死路一條,
東行停唔到中環停中環同唔做堅城無分別,
咁又好老實,
有咩意思?

太古鰂魚涌非繁唔係大家想像中出到咁多客出黎,
點解?住宅係哂遠離鐵路位山上用小巴載哂佢地落地鐵站,
咁住果到既居民會用咩交通工具出入?
自然地就算山上住多人巴士唔見得有運行...

筲箕灣西灣河一路對堅城車需求一般般,
有地鐵自然地呢d位流失落鐵路,
咁...18X可以做咩客?

18X而家咁樣做法分分鐘仲衰過692...
要改佢定位做東區客為主班次唔夠爭,
同地鐵鬥快又係死路一條時...

唔好忘記,
720多個愛東722多個耀東,
18X兩個都無...兜是但一度又要倒車仲要路線重疊...

18P本身一大堆東九轉鐵客無哂,
所以,
根本一條18死碌可能仲著數...

但咁樣既話...18P/18X做D乜?
老新想條18死好耐,
偏偏中段最好做果條叫做18...死未..

評分

neoplan720p + 1 detailed analysis

查看全部評分

kay 發表於 2015-3-23 20:54 | 顯示全部樓層
18X同25角色一樣,係巿區開住貴價價錢牌係度兜客

新巴2年前為左保住25,就取消晒23A/25C

18X理論上唔會咁快謝,或者先殺18,再睇情況殺18P,最尾先到18X,排隊都未輪到18X住

其實18呢幾組都幾頭痛
18大部份時間東行好過西行(下繁比佢減班搞到坐滿去維園,同2號一樣)
18X個人觀察西行好過東行(東行西區上車客量真係慘不忍睹)
18P兩個方向都差唔多,但都唔見左客

不過港島另一困局係,唔過海既線,要開既線開晒啦
唔想做某D線又無其他野可以換,cut左佢又過唔到區議會(鐵路通左個下cut左咁多,之後再cut唔會咁易),留住佢又日日燒錢
就以上3點,睇港島個班運輸主任應該都好頭痛

評分

neoplan720p + 1 agree……或者咁講,18X呢個面子工程,新巴唔會 ...

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2015-3-24 06:34 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-3-23 20:54 發表
18X同25角色一樣,係巿區開住貴價價錢牌係度兜客

新巴2年前為左保住25,就取消晒23A/25C

18X理論上唔會咁快謝,或者先殺18,再睇情況殺18P,最尾先到18X,排隊都未輪到18X住

其實18呢幾組都幾頭痛
18大部份時間東行好過西行( ...

以前18未減班果期下繁東行客量都係唔差,
最差果段時間反而係夜晚返北角果程...

無計,
坐10號又唔係慢好多...
cruisesnet 發表於 2015-3-24 17:42 | 顯示全部樓層

新巴根本就係唸縮數,
其他區吾講, 只講炮台山區,

最初因為吾抵得25A收得平,
想趕你班人坐貴車 (2/2A<-貴過25A少少la; 18/18P/23/25...).

後來無左25A, 又吾抵得你班人坐2/2A, 想谷你班人坐18/18P/25

遠少少既北角, 吾抵得你地坐18/18P (吾夠貴),
我就做頹佢去谷18X

結果, 條條都最吾好, 搵來攪
brianso198 發表於 2015-3-24 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2015-3-24 17:42 發表
新巴根本就係唸縮數,
其他區吾講, 只講炮台山區,

最初因為吾抵得25A收得平,
想趕你班人坐貴車 (2/2A

其實縮唔縮唔緊要,
問題係新巴諗野係離地得好嚴重...
hadboy5 發表於 2015-3-24 21:42 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2015-3-24 20:51 發表

其實縮唔縮唔緊要,
問題係新巴諗野係離地得好嚴重...
偏偏好多人接受呢,幸好新巴唔係做將軍澳山,唔係得一條密到爆93k同疏到痴肺的98a
ctb234 發表於 2015-3-25 19:33 | 顯示全部樓層

新巴以為自己係萬世巨星。
好多fans, 無論點樣脫班,D客都會死等。
得閒就搞呢搞路cut下線,迫班客左轉右轉,左等右等。
成日開埋D 20/30班次,以為班客唔會走。
自己搞臭自己,明明左客都俾佢地趕走。