hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 3月27日起 98D 98P 修改班次
開啟左側

[服務調整] 3月27日起 98D 98P 修改班次

3AV53 發表於 2015-4-9 22:24 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-4-9 22:12 發表

其實你一樣用緊你自己既角度出發...

或者咁講
當你係巴士公司
手上有一條290,一條290A
道路網絡多咗條六幹
如果將利潤最大化,做最多既客,你會點做?

將290逆走,290A加密
康翠既客唔會走(或者無地方走,因為走落觀塘轉車一 ...

既然你咁大愛,
不如將798逆走,將A29兜將南調景嶺,
反正寶林坑口客唔會走(或者無地方走,因為走落觀塘轉車或者搭E22A一定慢左)
但同時將南搶到地鐵客,798/A29總客量多咗,A29仲可以位位收多十幾蚊,
你話巴士公司有無誘因咁做?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
kay + 10 靚抽

查看全部評分

kay 發表於 2015-4-9 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2015-4-9 22:24 發表

既然你咁大愛,
反正寶林坑口客唔會走(或者無地方走,因為走落觀塘轉車或者搭E22A一定慢左)
但同時將南搶到地鐵客,798/A29總客量多咗,A29仲可以位位收多十幾蚊,
你話巴士公司有無誘因 ...
不如話290如果早過798開

798會唔會跟290出入沙田?
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2015-4-9 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2015-4-9 22:24 發表
既然你咁大愛,
你話巴士公司有無誘因 ...

紅字兩句其實好有問題
坑寶客係會走,走落地鐵

798逆走其實係唔會多咗客
因為坑寶走既客會抵消返將南多咗既客
要798做多少少客,可以做既係拆條繁時線將南直出沙田或者開山上將沙,咁就真係多咗客啦

至於A29,條線係有潛質停多一兩個站
但唔係將南,而係觀塘道(將南搭E22A唔慢)
castanopsis 發表於 2015-4-9 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-4-9 22:36 發表
不如話290如果早過798開
798會唔會跟290出入沙田?

如果唔係觀繞無路駁龍翔道
我估290都未必會咁行
現時290系行車時間始終太長,旺丁不旺財

之前版友放料,290/A首日就算班班坐滿/企人盈利都好少
如果個客量keep唔到,隨時要倒蝕
其中一個原因就係行車時間長導致用車多,油錢/人工貴
290/A咁既走線,唔係想像中咁理想
3AV53 發表於 2015-4-9 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-4-9 22:49 發表

紅字兩句其實好有問題
坑寶客係會走,走落地鐵

798逆走其實係唔會多咗客
因為坑寶走既客會抵消返將南多咗既客
要798做多少少客,可以做既係拆條繁時線將南直出沙田或者開山上將沙,咁就真係多咗客啦

至於A29,條線係有潛 ...
你話人口多大晒丫嘛,咁將南人口遲早高過坑口,坑口憑乜hold住A29尾站?
唔只兜將南,應該兜埋康城添,人口多大晒丫嘛

你又話焗搭就慢啲都得丫嘛,咁比起地鐵尾站既將南,
坑寶點睇都焗搭啲,點解798唔可以逆走?
3AV53 發表於 2015-4-9 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-4-9 23:07 發表

如果唔係觀繞無路駁龍翔道
我估290都未必會咁行
現時290系行車時間始終太長,旺丁不旺財

其中一個原因就係行車時間長導致用車多,油 ...

同意,所以條六幹將荃,調景嶺開跟290到康城後就行跨海大橋走人就算,
唔好兜坑口喇。

將南人口咁多,無謂因為少人過佢既坑口搞到疏車左,
又無謂拉長太多行車里數丫
S3BL100 發表於 2015-4-9 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-4-9 23:07 發表

其中一個原因就係行車時間長導致用車多,油錢/人工貴
290/A咁既走線,唔係想像中咁理想

E22A 由康盛去黃大仙仲慢過 290/A 由將南去黃大仙,你估逆走解唔解決到「行車時間長導致用車多,油錢/人工貴」的問題?
fb.com/scientisthk2usa/
hadboy5 發表於 2015-4-9 23:50 | 顯示全部樓層
A29用六幹都係好順路姐,坑口後去康城上橋或照去尚德後入六幹都係順路㗎,290相信始終會改行六幹,樓上請放心喎,喜歡290的人絕不會係喜歡798的人跟要求荃灣跟足798行喎,比較理性D 㗎喎 ,假若新巴用呢個行法應該係眾對290反感的人極度接受
castanopsis 發表於 2015-4-9 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2015-4-9 23:21 發表
你話人口多大晒丫嘛,咁將南人口遲早高過坑口,坑口憑乜hold住A29尾站?
唔只兜將南,應該兜埋康城添,人口多大晒丫嘛

你又話焗搭就慢啲都得丫嘛,咁比起地鐵尾站既將南,
坑寶點睇都焗搭啲,點解798唔可以逆走? ...

你冷靜少少,平心靜氣討論得唔得?
句句都一係曲線一係反問咁...

人口多唔係大晒,但人口多通常客都多
所以有較大決策權實屬正常
如果人口少既地區次次都有得話事
277E應該保持大窩西尾站出
681更加唔應該飛走亞公角

其實講到底
最重要都係客量數字
就算人口少
夠客就應該開線拆線改特快
A29/296A就係咁既case
坑寶/尚德人口一定唔會多過成個將軍澳加埋
但兩線客量都唔係差
所以線都一樣可以照開

290/A個case
將南坑口同半個寶林無論人口、新客、潛力都仲好大
六幹開通有個機會搶市場
點解唔可以改特快?
siusiupeople 發表於 2015-4-9 23:51 | 顯示全部樓層