hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 3月27日起 98D 98P 修改班次
開啟左側

[服務調整] 3月27日起 98D 98P 修改班次

castanopsis 發表於 2015-4-9 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-4-9 23:39 發表
E22A 由康盛去黃大仙仲慢過 290/A 由將南去黃大仙,你估逆走解唔解決到「行車時間長導致用車多,油錢/人工貴」的問題?

上面大部分討論都講緊六幹開通後
290應唔應該逆走行六幹
我相信如果行六幹,行車時間會稍有縮短
3ASV174 發表於 2015-4-9 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-4-9 22:49 發表

紅字兩句其實好有問題
坑寶客係會走,走落地鐵

798逆走其實係唔會多咗客
因為坑寶走既客會抵消返將南多咗既客
要798做多少少客,可以做既係拆條繁時線將南直出沙田或者開山上將沙,咁就真係多咗客啦

至於A29,條線係有潛 ...
又離左題,回埋就算喇。

講黎講去咪你要最快。

我自己唔會刻意揀 290/290A 去荃葵,
但你令人反感既主因係你連 290 都接受唔到,但你要人地搭 290A,理由係你人口多,所以要蝦人地人口少(=/= 客少)。
呢個己所不欲 must 施於人然後理由係「你人少所以求其搵條線敷衍你」、「你搭 290A 快過我搭地鐵」、「15 分鐘一班慢線換走你 10 分鐘一班快 10 分鐘一班慢線你都無蝕」,真係雙重標準到爆,
呀唔係,你根本無唔認,因為你一路都話件事係 favour 你自己而原因係你條地鐵已經好快所以巴士要更加快,呢個咪係問題核心。

根本呢個行車路線先後次序就會換到乘客量點樣變化係你自己主觀諗出黎,係你空想出黎。
點解你可以肯定 798 調轉將南尾站唔會多左客呢?逆走坑寶會搭地鐵,依家將南都會,點解你可以肯定將南尾站,走既客會多過吸既客?將南人口都比坑口寶林多,
根據人多蝦人少理論,將南先應該係尾站,但點解當話要俾將南快車,你又調返轉諗繁時拆線,或者上山,總之唔好搞到你搭既 798?
但講荃葵,你又覺得只拆繁時唔得架喎。

就算 A29 兜埋入將南,坑口同寶林都無其他 option 快得過佢,換言之坑寶客條氣唔順,都係焗搭,
但 E22A 就一定有客過戶去 A29,城巴一定有賺,點解又話佢只係有潛質觀塘道加站?講到底,係因為佢兜多左路,影響到你呀嘛。
擔心用多左車?290 如果逆走,里數拉長左,加埋 290A 要加班,都一定會比依家用多左車。但點解又咁建議推?因為你歡喜囉。

點解你已經有地鐵搭仲一定要有巴士線比地鐵更快?
講緊 290 都唔係慢地鐵好多,所算行左六幹,又可以再快幾多?
最重要係,反轉左條線,敷唔敷衍康盛翠林(寶達安達係敷衍都費事)都係其次,我唔關心。但係執整完,你連 290A 都唔捨得放手,而事實亦都係依家好多將軍澳既人一邊鬧 290A,但另一邊廂,佢地又覺得條線唔縮得,這就是問題啦。

理性分析,到六幹起好之時,
將南人口已經再翻倍,到時如果真係反轉條 290,你搭埋我o個份,送晒俾你山下環遊世界又點話?
到時日出康城入晒伙,有多幾萬人,將南新樓入晒伙,又多幾萬,你反轉得條線,仲要行六幹,咁日出康城你做唔做?將南新樓你做唔做?如果唔做點解做你唔做佢?
反轉得條線,到時將南海皮幾排新樓,條線係咪仲可以好似依家咁成個將南擺三粒站就去荃灣?兜埋又要兜幾耐?到時寶林上車,甚至坑口上車,幾耐先兜完將軍澳?
依家坑口上 E22A 都已經差唔多 15 分鐘先轉上隧道,搭 290 行 15 分鐘已經差唔到寶達,之後就半直通。到時中九龍幹線通左,龍翔道呈祥道都會少左車行。
如果你條六幹將南要畫圈圈,當你唔兜日出康城,但兜埋天晉、嘉悅、帝景灣,仲有將軍澳中心對出堆新樓,然後再去調景嶺又轉轉轉,停埋堆十字燈位,究竟你著數左去邊度?
好喇,當你嫌依家 290 慢要再改快線,咁樣再改得條線,你又憑咩飛起日出康城?
到時俾左條 290 行六幹,但日出康城出黎兜轉將南,縮條 290A 留返俾你,你又得唔得呢?你唔會肯囉,但你今日就叫人搭 290A。

講真,我就日日搭小巴轉地鐵返工既,條線我唔係坐返工,點行我好閒,所以我一直都係話「點解人地兜就得,你兜就唔得」,而唔係話條線要點點點點改。
睇唔過眼既,係你雙重標準同似是而非既理論。
講到尾有一點我好唔認同,就係即使巴士快過地鐵,不代表o的客就一定搭,98D 快過地鐵,結果一樣大把坑口寶林客地鐵一通就當佢唔存在,
但巴士慢過地鐵,亦唔等於o的客就唔會上車,98C/98s、290/290A 已經係好好例子。

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +3 收起 理由
jpoon + 1 + 1 點解人地兜就得
3AV53 + 1 + 1 講晒我想講既野
S3BL100 + 1 + 1 世事都給你看透了

查看全部評分

S3BL100 發表於 2015-4-9 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-4-9 23:51 發表

人口多唔係大晒,但人口多通常客都多
所以有較大決策權實屬正常
如果人口少既地區次次都有得話事
277E應該保持大窩西尾站出
681更加唔應該飛走亞公角

人口多客都多,但係會唔會有人走去建議整條富安花園頭站,兜晒錦泰、馬巿、錦英利巿先上公路出巿區,
兜足半粒鐘見返屋企門口的荒謬走線先?

E22A 就係做緊呢樣野喎。

同埋 277E 而家的清河尾站亦唔係鐵路沿線,而人口仲多過大窩西,講完。
fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2015-4-9 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-4-9 23:51 發表

em....我認同290同290A 盈利暫時來講係少,但始終開左線無一個月,

而且九巴已經插左旗,他日收番正價,盈利係會慢慢上升。

收費都係一個因素
收正價之後係會好少少
另一個重點就係究竟290A食到幾多流水客

(ps 個post有少少離題,過多幾個post最好轉返落290/A個帖講)
gn3509 發表於 2015-4-10 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-4-9 23:57 發表
又離左題,回埋就算喇。

講黎講去咪你要最快。

但你令人反感既主因係你連 290 都接受唔到,但你要人地搭 290A,理由係你人口多,所以要蝦人地人口少(=/= 客少)。
呢個己所不欲 must 施於人 ...
逆走將荃多數擺康城尾站,坑口上車隨時都要20分先上到公路,計埋跑公路20分到葵涌道,
坑口隨時40分先去到葵芳,比起而家非繁時大約45分,係快左少少既,
不過同時間,以九巴性格咁改快一定會加價,加幅仲唔會細,
以286C同86C計,加幅有一成,當六幹將荃都加一成,即係$11.9
結果就係比多$1.2換黎快5分鐘,值唔值?幾十萬上落既可能會覺得值既
正題:所以求神拜佛都望唔好將現有路線行六幹,加價都加死.....

今期流行:690是原罪
jpoon 發表於 2015-4-10 07:21 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-4-8 10:48 發表

296D, 98D行法相似, 上面我曾提過98D行六幹被人反對 (行六幹停不到佑寧堂此大站), 296D都會停該站, 故296D不宜行六幹

行六幹好似都可以響啟德隧道前行返入啟德隧道?

http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2015-4-10 07:23 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-4-8 21:52 發表
佢遲遲唔肯回購的原因就係怕上環個樽頸位,但中環灣仔繞道後起好後就兩個世界啦

中環灣仔繞道未必解決到問題,去中環、金鐘、半山D車咪一樣響中上環塞

http://jpoon9394.blogspot.com/
hadboy5 發表於 2015-4-10 08:15 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-4-9 23:57 發表
又離左題,回埋就算喇。

講黎講去咪你要最快。

呢個己所不欲 must 施於人 ...
98D 淨係塞加士居道都嚇走唔少地鐵客,再加埋尖沙咀又怕塞彌敦道,98C 受歡迎的原因係地鐵點搭都係耐,一係搭哂成條綠色,一係過海,不過過海的誘因最細,紅隧口塞車我諗一世都無辦法解決,因為個位置太方便同埋太便宜,反而先尖東後佐敦會吸引返D客返來,296d睇來將南議員真係要咬住唔放,死都要拉佢入去調景嶺,方塊珊就死都要返796S,唔通死攬真係將南本色
castanopsis 發表於 2015-4-10 16:31 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-4-10 07:21 發表
行六幹好似都可以響啟德隧道前行返入啟德隧道?

詳細道路設計仲要再望清楚
如果個接駁位方便,296D可以考慮咁行
但98D就無謂搞,因為寶林出嚟已經係將隧入口,行藍隧無著數
castanopsis 發表於 2015-4-10 16:33 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2015-4-10 07:23 發表

中環灣仔繞道未必解決到問題,去中環、金鐘、半山D車咪一樣響中上環塞

中環塞車,好大程度上係因為唔少車要經過中環先去到港島東
如果有條中環灣仔繞道,就唔會再有港島東車需要路過
所以條繞道係有助紓緩個塞車問題
不過我都認同無可能完全解決到個問題