hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西營盤港鐵站啟用後南區路線重組修訂
開啟左側

[經歷分享/報告] 西營盤港鐵站啟用後南區路線重組修訂

FBI2 發表於 2015-3-27 16:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實和前幾日板友所說的相似,今天已收到正式文件,內容如下:
1/ 由於港島線西延後,路線4,4X,7載客率不跌反升,故決定擱置原訂之重組
2/ 新增12/12M/13>930/930A往灣仔轉乘,以及12/13>40往灣仔轉乘
3/ 新增星期一至六早上0740,0800由田灣開,經華貴,華富南,薄扶林道,德輔道西往中環的特別服務,編號未定,全程收費5.6,華富起載5.3
4/ 新增43M<>4/4X轉乘

以上措施將於2015年5月份內實施.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kmbodth 發表於 2015-3-27 16:33 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-3-27 16:05 發表 其實和前幾日板友所說的相似,今天已收到正式文件,內容如下:
1/ 由於港島線西延後,路線4,4X,7載客率不跌反升,故決定擱置原訂之重組
2/ 新增12/12M/13>930/930A往灣仔轉乘,以及12/13>40往灣仔轉乘
3/ 新增星期一至六早 ...
取消43x,46x又加開候條近似71p,4的新rt.,咁不如留43x,46x各一班仲好。ps:集中討論不好嗎
LN9267 發表於 2015-3-27 16:37 | 顯示全部樓層
看第三點新增的路線,應該是新巴經營,但我覺得區議員會要求這條新路線全程收$5.3才收貨。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
LN9267 發表於 2015-3-27 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2015-3-27 16:33 發表
取消43x,46x又加開候條近似71p,4的新rt.,咁不如留43x,46x各一班仲好。ps:集中討論不好嗎

其實我覺得這條新路線比起留43x 46x更有用處,因為在早上繁忙時間,不少南區居民坐巴士到信德中心下車,這條新路線有疏導其他薄扶林道路線的作用。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
wingho_cwh 發表於 2015-3-27 18:05 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2015-3-27 16:45 發表

其實我覺得這條新路線比起留43x 46x更有用處,因為在早上繁忙時間,不少南區居民坐巴士到信德中心下車,這條新路線有疏導其他薄扶林道路線的作用。 ...

根本最正確既處理方法係保留43X,而唔係諗呢d方案係度整色整水,穩中求騙
石塘咀至田灣呢個定線,我只能講係世界級低能,唔到香港仔,又唔到中上環,一舊肉都食唔到,轉Mtr站位又肉酸 (43X 站位反而係眾線中最靚) ,得繁忙時間先有班焗坐既客填滿架車,非繁忙就變晒載空國際,真心O晒
仲有,南區居民坐巴士到信德中心下車,咁唔係應該加車比90B咩?行電車路既「新」線,毫無新意,又唔夠快,無人show架。(難聽d講,港島區第一條巴士路線就係南區(香港仔)經薄扶林,落電車路鹹魚欄,咁old school 既定線求其包裝下同我講係「新線」,傻的碼?)
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
hadboy5 發表於 2015-3-27 19:53 | 顯示全部樓層
4,4X 同7點睇會係南港島線通車後再整合,始終而家可以搭鐵去到堅尼地城或港大,多人用唔出奇,不過港大個站有排行咁解姐
ksmbh 發表於 2015-3-27 22:18 | 顯示全部樓層

5x/18會點呢?
yunghin2004 發表於 2015-3-27 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 27-3-2015 18:05 發表

根本最正確既處理方法係保留43X,而唔係諗呢d方案係度整色整水,穩中求騙
石塘咀至田灣呢個定線,我只能講係世界級低能,唔到香港仔,又唔到中上環,一舊肉都食唔到,轉Mtr站位又肉酸 (43X 站位反而係眾線中最靚) ,得繁忙時間先有班焗坐既客填滿架車,非繁忙就變晒載空國際,真心O晒
仲有,南區居民坐巴士到信德中心下車,咁唔係應該加車比90B咩?行電車路既「新」線,毫無新意,又唔夠快,無人show架。(難聽d講,港島區第一條巴士路線就係南區(香港仔)經薄扶林,落電車路鹹魚欄,咁old school 既定線求其包裝下同我講係「新線」,傻的碼?)
咁咪正中某啲機構嘅下懷
hkwp 發表於 2015-3-27 23:22 | 顯示全部樓層
想問47P係咪要照舊取消? 謝謝
hkwp 發表於 2015-3-27 23:27 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2015-3-27 18:05 發表

石塘咀至田灣呢個定線,我只能講係世界級低能,唔到香港仔,又唔到中上環,一舊肉都食唔到,轉Mtr站位又肉酸 (43X 站位反而係眾線中最靚) ,得繁忙時間先有 ...

呢條線真係時光倒流3X年,不如就叫呢條"新線"做 79M,由中巴營運啦!

BTW... 點解要入華富呢?行車里數唔夠?