hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 載通今日宣佈購買 276部 ADL Enviro500 新車
開啟左側

[問題] 載通今日宣佈購買 276部 ADL Enviro500 新車

Alvin2002 發表於 2015-4-19 13:48 | 顯示全部樓層

原帖由 allen_814 於 2015-4-13 19:58 發表
ADL統治香港專利巴士市場但願新車可以用番L凳
BTW,新創建個208部車由邊個公司中標?

換著我是載通管理層, 也會先向ADL買入這批巴士. 因為買入這批巴士後, 去年11月簽訂的196輛12米每輛可以回扣3,164英鎊, 今年2月簽訂的144輛每輛可以有回扣2,135英鎊.
最多在滿足了取得回扣的條件後, 才再考慮其他巴士製造商產品.
tkf_2005 發表於 2015-4-19 18:24 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV356 於 2015-4-18 20:42 發表

唔知到時過檔會唔會有水塘位呢~
咁就出現水塘版ate, avbe了~~

批假豪華車,或者全批過檔E500 唔知會唔會索性換椅,
換上Lazzerini CityLight,
跟新記E50D 11.3M車咁排,
以直梯格局塞到上層載55人呢...?

AVD1 發表於 2015-4-19 18:39 | 顯示全部樓層
原帖由 s3v12 於 2015-4-18 17:40 發表
又E50D,煩唔煩啲呀
喺連城巴80XX都冇3AV,9頭豪咁舒服嘅情況下(至少行起上嚟定過E50D)
九巴堆ATENU?

咁唔係 E50D 就係 B9TL 架啦,咁你想點?
有車你坐已經算好
LJ7006 = MF5119 = AVD1
bb74c88 發表於 2015-4-19 20:57 | 顯示全部樓層

allen_814 發表於 2015-4-19 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV356 於 2015-4-18 20:42 發表

AVBE冇可能,完全冇低地台位
PKD32 發表於 2015-4-19 21:20 | 顯示全部樓層

水塘版ATE有機會, 不過肯定唔會有水塘版AVBE,因為果個位已經高一級,同樣道理,亦唔見AS有整水塘
s3n370 發表於 2015-4-20 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 bnr34 於 2015-4-18 20:28 發表
其實大家係唔知呢276部代邊堆舊車既情況下, 何解會咁關心九記買唔買得切車呢?

以我所知, 運吉一路都會監察住各巴士公司既往後一段時間既換車計劃
當中係仔細到咩舊車車號幾時係會有新車代, 或者預計幾時會加幾多車

如果九記買車放軟手腳, 遠唔夠冚舊車數, 運吉轉個頭就會出聲
如果九記真係買少咁多車而計劃好晒的話, 可能根本就係計劃要CUT既車數
(正如隔離街有一大堆ZF富豪係唔會有新車F/N一換一)

萬一同政府傾好晒既CUT車 (又或者加車) 計劃, 最終發現CUT少啲車(又或者加多啲車)
呢啲野事前根本預計唔到, 最多咪每年揀一批車續第17年, 逐年暫時性滾大個車數, 直到買到新車

換句話說, 根本就有應變方案, 就算要驚九記買唔切車, 都唔輪到我地去驚架啦

噢,詸底終於解開,呢個處理方式真係正路合理。
講到政府弱勢要就範、要為某D人轉彎先成事、甚至買大細,點解我完全見唔到?
仲要仆到埋去和應先抵死喎。

私營機構做野或者無往績可言。
但政府部門﹙尤其是執行政策的,慈母例外﹚做野邏輯基本上大同小異,
跟程序規章做野,同阿媽係女人無分別。聽完成件事要判斷合唔合理,係好容易的事。

小弟唔見得擔心巴士公司訂唔夠車,只不過根據一般做事方式,唔認為運輸署會隨意就範。
其實計一計數,當所有車輛都可以續埋第18年,
已知的新車訂單,同15/16將退役的車數比較,其實都唔係差太多。要搵夠車冚都未致於mission impossible.
但一定無可能用15/16因鐵路通車,而用少的車輛解釋到。
衰D講句,舊年呢度個個都話收車收得勁,當然我唔知實際收幾多啦
收收埋埋的數字,多過新車缺欠個數,都真係唔出奇。

原帖由 hkbw 於 2015-4-18 23:49 發表

有人係要覺得自己啱晒, 一定咩都冇可能, 斷定九巴唔做野, 斷定無可能有續命車, 咪由佢繼續自我陶醉, 無謂叫醒佢, 慳返啖氣啦...

基本上, 好多野政府一早知...EVERYTHING IS UNDER CONTROL~~~總有辦法架啦.. ...

最後,講錯野我從來唔怕認(小弟發言不多,唔信可以查下),
但偏要作句無講過的說話黎攻擊人,我真係唔知邊個未訓醒。
厚顏至此,真係學幾世都學唔到。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
Oliver_ME16 發表於 2015-4-20 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV3-JE1672 於 2015-4-19 00:28 發表
我係咪 miss 咗啲野,定有人將虛幻嘅野當咗現實發生緊嘅野?
我認為設計好又無先天缺憾嘅車?香港一部都無,兩擔無超重過,更加無部長到成12米8
返去再練多陣先再猜心啦

至於讚緊引文嗰隻井底蛙呢...幻想力幾好吖,不過小 ...

希望係就係我多疑,估錯左你諗乜.
不過我講o既o野都唔係剩係對你,都係對其他板友講o既.

另外,到底trident有乜先天缺憾,又點設計差呢?
我好想知,先謝你o既解答
我...
hkbw 發表於 2015-4-20 06:39 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2015-4-20 01:02 發表

噢,詸底終於解開,呢個處理方式真係正路合理。
講到政府弱勢要就範、要為某D人轉彎先成事、甚至買大細,點解我完全見唔到?
仲要仆到埋去和應先抵死喎。

私營機構做野或者無往績可言。
但政府部門﹙尤其是執行政策的,慈母例外﹚做野邏輯基本上大同小異,
跟程序規章做野,同阿媽係女人無分別。聽完成件事要判斷合唔合理,係好容易的事。

小弟唔見得擔心巴士公司訂唔夠車,只不過根據一般做事方式,唔認為運輸署會隨意就範。
其實計一計數,當所有車輛都可以續埋第18年,
已知的新車訂單,同15/16將退役的車數比較,其實都唔係差太多。要搵夠車冚都未致於mission impossible.
但一定無可能用15/16因鐵路通車,而用少的車輛解釋到。
衰D講句,舊年呢度個個都話收車收得勁,當然我唔知實際收幾多啦
收收埋埋的數字,多過新車缺欠個數,都真係唔出奇。

最後,講錯野我從來唔怕認(小弟發言不多,唔信可以查下),
但偏要作句無講過的說話黎攻擊人,我真係唔知邊個未訓醒。
厚顏至此,真係學幾世都學唔到。

點夠D人厚顏, 原本死話無可能..最後想轉軑再插返人地...呢D咪晒米飯LAW...鍾意繼續自我感覺良好, 自便吧...

但最抵死係, 篇飯蓋文, 繼續自曝其短...
殺雞焉用牛刀?!
s3n370 發表於 2015-4-22 00:47 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2015-4-20 06:39 發表

點夠D人厚顏, 原本死話無可能..最後想轉軑再插返人地...呢D咪晒米飯LAW...鍾意繼續自我感覺良好, 自便吧...

但最抵死係, 篇飯蓋文, 繼續自曝其短... ...

真係越黎越鐘意同你呢挺人討論。
明明大家觀點唔同,拎D料都支持到對方0既?剩係憑你呢句,咪即係話錯佐肯去修正囉。

我由第一篇文至今,都著眼整個過程同邏輯。
“九巴買唔夠車,就唔夠料續到命”(或相反)呢個論點一路都無變,連supporting documents都quote埋。
你連呢樣野都可以無視,除非你連689都要聽你點啦。
你頂多咪話到我,其實九巴係訂夠車,所以續命係一定係無問題?問題係,牌面仲未夠數囉。

閣下只係著重結果,但中間D關係錯哂,得出的結果咪自相矛盾囉。
問多兩問,唔係含混其辭,就係答佐等於無答。咁難怪閣下覺得連D基本野要買大細啦。
你當堅做班人流架咩

都係果句,如果咁多source收風、所謂熟內部運作、有料做免費教育都係咁的話。
你講果D乜野無知、靠google的鍵盤戰士、自我陶醉等等,我咪通通認哂佢囉

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
homanho + 1 + 1 Agree, 有人無視過程同邏輯 supporting又無 ...

查看全部評分

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路