hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴798開特別班次??
開啟左側

[問題] 新巴798開特別班次??

castanopsis 發表於 2015-4-19 11:19 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-4-19 11:09 發表
其實咁不如將796S變成當年S796,載班客過隔離尚德轉車

不過當年新巴終極目標係KO 796B/C再開S796,如果796S變S796,頂多都只係慳1部車,唔及成條取消free 2部車效益高

有時巴士公司養住呢d線,797M唔係好過796S幾多都仲生存 ...

等得架S796嚟行都行咗過去啦...
上次新巴提出S796方案某程度上只係用以要脅區議員,說服他們取消796B

797M至從改咗去將軍澳站之後都算係養到班客
聽聞繁時都打得爆一架雙層
比起796S繁時連單層都打唔爆,客量差得遠
Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-19 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-4-19 01:07 發表

796S作為垂死吊命線
好心快少少cut咗佢啦
796S個客量,真係連692/263M/66/18X都不如
無理由留條線繼續載空氣
我係新巴,我就寧願喺F1版抽個建議做,都好過繼續放車落796S蝕 ...
796S應該都係等時機取消
差在幾時
睇下老新仲有咩需要換

不過另一方面諗
796S未必算蝕得好嚴重
用2兩架車開42班車
每單平均18個客
低成本低收入路線
況且仲要俾296A踩入去地頭
一唔覺意區議會又話老新服務唔好
要求拉埋其他尚德線入o黎就唔係咁好啦
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hadboy5 發表於 2015-4-19 11:34 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-4-19 11:32 發表
796S應該都係等時機取消
差在幾時
睇下老新仲有咩需要換

不過另一方面諗
796S未必算蝕得好嚴重
用2兩架車開42班車
每單平均18個客
低成本低收入路線
況且仲要俾296A踩入去地頭
一唔覺意區議會又話老新服務唔好
要求 ...
呢個係近幾年常聽到的事啦,佢地要296C 拉入去多過296A
SE7378 發表於 2015-4-19 11:47 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-4-18 23:15 發表

無錯,但係山上將沙在觀塘山上唔會係獨巿生意…
況且運吉會唔會批山上將沙行觀塘山都會係問題,佢地就係明知康翠爭取緊沙田線的同時
走去偷左個 idea 整條秀安沙招標,擺明就係想觀塘還觀塘,將軍澳還將軍澳,即係好似條九龍 ...

其實山上將沙同秀安沙係有得重組分工,
例如山上將沙搬上安秀道做安達臣新區,
秀安沙變秀順沙,在未來拉上安達臣石礦場。
或者山上將沙行番秀順,秀安沙變安沙,
主力服務安達臣居民,做住10/20分一班先,
在石礦場入伙後拉去該處並加密班次。
又或者山上將沙跟我之前的區域性重組建議,
行曉光街及樂華三彩,不動秀安沙一根毛髮,
甚至可以跟 epsilon 兄的將沙、將尖建議 ,
山上將沙行觀塘道 ( 飛走秀茂坪道,同 88X 重組 ),
上述方法均可以平衡將軍澳山上和觀塘山的利益。

不過,我對於這件事上有兩個看法 ;
首先,運輸署厚此薄彼,走去招標條秀安沙,
意圖想以路線重疊為由阻撓開山上將沙,
令康盛、翠林無直車入沙田巿中心,十分過分 ;
但其次,睇到佢長遠想玩「將觀分家」,
這種方法我覺得沒錯,因為而家已經爆左條秀安沙出來,
如果係用番山上將沙做哂秀茂坪、四順及彩雲,
會令安達臣新區 ( 安秀道 ) 冇左條到樓下的車,
實會有班新區區議員走去掛 banner 反對,沒完沒了。

至於有人可能會抽水想要 798 坑口尾站入隧道方面,
我個人心諗嗰D板友冇可能咁無腦啩 ……
因為寶林來往沙田的車程變慢,區議員勢必會反對 ……

原帖由 castanopsis 於 2015-4-19 00:59 發表
其實運輸署突然話要開秀安沙頗為離譜
康翠爭取咗沙田線以年計
你突然整條新線去做安達臣都唔理康翠
好有大細超之嫌

更遑論三彩啟德,入咗伙咁耐,連條好少少既接駁線市區線都未有
安達臣未入伙就搞沙田線,實在有欠公允

...

搞成咁嘅結局,你不如責問下班山下議員,
點解當初話要開將荃的時候,有某D議員要條線拉入將南,
但又有D議員嫌三嫌四,唔比將荃服務秀茂坪四順,
搞到得罪左成個觀塘山班保皇派議員 ?
不過,佢地只會答四個字 : 「關我咩事 ?」。

三彩、啟德 VS 安達臣係大細超呢點我十分同意,
但開秀安沙會令到四順冇左沙田車,我唔同意,
因為順天、順安,甚至部分順利可以搭電梯上安達臣搭車,
另一部分的順利和全個 DSQ 亦可以靠巴士轉上山。

至於秀茂坪,佢地想沙田線做佢頭站嘛。
hadboy5 發表於 2015-4-19 11:49 | 顯示全部樓層
原帖由 tofu 於 2015-4-19 10:53 發表
交比小巴做冇意思, 又整多條108A咁既班次搵鬼搭咩
家陣搭得796S只有一個原因: 平 (但只有好精既客先識搭, 連2蚊客都冇)
即使有小巴接左手, 價錢都唔會平得去邊
連價錢誘因都冇埋只會行去搭鐵

反而黎到2015九巴都已 ...
去觀塘就加價姐,去新界所有地方就係減價喎,仲有超頻密的服務班次

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tofu + 1 華生

查看全部評分

SE7378 發表於 2015-4-19 11:55 | 顯示全部樓層
真心想問,拉 296A 入將南有何用處 ?
不如爭取拉 296D 入將南,甚至康城仲好啦。
S3BL100 發表於 2015-4-19 12:16 | 顯示全部樓層

原帖由 SE7378 於 2015-4-19 11:47 發表

不過,我對於這件事上有兩個看法 ;
首先,運輸署厚此薄彼,走去招標條秀安沙,
意圖想以路線重疊為由阻撓開山上將沙,
令康盛、翠林無直車入沙田巿中心,十分過分 ;
但其次,睇到佢長遠想玩「將觀分家」,
這種方法我覺得沒錯,因為而家已經爆左條秀安沙出來,
如果係用番山上將沙做哂秀茂坪、四順及彩雲,
會令安達臣新區 ( 安秀道 ) 冇左條到樓下的車,
實會有班新區區議員走去掛 banner 反對,沒完沒了。

其實安達臣未入伙未有區議員,不過唔需要佢地,現有議員都會反對,因為佢地覺得咁樣令到安達臣「無車搭」,
成班人走落秀茂坪搭車,影響佢地喎。

不過我想講,從前係同一個運吉高級主任睇住觀塘同西貢兩區的,
但自從舊年決定加大力度推區域重組之後,巴士及鐵路科架構重組,
新界由原本一個高級主任睇住,變成兩個,新東果位睇埋西貢,
而從前睇住九龍果位就專心做返九龍巿區。
唔知有無關係喇,不過山上將沙係運吉巴士及鐵路科未重組之前已經爭取緊,
甚至九巴當年初步將沙方案都係果個年代的產物。

而家運吉係叫人 98A 轉 89X,覺得可以滿足到需求,咁點解安達臣又唔可以 29M/98A 轉 89/89X?
我相信係佢地發覺不能自圓其說,而又內部有人有心做,先至有人向食物鏈更高層人士游說爭取,就睇下佢地內部角力結果係點…

不過我估計最後輸家會係馬遊塘一帶,就算係康翠都只能勉強算係慘勝。
而且都係啦,最後結果好視乎巴士公司取態係點。

原帖由 SE7378 於 2015-4-19 11:47 發表

至於有人可能會抽水想要 798 坑口尾站入隧道方面,
我個人心諗嗰D板友冇可能咁無腦啩 ……
因為寶林來往沙田的車程變慢,區議員勢必會反對 ……

我話抽水的唔係板友,而係議員…
fb.com/scientisthk2usa/
ahwo1933 發表於 2015-4-19 12:22 | 顯示全部樓層
離題一問: 點解秀安沙唔係由安達臣開出,之後經寶達、秀茂坪、四順再落彩雲,
咁行唔係順路好多咩?
而家計劃中果條秀安沙居然係中秀開出再兜上去安達臣之後先再落彩雲,
唔單只兜路,四順居民又受惠唔到。
hadboy5 發表於 2015-4-19 12:25 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-4-19 11:55 發表
真心想問,拉 296A 入將南有何用處 ?
不如爭取拉 296D 入將南,甚至康城仲好啦。
頻密的觀塘服務同龐大的轉乘網絡囉
kay 發表於 2015-4-19 12:25 | 顯示全部樓層

原帖由 ahwo1933 於 2015-4-19 12:22 發表
離題一問: 點解秀安沙唔係由安達臣開出,之後經寶達、秀茂坪、四順再落彩雲,
咁行唔係順路好多咩?
而家計劃中果條秀安沙居然係中秀開出再兜上去安達臣之後先再落彩雲,
唔單只兜路,四順居民又受惠唔到。 ...
情況等同將荃後期建議拉入去秀明道無咩分別..

觀塘個別地區最叻係,要乜就有乜

更甚者曾經有人發夢話用中秀黎做轉車站添
世界很簡單 人類很複雜