hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西區巴士路線客量變化詳細數據
開啟左側

[經歷分享/報告] 西區巴士路線客量變化詳細數據

KMB-ATE1 發表於 2015-4-22 19:41 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 22/4/2015 15:35 發表

你咪當班地鐵客無到LOR, 有謂所謂你又咪當南區轉車客無到LOR

我自己親耳係架4號聽到幾次, 如果地鐵直到, 重點會撘巴士啊, 落的乘客係上車的十倍以上, 無論上繁定下繁

又, 而家浦飛路-山道, 繁忙時間重有幾多人上 ...

其實如果你唔係回應緊我個 post,我強烈建議你唔好 quote 我個 reply,費事人地以為兩個 post 有關係啦係咪先
KXEnviro | @KX675
siusiupeople 發表於 2015-4-22 19:55 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-4-22 20:00 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2015-4-22 20:06 | 顯示全部樓層

FB有寫明西區巴士重組日期

由母親節開始的星期日
每個星期日均有路線取消

5/10:5,5C,5P,5S,18
5/17:3B,43X,46X,70M
5/24:40M
9032~HW1045 發表於 2015-4-22 20:17 | 顯示全部樓層
原帖由 _______ 發表
摩星嶺需求低係常識吧,有條1 仔你咪算執到囉,做人做到你咁,得一想二點得架?

我係巴士公司連1仔都費時比你,反正43M 有5B轉乘。真係荒謬,睇到你自己咁高.

咩太低能啫? 咪算減得少囉,流水只係無左條蝕到喊的5仔,5C 同5S 咋嘛。
18 有幾多西區人搭,你懂的。

又話無唔比重組,但又要反對方案,公我贏字你輸,你玩晒啦。
區議會大晒啊? 區議員諮詢角色咋,肯同你傾已經要謝主隆恩啊.
而家冇人唔俾重組,
係話應cut唔cut,
唔應cut就cut盡。

講唔掂又發老脾,狗改不了食屎

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +20 收起 理由
neoplan720p + 1 係話應cut唔cut, 唔應cut就cut盡。 ...
CTB829-chaubb + 10 講唔掂又發老脾,狗改不了食屎 ...
hn8024 + 1 + 10 講唔掂又發老脾 [369] ,狗改不了食屎 ...

查看全部評分

9032~HW1045 發表於 2015-4-22 20:22 | 顯示全部樓層
原帖由_____________ 發表

正常合理的討論參與者, 睇完幾個POST都會覺係認為取消左堆特快線算

不過唔緊要, 我重申一次, 我認為按要區情況, 特快線留內晒氣, 應該要取消5X 同18系(18, 18P, 18X)

你滿意未啊?
你咁為東區居民著想, 咪理性D爭 ...
我唔同意取消18、18p,
相信唔少版友想法一致,
唔係將支持普選講成支持有篩選普選!

唔係大家唔理性,
而係一班屎忽洗乾凈既豬,
擔心賣唔到屎忽而打橫行

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 而係一班屎忽洗乾凈既豬, 擔心賣唔到屎忽而 ...

查看全部評分

053h4 發表於 2015-4-22 20:37 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2015-4-22 20:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
jonathanngan 發表於 2015-4-22 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-4-22 20:00 發表

摩星嶺需求低係常識吧,有條1 仔你咪算執到囉,做人做到你咁,得一想二點得架?

我係巴士公司連1仔都費時比你,反正43M 有5B轉乘。真係荒謬,睇到你自己咁高.

咩太低能啫? 咪算減得少囉,流水只係無左條蝕到喊的5仔,5C 同5S ...

我覺得1係要補償翻條3.4 既線。。。M47-> 43M 縮短唔到中區但加0.2 成5.3
kay 發表於 2015-4-22 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-4-22 20:00 發表

咩太低能啫? 咪算減得少囉,流水只係無左條蝕到喊的5仔,5C 同5S ...
表面同你傾,實際只係將重組日期延後
傾同唔傾都無分別

如果運吉只係想擺平班區議員開多次會,其實有咩用?
明知無用既會開黎做咩?

尤其係D數字已經存在問題
運輸署用一堆疑似有問題既數字去說服區議員
稍為有教育水平既人都會覺得唔合理吧?

其實事情再係咁膠著,搵申訴專員公署可能係無辦法之中辦法

運吉交既文件,數據出現(指不同時段數字一同比較)問題有
城巴1
城巴5
城巴5B
城巴5S
城巴5X
新巴18
新巴18P
新巴18X
城巴3B
城巴12
城巴12M
新巴13
新巴23B
城巴40
城巴40M
城巴40P
新巴43X(平日朝早班次係去金鐘唔係去灣仔)
隧巴103
隧巴104
隧巴113

http://www.districtcouncils.gov.hk/central/doc/common/committee_meetings_doc/ttc/20150416-TTC-Paper-19-2015-followup.pdf

有關資料暫時亦於中西區區議會網站見到,本人亦已存檔

在此呼籲各位版友,如果呢份文件到今個星期5仲擺係網上,仲想用呢堆有問題數字係下次特別會去誤導區議員(同埋俗稱呃我地)

我相信唔可以話佢唔係行政失當啦

將呢份文件,打包去各政府部門,講清楚上面路線D數字究竟有咩問題,唔好誤導區議員同巿民
唔好用呢堆有問題數字去為所欲為

懶人包系列
特首辦 ceo@ceo.gov.hk
申訴專員公署 complaints@ombudsman.hk
中西區民政署 docw@had.gov.hk
中西區區議會秘書處cwdcadm@cwdc.had.gov.hk
運輸署 tdenq@td.gov.hk

唔夠用可以自己加

講多無謂,行動最實際,有時間係度吹水,即係有時間寫信
花D時間同政府部門周旋,雖然無用,但可能仲實際

我就唔希望有人係度就撐重組,轉個頭又走去寫信啦

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
9032~HW1045 + 1 + 10 實幹為社群
neoplan720p + 1 實幹巴打

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜