hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴43A開辦消息
開啟左側

[服務調整] 新巴43A開辦消息

LN9267 發表於 2015-5-14 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2015-5-13 22:55 發表

比起地理網絡, 人際網絡才是AMS在南區區內開枝散葉的主要原因

這個當然是主要原因,新巴城巴亦曾提議65全日服務、開辦76x和73經馬坑等建議,但全部無法實行。

將來新巴城巴在南區無論區內和區外的交通也面對激烈競爭,當然心淡。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
LN9267 發表於 2015-5-14 01:12 | 顯示全部樓層
原帖由 e231 於 2015-5-14 00:25 發表
其實43x兜入華富,殺4X咪得

點解又開多條重覆既薄扶林道線?

殺4x?上午繁忙時間很多華富居民需要乘坐4x往上環和中環上班,下午繁忙時間則有很多華富居民在皇后大道西等4/4x回家。

對新巴來說,一早想了結43x,等了十多年,才難得等到這個機會「解決」,當然不會再浪費時間改良。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
LN9267 發表於 2015-5-14 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2015-5-13 23:29 發表
搞咁多野點解唔係直接留43X?
況且堅尼地城>瑪麗都係零補償
(54唔計,輪椅點搭54?)

我覺得新巴會認為這十年來這批乘客是賺了,為什麼我會這樣分析?因為這是新巴陰乾43x/46x的其中一步棋。

如果新巴一早向區議會說取消這兩條路線,區議員會有很大反應,但如果把路線改動美化為改良路線就不同說法了,所以新巴會提出43X由行香港仔隧道改行薄扶林道,向區議員表達「我有曾經就改善路線作出努力」的態度,那麼區議員的接受程度會大很多。這樣才能繼續陰乾這兩條路線,是「表面救線 實則殺線」的行動。

對新巴來說,這十多年來的陰乾行動是時候劃上句號,加上現屆政府要重組巴士路線的大方向下,這兩條巴士路線是無得留低。
HF3204@243M 發表於 2015-5-14 05:16 | 顯示全部樓層

連 4 仔非繁都唔踢入去田灣
要特登開條新線
恐怕條 43 班次都唔會好得去邊
甚至有少少30 feel...
2076 發表於 2015-5-14 05:32 | 顯示全部樓層
其實個人認為43X一定要死的原因係新巴唔想再買單層,新巴咁多條線係得43X指明要用單層
買少一款車的零件和維修費係差好遠,所以我覺得43X應該交給城巴做,並縮短去西營盤,這樣才是大家都有著數的方案,城巴又唔駛開43,車數相同但影響人數最少
抗議962B重組
還我962全日服務
Choi 發表於 2015-5-14 05:53 | 顯示全部樓層
既然開43,不如留40M延長好過。
新造的人、如鷹展翅上騰。
kay 發表於 2015-5-14 06:56 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2015-5-14 05:16 發表
連 4 仔非繁都唔踢入去田灣
要特登開條新線
恐怕條 43 班次都唔會好得去邊
甚至有少少30 feel...
其實點解要分拆上巿相信得兩個原因

1.新43唔係長做,純粹唔想比人話行政失當
2.4號同7號依然想搵計合併

另外,睇返個別區議員既面書,運吉原來係12號晚,臨開會前個晚先無啦啦爆出黎話開新線
亦都趕唔切通知民政處

可想而知有人可能唔想食黑鑊,咩都做得出,邊似D五毛話後患無窮?(運吉唔搵城巴開43就真係後患無窮啦)
飯碗緊要定cut線緊要?

世界很簡單 人類很複雜
LN9267 發表於 2015-5-14 08:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-5-13 20:17 發表
唔怪得華貴張野受影響乘客特登無寫薄扶林叫人搭43M4/4X

今次運吉終極讓步,有少少估唔到,臨重組前1星期仲有退讓

唔通真係驚有人要為呢件事食黑鑊?(五毛當然唔會理,用完即棄嘛)

華貴繼當年43+43X,到後來得返43X,然後再經 ...

其實域多利道成為輸家也不奇怪,因為在南區範圍來說,域多利道的居民點是碧瑤灣和大口環,這兩個地方有小巴服務。至於在中西區範圍則只有摩星嶺,現在已經有1號和小巴,所以運輸署和城巴才會削減域多利道服務。
n281 發表於 2015-5-14 08:18 | 顯示全部樓層
將40或40M其中一條改去華貴
好過開條43
LN9267 發表於 2015-5-14 08:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Choi 於 2015-5-14 05:53 發表
既然開43,不如留40M延長好過。

其實我覺得城巴開43只是緩兵之計,亦是看準田灣和華貴來往瑪麗醫院覆診的長者的需求時間,所以只開平日非繁忙時間。

城巴一早不想再經營40M,所以我覺得城巴不會肯延長40M解決問題,始終43的用車應該比40M少,40M延長對城巴沒有好處。