hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68X縮短及268X轉全日消息
開啟左側

[服務調整] 九巴68X縮短及268X轉全日消息

Ravenclaw 發表於 2015-5-30 00:27 | 顯示全部樓層

68x擺旺火?!

唔可以呀,到時做旺角果架叫68x,唔系268x呀,咁ge班次,68x會出事架...

拆旺角特快根本唔系用亞皆老街做分家的,個環境根本唔適合...

Lelouch 發表於 2015-5-30 00:35 | 顯示全部樓層
會唔會又好似59X/259B咁
班客想有位坐去晒搭68X之後268X運空氣?
根本68X就唔應該入旺角啦
回程又唔同站位, 咁只會整死268X
tunghang 發表於 2015-5-30 01:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2015-5-30 00:35 發表
會唔會又好似59X/259B咁
班客想有位坐去晒搭68X之後268X運空氣?
根本68X就唔應該入旺角啦
回程又唔同站位, 咁只會整死268X
如果268X剩係靠旺角先生存到,268X就唔應該存在...
jocosben 發表於 2015-5-30 02:29 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-5-29 23:07 發表

93K 應該做的係成條取消,幫將軍澳山上換線,改善佢地的對外連接

柏景灣班大帝好麻煩,拉 93K 去柏景灣會令到條線日後更難重組,
變相用將軍澳資源服務其他區居民,迫將軍澳山上硬食一條對佢地無用的廢線,同時阻撓改善將軍澳 ...
今年93K一話CUT非繁, 沿途既九龍各區區議會即刻起身反台, 似乎93K存廢又唔係將軍澳說了算
ma212223 發表於 2015-5-30 03:41 | 顯示全部樓層

回復 74# 的帖子

咁有啲區議會見你要改線都好識做
而見減人哋服務自己又無著數就會ban

唔係點解40改特快可以過到咁多個區議會?
一出RDP   要去鵝頸橋?
AVD1 發表於 2015-5-30 08:43 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-5-29 23:12 發表

我反而覺得 68X 拆得合理,但 970 就算吧啦…

68X 拆線,起碼真係減到旺角至佐敦繁忙路段的車流,同埋俾亞皆老街以南班客避開部份巿區路段塞車/慢車

反而 970 拆完係做唔到呢個效果,970/X 兩線客量有唔少重疊,但又有唔少 ...

問題係拆完線之後班次搞成咁,分分鐘得不償失,
唯一真係有得益或者就係深水埔班人有位坐。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
tunghang 發表於 2015-5-30 11:01 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-5-29 23:12 發表

我反而覺得 68X 拆得合理,但 970 就算吧啦…

68X 拆線,起碼真係減到旺角至佐敦繁忙路段的車流,同埋俾亞皆老街以南班客避開部份巿區路段塞車/慢車

反而 970 拆完係做唔到呢個效果,970/X 兩線客量有唔少重疊,但又有唔少客只可以叫一飛,
而飛起路段其實亦唔會話因塞車而阻住好多時間,尤其是南行,當初應該係縮 971 去數碼港,970 南行唔拆先係正確。
其實下繁拆係ok,但全日拆效果唔大,甚至差唔過970分拆,970分拆後唔少客仲可以叫兩飛,冇乜影響,但係68X沿線都要接受一個較疏班次,而970分拆後兩條線個班次唔算太疏,但係68X分拆後就係15-20分鐘。
yoho 發表於 2015-5-30 11:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-5-30 08:43 發表

問題係拆完線之後班次搞成咁,分分鐘得不償失,
唯一真係有得益或者就係深水埔班人有位坐。

唯一真係有得益係
深水埔有位坐?出旺角快唔少喎!

新時間表繁時比想像中密,希望唔好脫班就得喇

268X旺角上車返元朗起碼快12﹣15分鐘。大家成日話等車耐左都蝕返

但公道啲,冇得下下覺得68X唔駛等但268X要等20分鐘先有車去比較掛

分拆永遠最慘係尾站,E34A/B分拆最蝕係YOHO 客等車耐左但依舊冇位坐但又冇快左

268X/68X分拆最蝕係荔枝角美孚客
拾顓豭 發表於 2015-5-30 11:38 | 顯示全部樓層
原帖由 MZ3101 於 2015-5-30 00:14 發表
究竟九龍公司知唔知西洋菜南街已經唔係俾車行咁滯

成日見旺中出面一堆貨車玩 double park 喺右線落客霸左成條線
同時的士連 Cut 兩線出入的士站搞到打哂交
就算冇貨車落貨 , 904 905 37 E21 埋完站周不時都冇車讓 , ...

呢個位點行都死, 你行出洗衣街亦係塞, 好在 68x 南行只係搵位擺總站, 旺角客請善用 268x
唯一可取啲就只係踢埋 68x 上旺火, 抽走 93K 佢第二處 (不過以 68x 咁多車來講, 踢上旺火都係塞爆總站)
改動後 68x 呢條綫設計有啲似佔旺版短綫, 只是延長到柏景灣

其實仲有一個問題, 就係匯豐對出左轉亞皆老街綠燈要延長配合, 依家再擺綫落呢個位, 繁時只會自製排隊車流,
唔知呢點運吉工程部, 路政同機電三署有冇考慮到

但兩綫拆綫後唔加車的確難睇, 68x 長荔美客下繁真係自求多福, 真係學朋友話頭, 將 268B 提早上路,
加四車俾 68x/268x 罷了

至於今次分拆是否成功? 就睇乘客 buy 唔 buy "被提速" 呢點
不過是次不同屯門綫, 63x 收貴一級且疏車, 今次 268x 叫做靚仔啲兼做真特快, 而且只有一條 "鬥疏" 嘅 69x 同站,
可能乘客適應後, 如見車就上, 理想情況之下亦會減輕埋 69x 旺角段上坐率, 使長沙灣道沿綫較易上車, may be win-win
KG1428 發表於 2015-5-30 11:48 | 顯示全部樓層

反建議:
268X落中港碼頭
268B取消

反正入尖沙咀一樣燒錢
佐敦道以南由BBI取代