hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68X縮短及268X轉全日消息
開啟左側

[服務調整] 九巴68X縮短及268X轉全日消息

Snoopy@FB8617 發表於 2015-5-29 22:23 | 顯示全部樓層

原帖由 m_rd08 於 2015-5-29 21:57 發表

九巴一定十分多謝你,因為268X要加價至$18.4
68X拆線本身就唔火既,但係拆線後配套差(班次問題)就真係火啦,唔好整埋D 15/16 尼類班次出黎...

btw我見268X同63X 成日撞班次...兩條都去洪福邨,等睇有人坐錯車去左元朗  ...
lee個真係老九唔知咩事
17同19要夾聯和班次既咁都算
15/16果到如果冇計錯數
根本就係得一個可能性係1929下一班1945之後就十五分鐘一班
開多一行唔係咁浪費空間je...

希望學C68A話齋
或者實際豬紙又有第二個version
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hk20020062 發表於 2015-5-29 22:31 | 顯示全部樓層
個班次靚仔到咁不如唔好拆
hk20020062 發表於 2015-5-29 22:38 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-5-29 12:16 發表
0700時段開25min@
即係焗洪水橋客搭63x出油麻地.....仲要0730係63x/268x齊開添......如果63x唔執班次的話
30分鐘出旺角......加20分鐘等車.........絕對有E34A/B影字 ...
呢兩組都應該係同一人所為
當初話拆線係好好睇嘅一件事,點知拆完之後係朱古力味嘅屎
LRT1027 發表於 2015-5-29 22:40 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2015-5-29 22:08 發表
拉去中港碼頭可以KEEP到收$14.2

反正268B真係差D,268X同268B合併始終是好的出路
可以少一條蝕本線
好老實講, 268B 根本無存在價值
繁忙時間見到268B一部車得咁少人,
但係其他線好似268C,968果d 爆到
星期六日及公眾假期開全日就更加離譜,
半個鐘一班搭西鐵都到左目的地了

取消左268B將呢4部車俾68X 268X 更好
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-5-29 22:23 發表
希望學C68A話齋
或者實際豬紙又有第二個version ...

其實都唔出奇, 之前69M 單張寫天中最密有6分一班
實際豬紙最密8分一班

ky927 發表於 2015-5-29 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2015-5-29 13:09 發表
不如將93K同68X互調總站好過,68X去旺火乜都夠,
93K搬去柏景灣不經太子,分分鐘做埋大角咀93K沿線客,
而家68X去柏景灣簡直晒氣,明顯為左搵位擺,
之後68X行車時間肯定比268X長,旺角沿路全部塞車位...

同埋268X果段20-35分的時 ...

提出修訂動議
63x 富泰《》佐敦
263x 富泰《》佐敦(洪元路上大欖隧道)
全日各30分鐘班,雙邊聯合15分鐘一班

268x 元朗西《》佐敦
全日12/20分鐘一班
68x 洪福《》旺角火車站
12/20分鐘一班

目標谷青山公路/洪水橋用一條263x出油麻地;而彌敦道北行用263x+268x都起碼有5班車上大欖。
縮短63x/268x以減車俾68x

S3BL100 發表於 2015-5-29 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2015-5-29 13:09 發表
不如將93K同68X互調總站好過,68X去旺火乜都夠,
93K搬去柏景灣不經太子,分分鐘做埋大角咀93K沿線客,
而家68X去柏景灣簡直晒氣,明顯為左搵位擺,
之後68X行車時間肯定比268X長,旺角沿路全部塞車位...

同埋268X果段20-35分的時 ...

93K 應該做的係成條取消,幫將軍澳山上換線,改善佢地的對外連接

柏景灣班大帝好麻煩,拉 93K 去柏景灣會令到條線日後更難重組,
變相用將軍澳資源服務其他區居民,迫將軍澳山上硬食一條對佢地無用的廢線,同時阻撓改善將軍澳山上巴士網絡
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-5-29 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-5-29 16:28 發表

其實970系都仲叫拆得OK...係條路搞到X快唔起JE...
最主要真係衰成組線唔夠車行...華富+數碼港同香港仔+置富既拆法係分佈得OK既~

但驟眼睇68X拆線...唔只唔吸引, 直頭係搵老襯...死因得一個: 班次
呢個簡直對成個九 ...

我反而覺得 68X 拆得合理,但 970 就算吧啦…

68X 拆線,起碼真係減到旺角至佐敦繁忙路段的車流,同埋俾亞皆老街以南班客避開部份巿區路段塞車/慢車

反而 970 拆完係做唔到呢個效果,970/X 兩線客量有唔少重疊,但又有唔少客只可以叫一飛,
而飛起路段其實亦唔會話因塞車而阻住好多時間,尤其是南行,當初應該係縮 971 去數碼港,970 南行唔拆先係正確。
fb.com/scientisthk2usa/
LRT1027 發表於 2015-5-29 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-5-29 23:12 發表

我反而覺得 68X 拆得合理,但 970 就算吧啦…

68X 拆線,起碼真係減到旺角至佐敦繁忙路段的車流,同埋俾亞皆老街以南班客避開部份巿區路段塞車/慢車

反而 970 拆完係做唔到呢個效果,970/X 兩線客量有唔少重疊,但又有唔少 ...
970 南行唔拆, 咁部車咪又兜置富再兜華富先去到香港仔?
而家個分工都唔錯啦 2條線都夠客

原帖由 S3BL100 於 2015-5-29 23:07 發表

93K 應該做的係成條取消,幫將軍澳山上換線,改善佢地的對外連接

柏景灣班大帝好麻煩,拉 93K 去柏景灣會令到條線日後更難重組,
變相用將軍澳資源服務其他區居民,迫將軍澳山上硬食一條對佢地無用的廢線,同時阻撓改善將軍澳 ...

93K 根本係過時路線, 成個半鐘先去到旺角, 所途經既地方大部份都係九龍區最嚴重既塞車位
客量又少, 獨市位又少, 用車又多, 營運效率好低, 應該一早取消去開其他有用既新路線
3AD172004 發表於 2015-5-29 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 someone2009 於 2015-5-29 11:17 發表
268x可以全日上西九龍走廊反而63x 唔得

西洋菜南街本身已經超負荷 仲要塞多條68x 入去

好心就踢入上海街la

咁即係新既68X出旺角跟265B既行法啦!但問題係:欽州街以南既長沙灣道一帶落車O個班客,同埋太子地鐵站落車o個班客又點算呢?如果咁改法導致流失左一部份客路,又值唔值得呢?
主賜我異象,來委身香港!
MZ3101 發表於 2015-5-30 00:14 | 顯示全部樓層

究竟九龍公司知唔知西洋菜南街已經唔係俾車行咁滯

成日見旺中出面一堆貨車玩 double park 喺右線落客霸左成條線
同時的士連 Cut 兩線出入的士站搞到打哂交
就算冇貨車落貨 , 904 905 37 E21 埋完站周不時都冇車讓 ,  cut 唔到出右線 , 頂死埋後面
再放條 68X 入去 , 冇眼睇 ......

唔止一次搭 13D , 一轉入西洋菜南街就停低郁唔到 , 跟手塞三個字先埋到站 ......