hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴110繁忙時間胡亂出單層
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴110繁忙時間胡亂出單層

LNChickenRice 發表於 2015-6-3 23:48 | 顯示全部樓層

巴士公司派更一蟹不如一蟹
仲以為九巴0既派更「精神有異常」
搵架棺材行269b,日光日白晌小弟面前「出殯」咁驚嚇啦...
(不過,原來唔及小新0既玩巴士玩出火...)
點知小新0既派更部仲抵死
明明繁時81可以坐滿一架33xx
竟然搵架短單層「滋擾乘客」...(要罰企嘛...)
睇埋呢度先知:小新愛在新線開大車
(州官精神崩潰,亂咁放火呀~)

原來小新公司..來來去去,都只係識搞「形象工程」...
當各位趕時間0既乘客_________都不如...
怪唔得地鐵公司可以氣焰囂張成咁...
事實:小新、城巴0既頂頭老闆要求佢地同地鐵「停火」...
(真係N689囉...)

PS「 小新編更部0既『肉』先生,請係櫃面櫃桶底
聽N689 0既電話!」
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
kmbodth 發表於 2015-6-3 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 limited 於 2015-6-3 23:39 發表

咦, 唔係應該調轉諗方法吸引俾$3.4的10號客仔轉搭$5.2的18咩?
若改只派18xx行10,18系派b9/5600吸客,城記10可能營運狀况更理想。對面海派過出牌廿日橙强,明天新記很應派橙强鬥晒命兼吸客

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
hn8024 + 1 + 1 新城畀你做高層實砌低狗巴

查看全部評分

Ravenclaw 發表於 2015-6-3 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 limited 於 2015-6-3 23:39 發表

咦, 唔係應該調轉諗方法吸引俾$3.4的10號客仔轉搭$5.2的18咩?

唔系喎,因為佢系沒可能整死10仔的,亦都沒可能搵到理由只加10仔價,咁唯有退而求其次,將個客量有咁高谷咁高...

$3.40其實真系...唉,但沒計...

2仔入電車路又唔得喎,d $6.50變$4.10咪仲大獲,2號陰乾行動未完架,又即本體下幾時出單層啦 ...
 樓主| yuiok158 發表於 2015-6-4 00:01 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2015-6-3 23:54 發表
若改只派18xx行10,18系派b9/5600吸客,城記10可能營運狀况更理想。對面海派過出牌廿日橙强,明天新記很應派橙强鬥晒命兼吸客
10仔以前一直派公司最殘舊既車試圖趕客
3xx無曬就出4xx 4xx無曬就出水塘豪
到水塘豪都無埋,最舊得返大執過既5xx 6xx
甚至仲好坐過新車,還掂點舊都趕唔到客,就索性跟返其他線新舊車混搭
Gary_B 發表於 2015-6-4 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 yuiok158 於 2015-6-4 00:01 發表
甚至仲好坐過新車,還掂點舊都趕唔到客,就索性跟返其他線新舊車混搭 ...

其實城 10 係有空調既電車 點舊都趕唔走班貪平客既
ccicoltd 發表於 2015-6-4 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-6-3 22:58 發表
體下幾時2A出單層先,焗北角客上23呀嗎,非常好味

(悄悄話:焗左人上10號就大獲鳥)

十多年前放學坐過 20XX @ 2A。

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
Ravenclaw + 2 LOL

查看全部評分

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
5504-NK3640 發表於 2015-6-4 00:43 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 3/6/2015 17:19 發表

都話唔係囉
大把無客線用得著單層啦,但絕對唔係過海線971/110囉
例如18X,82M,796S,797M
仲有以下路線都有需要(衹限平日中段非繁忙時間)
14 / 25 / 27 / 30X (反正條線都係頹做無所謂啦) / 43A / 81

咁點會唔需要單層車呢? 只係新巴派錯車咋嘛

43A 同 30X 部分用車係要交俾 970 用,用唔到單層
原帖由 Ravenclaw 於 3/6/2015 23:30 發表

佢最愛果條18就唔垃圾

BTW,下繁果3班18個客量真系,唉...

已經同以前唔同站位,新果條18已經系停林士街呢個大位,仲要連灣碼都唔洗兜,快過以前,但又唔系飛走左恆生大廈喎,客量仲垃圾過以前,即系證明以前根本系執10號雞,呢d線除早繁以外真系死有如辜

18下繁果3班應該全部變晒單層!

18 下繁嗰 3 班車係做 18P / 104 先嘅,都好難會變單層
gu9434@24 發表於 2015-6-4 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 yuiok158 於 2015-6-4 00:01 發表
甚至仲好坐過新車,還掂點舊都趕唔到客,就索性跟返其他線新舊車混搭 ...

唔好話10仔 107..早幾年城記派車唔係5頭就9頭豪做主力

一條客量唔差既過海線都咁..
FS7418 發表於 2015-6-4 01:47 | 顯示全部樓層
近排因公事坐多左九巴以及同呢間公司有公事上溝通,金色公司除左批新車張櫈惡哽左啲之外,服務都算係咁,甚至可以話有少少改善

黃橙公司自從條5X,18X比地鐵一招收皮之後,除左識攞住呢兩條線自我安慰之外都無咩作為,明明西區重組完有車多,但樓下條灣碼三寶竟然仲要因為拉長左少少而寧願cut班都唔加車,唔單止做到中巴咁,分分鐘中記仲好過佢
tsoikc 發表於 2015-6-4 07:42 | 顯示全部樓層

原帖由 FS7418 於 2015-6-4 01:47 發表
近排因公事坐多左九巴以及同呢間公司有公事上溝通,金色公司除左批新車張櫈惡哽左啲之外,服務都算係咁,甚至可以話有少少改善

黃橙公司自從條5X,18X比地鐵一招收皮之後,除左識攞住呢兩條線自我安慰之外都無咩作為,明明西區 ...

九巴近呢兩年的確係好左. 最少我搭開D線都生生性性先. 希望佢KEEP住.
新巴某程度上我仲覺得佢衰過中巴, 班次真係無眼睇之餘, 保養真係有待改善.
好似D位爛左, 好心就換左佢, 唔係其求搵D油撻上去. 見到都唔知坐唔坐好.
至於城巴, 宜家唔係返機場, 坐佢機會少左, 所以不作評論.
用電時請注意安全!