hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴110繁忙時間胡亂出單層
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴110繁忙時間胡亂出單層

brianso198 發表於 2015-6-6 08:34 | 顯示全部樓層

原帖由 rkkwan 於 2015-6-6 07:35 發表
紅隧口110嘅宣傳poster係九巴掛嘅,反而新城就叫人坐102/6。所以唔可以排除新巴故意做臭條線。一般人唔識分邊架車係乜公司,何況時段。一次上唔到車,以後唔會再考慮呢條線。 ...

鬼叫返港島最旺個時段唔係佢眼紅咪做埋哂呢D野囉,
不過好老實講,
搭得110班友根本唔會因為見到102/106而轉...

咁新城整張POSTER叫人坐102/106又有咩意思呢...

對我地呢D港島人黎講110上繁往九龍下繁往港島服務算係咁,
因為...完完全全同新巴呢兩隻字無視左...

kay 發表於 2015-6-6 08:41 | 顯示全部樓層
其實110派單層真係好難插得入,當然搞到乘客上唔到就抵打

不過講開單層,運輸署早前話過新巴有條線由單雙混合改以全線雙層行走
但結果係日日都落單層行正規班次,仲要發生左好耐..
世界很簡單 人類很複雜
rkkwan 發表於 2015-6-6 09:32 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 6/6/2015 08:34 AM 發表
鬼叫返港島最旺個時段唔係佢眼紅咪做埋哂呢D野囉,
不過好老實講,
搭得110班友根本唔會因為見到102/106而轉...

咁新城整張POSTER叫人坐102/106又有咩意思呢...

對我地呢D港島人黎講110上繁往九龍下繁往港島 ...

酸葡萄囉。我經常1745健威返紅磡,九巴時段都好穩陣。但過北角,由渣華道落車,行到入英皇道,好多時已見紅隧口架102/6埋港運城。
brianso198 發表於 2015-6-6 10:59 | 顯示全部樓層

原帖由 rkkwan 於 2015-6-6 09:32 發表

酸葡萄囉。我經常1745健威返紅磡,九巴時段都好穩陣。但過北角,由渣華道落車,行到入英皇道,好多時已見紅隧口架102/6埋港運城。

過北角個方向朝早最多客都係歌頓道,
話就話一堆北角特做生意不過做黎做去都係做果個位...

之後架車都無乜客...

而下繁時返筲箕灣方向北角落車既人數相對唔算多...
icecone 發表於 2015-6-6 10:59 | 顯示全部樓層
講開110
我試過下繁見到九巴北角短棍
係襟錯牌定真係有出過
rkkwan 發表於 2015-6-6 14:40 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 6/6/2015 10:59 AM 發表
而下繁時返筲箕灣方向北角落車既人數相對唔算多... ...

只係我死性不改,以前搭慣118,依家排緊102/6,見有110係都要仆前去搭佢。
brianso198 發表於 2015-6-6 15:10 | 顯示全部樓層

原帖由 rkkwan 於 2015-6-6 14:40 發表

只係我死性不改,以前搭慣118,依家排緊102/6,見有110係都要仆前去搭佢。

不過又咁講,
以前北角搭得118堆人好多時都係深水埗至油麻地呢段上車,
紅隧果個站相對無咁多...

只係歌頓道果幢商廈搭102/106行過去有少少遠先至有堆人朝早搭110咁解,
其他時間d人見車就上...(下繁等110堆人好多時都係去太古城至耀東呢段)

但的確,
而家係多左人見到110就衝去前面搭110...

未改快之前110下繁試過可以得兩個人係紅隧上車...

GR1473 發表於 2015-6-6 20:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
CRH5 發表於 2015-6-6 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 5/6/2015 10:48 發表
106 九巴依然做得差,最主要問題係成條線太長,基本上每轉都好可能有4、5架車要私牌(繁時隨時超過一半車要私牌),所以班次一定唔好。

至於102,如果5、6年前,城仔一定做得好過九記。
以前城仔可以話係車接車,而 ...

自己見多數171密到可以車接車,反而102就少D

原帖由 brianso198 於 6/6/2015 15:10 發表

不過又咁講,
以前北角搭得118堆人好多時都係深水埗至油麻地呢段上車,
紅隧果個站相對無咁多...

只係歌頓道果幢商廈搭102/106行過去有少少遠先至有堆人朝早搭110咁解,
其他時間d人見車就上...(下繁等110堆人好多時 ...

跟本而家110就應該改返同102/106同站,可以吸多D客
又唔使D客系度跑黎跑去
brianso198 發表於 2015-6-6 20:09 | 顯示全部樓層

原帖由 CRH5 於 2015-6-6 20:05 發表

自己見多數171密到可以車接車,反而102就少D

跟本而家110就應該改返同102/106同站,可以吸多D客
又唔使D客系度跑黎跑去

反而我有保留喎...
同108調換已經好好多...

將110調去102/106早繁仲亂...