hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴110繁忙時間胡亂出單層
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴110繁忙時間胡亂出單層

EH2674 發表於 2015-6-4 20:21 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2015-6-4 00:22 發表

其實城 10 係有空調既電車 點舊都趕唔走班貪平客既

要趕客點會係派舊車,梗係派壞冷氣既車啦,例如今日行969B既2276,冷氣又弱,上層又曬勁熱,唔知仲以為自己焗緊桑拿,慘過搭電車N倍
有錢搵就係密密開,星期一至五(上班日)967都插多班加班車落去,仲可以下繁出金鐘廿分鐘變十分鐘一班添(無乜客喎),中環叫三飛入西環(5X,18P,18X),一開左西港島線就等成4個字先黎其中一班

強人所難,不可一不可再
HE7921 發表於 2015-6-4 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2015-6-4 20:21 發表

要趕客點會係派舊車,梗係派壞冷氣既車啦,例如今日行969B既2276,冷氣又弱,上層又曬勁熱,唔知仲以為自己焗緊桑拿,慘過搭電車N倍
有錢搵就係密密開,星期一至五(上班日)967都插多班加班車落去,仲可以下繁出金鐘廿分鐘變十分鐘 ...

2276係小濠灣廠車,不過你都係唔好抱太大期望喇(冷氣弱我覺得一係隔塵網/蒸發器污糟,或者有部份風機摩打失靈導致唔夠冷風出)
期待香港出現載161人的E500 MMC
PE7937 發表於 2015-6-4 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2015-6-4 20:21 發表

有錢搵就係密密開,星期一至五(上班日)967都插多班加班車落去,仲可以下繁出金鐘廿分鐘變十分鐘 ...

T廠22xx出名熱你唔知咩?
上層都頂唔順,一個唔覺意只有下層車尾有位你就死得
engine熱氣+廢氣既平價桑拿

原帖由 petcity 於 2015-6-3 23:04 發表
只可以,我會覺得嶼巴應咳係最好服務個間囉 ;P

唔好......嶼巴唔好
乘客搭車要提心吊膽架,生死時速呀~;P
x先生/y女士驚驚就係服務差既象徵

octopusman 發表於 2015-6-5 09:13 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2015-6-4 11:20 發表
作為一個曾經強烈反九既巴膠黎講,

無可否認,近年老九係大幅進步左。(不過無叫大家袋住先呀

1. RDP方面,終於開始識得重整路線。
E34A、E34B,就算之前搞到一鑊泡,我都覺得只係派唔夠車為主。其實方 ...
但106就好像沒有進步

請問102、171和905呢?
ctb234 發表於 2015-6-5 09:42 | 顯示全部樓層
自從新城一家親之後.
D服務一年不好一年.
服務陰質 趕客第一

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
AD118 + 10 服務陰質 趕客第一

查看全部評分

AD118 發表於 2015-6-5 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-6-4 10:42 發表

點解今時今日仲有D人認為派新車行某線可以令乘客回流番?
成日想用埋D巴士迷思維去營運巴士,間巴士公司真係聽執笠

以佢嘅思想同部份人思想,熱狗=平而快
佢同唔少巴迷一樣特別鍾意新車,以佢思維去營運巴士
成間公司肯定買新熱狗,令乘客可以回流搭巴士,我諗有唔少巴迷咁諗
但現實上冇乜可能,去英國見吓新熱狗幻想吓好過
neoplan720p 發表於 2015-6-5 10:48 | 顯示全部樓層

回復 64# 的帖子

106 九巴依然做得差,最主要問題係成條線太長,基本上每轉都好可能有4、5架車要私牌(繁時隨時超過一半車要私牌),所以班次一定唔好。

至於102,如果5、6年前,城仔一定做得好過九記。
以前城仔可以話係車接車,而家其實疏左唔少。
九仔呢,我覺得班次算係穩定過以前少少,不過單論呢條線,城仔而家依然仲係好過九仔少少既。

171:較少留意,但見老九呢一年出左好多旺角特,應該係想加快回車,同埋唔想脫班吧。

905:就算係幾年前,都已經講緊九記食埋繁忙黃金時段,所以派車既數目係多過新記。
而家西港島線之後點,就唔太知了。
stevechau 發表於 2015-6-5 10:55 | 顯示全部樓層
而家既905...九記依然算做得唔錯GALA~
下繁坐佢, 灣碼出黎起碼開足車班次準先~
ctb234 發表於 2015-6-5 10:58 | 顯示全部樓層
而家乘客搭巴士冷氣係基本要求.(車長都一樣,夏天三十幾度仲同你揸熱狗?)
大部份乘客唔介意班次密既巴士線有小小兜路.
而特快線就一定要準時.
octopusman 發表於 2015-6-5 11:00 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2015-6-5 10:48 發表
106 九巴依然做得差,最主要問題係成條線太長,基本上每轉都好可能有4、5架車要私牌(繁時隨時超過一半車要私牌),所以班次一定唔好。

至於102,如果5、6年前,城仔一定做得好過九記。
以前城仔可以話係車接車,而家其實疏左唔少。
九仔呢,我覺得班次算係穩定過以前少少,不過單論呢條線,城仔而家依然仲係好過九仔少少既。

171:較少留意,但見老九呢一年出左好多旺角特,應該係想加快回車,同埋唔想脫班吧。

905:就算係幾年前,都已經講緊九記食埋繁忙黃金時段,所以派車既數目係多過新記。
而家西港島線之後點,就唔太知了。
忘記了904、234X、30X和238X呢?