hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【中長文分析】九巴已經趕上,甚至超越新城 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 【中長文分析】九巴已經趕上,甚至超越新城

3bx 發表於 2015-6-5 11:04 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-6-5 02:37 發表
好坦白講,其實講咩都只係時勢造英雄o者,
新城無得做係佢自己都知既事,西港島線通車西區已經即時死左,南港島線通埋,南區連接駁都唔知輪唔輪到佢,最賺錢既 629 都會收檔,城巴會首先舉白旗。
(南區最慘係佢主要競爭對手仲要o係議會有話語權,可以擺明車馬郁你o的線同阻撓你改線,同樣情況九巴都一樣要面對,o係西貢呢邊,經典之作係踢走清半既線出環保大道,根本邊間巴士公司都一定輸)。
到沙中線通埋,連紅隧線都要早抖,所有新城主要油水線都會全部收檔,你前境係咁,你會幾有心機做?
當年九巴俾將軍澳線、西鐵同馬鞍山線三連撃之後,都已經想執咁款啦,之後仲加左四次價加到賺錢為止,而港島係唔會再有大型發展,城巴本土線車費幾乎凍結左二十年。 ...

踢走清水灣半島的298E及797M出環保大道絕對係德政。
去工業邨巴士已經夠疏,仲要用多幾分鐘兜入蓬萊路對乘客感覺絕不好受
係康城都唔會有幾多人會搭796X出市區,上將軍澳隧道已用上半小時,隨時耐過98C坑口到寶達

城巴本土線多年唔加價係值得稱讚,不過唔代表乘客喜歡城巴服務
特別係唔少長者對城巴司機普遍開快車有感到不滿,
例如未對準站頭上客,未等長者坐定,一上車就即關門開車
相對九巴車長,對長者關懷係比較足夠
AVD1 發表於 2015-6-5 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2015-6-5 11:04 發表

九龍新界咁有前景,以前九巴一有地鐵通車就做得差
當年其實因為係九巴唔識將巴士定位唔使同地鐵硬碰,唔識定位去搶返地鐵客
去依家先識用有位坐,特快線去搶返地鐵客 ...

不過運輸署向來都係有最終決定權,
佢係唔比你巴士公司開線同地鐵死過,
巴士公司都耐佢唔何。

不過近年地鐵自己都頂唔順,
運輸署先開始批返多小晨早特別線出黎,
加上又想減下市區車輛數量先開始搵線上西九龍走廊。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
YY487 發表於 2015-6-5 11:07 | 顯示全部樓層
Anpretext 發表於 2015-6-5 11:20 | 顯示全部樓層

原帖由 DR1666 於 2015-6-5 10:59 發表

咁又唔係咁講, 王維基都請咗好多前 TVB 人, 咁又唔見人地啲劇集質素同 TVB 一樣的爛?
一間公司的質素, 除咗睇人 (員工素質) 外, 都要睇間公司本身既文化 / 風氣 / 營運態度既

況且, 我地只係知道施將軍過咗九巴, ...

係投資既角度, 管理層(唔係普通員工)係一個好重要既考慮黎...
一個有遠見既CEO隨時可以救返成間公司, 相反亦然~

不過有樣野肯定既係, 如果無新城搶290/290A支標, 九巴一定唔會咁積極~所以我話競爭可以造福人群
(如果兩鐵無合併, 話唔定沙中線已經起好了)

不過統計學上有regession to the mean既理論,
有時可以解釋到一間公司既表現, 有高潮有低潮,
可能過多兩年新城服務又好過九巴都未定~
AD118 發表於 2015-6-5 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-6-5 11:06 發表

不過運輸署向來都係有最終決定權,
佢係唔比你巴士公司開線同地鐵死過,
巴士公司都耐佢唔何。

不過近年地鐵自己都頂唔順,
運輸署先開始批返多小晨早特別線出黎,
加上又想減下市區車輛數量先開始搵線上西九龍走廊。 ...

最重要係九巴依家識得發揮巴士嘅優勢,一程過唔駛轉車
專攻遠離地鐵嘅地方提供快過轉地鐵,點到點嘅服務,轉鐵客咁就少咗
hadboy5 發表於 2015-6-5 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 YY487 於 2015-6-5 11:07 發表
九巴最先全線裝報站 , 所以 新城 > 九巴
九巴最先全線車內張貼路線資料 , 所以新城 > 九巴
九巴而家已經將所有無頭枕巴士退役 , 新巴仲有一大堆低地台車無頭枕 , 所以 新城 > 九巴
結論就係 新城永遠好過九巴 ...
人地因為一條一線問題係存在,但人地有正視過囉,而家得屯門得返六條去荃灣葵涌的線喎,惡性競爭結束都已經有十年啦,仲有咩藉口唔正視,不過人地享受曲線加價多過直接加價無計啦
da81 發表於 2015-6-5 13:36 | 顯示全部樓層

樓主講左我一路想講既野,回想2008-2012 年時,九記加價,脫班,垃圾班次,舊車多(熱狗,3+2),新車低載,鬼車,鐵路搶客,廢線多,油價貴,蝕本,缺人,唔衰果樣唔做,日日俾人插到傻,百份報,蘋果輪住黎日日做低佢

反而城記呢個時候平價,車密,路線進取,海量新車,車費回贈,新城無可否認好九記多多聲

但2013 年九記MMC 投入服務後,整個形勢開始逆轉,新記舊車多脫班嚴重,兩巴東區,南區垃圾重組進退失據,港島延線通車客量急跌,資源錯配廢線行大車,細車行大線,養住一大堆無錢賺平線蝕死,此消彼長九記又爬新城頭
matchnacu 發表於 2015-6-5 14:01 | 顯示全部樓層
特別係上年,感覺九巴服務明顯好咗,當然有時仍有甩班問題。 始終九巴規模比城新加埋仲要大差唔多一倍,平常見九巴多過新城,一有問題就會有罵聲會特別大,而且特別明顯。因此希望九巴唔好咁快自滿,重新履行九巴標誌下ge「九巴服務,日日進步」ge承諾!
cy35 發表於 2015-6-5 14:05 | 顯示全部樓層
其實九巴一向經營環境都比新城好
講脫班有新界大把無可能塞車既線俾佢拉curve
講獨市大把位冇其他工具競爭
只係之前自己做衰盤生意
九記做得好過對面根本係應該
Ravenclaw 發表於 2015-6-5 14:14 | 顯示全部樓層

原帖由 AD118 於 2015-6-5 11:33 發表

最重要係九巴依家識得發揮巴士嘅優勢,一程過唔駛轉車
專攻遠離地鐵嘅地方提供快過轉地鐵,點到點嘅服務,轉鐵客咁就少咗

呢樣先系老九好的地方,人地開特快線都識選擇地方黎開,佢比新城更了解巴士的優勢,同埋巴士應有的角色...

鐵路為骨幹,巴士為輔,呢個就一定架啦,但輔助唔一定系轉鐵,可以系連接2個地點,而鐵路往來至少需要轉一次車的2個地方...

老九的特快線,至少我淋唔到邊條系直接對打的,系講緊平排到轉車都唔轉就往來2地...

我淋到打鐵路打得最勁的,得215x,但至少都要轉一次車(當然系指有料到的快線)...

所以新城某d特快線,低能兼幼稚,簡直系養懶人兼養大個屎忽!