hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解唔拆60X,而要谷63X客?
開啟左側

[問題] 點解唔拆60X,而要谷63X客?

kmb63x 發表於 2015-6-14 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-6-14 20:48 發表
你咁搞法同閹左半條58X 無分別,為左63X 就要犧牲58X,當年58X 同68X 都可以共存時睇唔到紅橋三站點解養唔起兩條西九線,怪就只怪感覺上63X 班次太樣衰同無分段先搞到死下死下姐 ...
果時未有西鐵,唯有靠巴士...
即係未有260x果時,63x出尖咀獨市行曬成條彌敦道一樣會爆棚...
宜家路線重組方向係主張轉乘唔主張路線重疊..
即係59a cut剩繁時出葵涌,天慈美湖得返269m,紅橋出葵涌長沙灣得58m/x咁...
係66m呢個重組比較吊詭.可以同57m平衡線咁行..
FBI2 發表於 2015-6-14 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 HS1588 於 2015-6-14 19:24 發表

為左塞住議員把口而咁樣改就費時失事啦.
議員要反對 , 一樣可以利用價錢,班次呢d雞毛蒜皮野挑剔
寧願繼續要 60X 車海都唔要同條 63X 鬥疏
同埋 63X 咁樣做已經係等於比左條洪水橋轉車線過安友
變相藍地得番 68A ,  ...

講真,藍地真係一條68A俾人轉車夠晒數,因為人口問題.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
hadboy5 發表於 2015-6-14 22:52 | 顯示全部樓層
真係懷念當年68A 用AD 爆棚頂閘上屯公的日子,連唯一一架去葵興地鐵站的車都無埋,話時話,可不可以縮57M去葵興博一博
Snoopy@FB8617 發表於 2015-6-14 22:58 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2015-6-14 17:26 發表

279X北區段長到, 甩車甩到傻
九巴想搞好耐, 起碼變多啲上水站特車

咁鍾意拆線拆線拆線
278X 279X玩二拆三喇
一條經欖隧落青衣
一條經欖隧落荃灣
一條經城隧(落葵涌???)
...
咦我都有咁既諗法
不過諗既係
一條經欖隧落青衣
一條經城隧落荃灣
一條經青沙落長沙灣
三條隧道基本上各自有車去唔同地方
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2015-6-14 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 HS1588 於 2015-6-14 19:28 發表

九巴宜家作風都好「循序漸進」
重疊程度更高既 57M 66M 孖寶都未大執
60X 呢d 真係擺多十幾年都未遲

再講 , 其實 63X 個重組都係有少少倒米下
60X 雞又執唔到幾多 , 反而下繁中郵 佐敦道就有班市中心客由 260X 回 ...
63X爬得先過60X就問題不大
最老襯係到而家仲停美孚仲係全日上唔到西廊

反而我覺得老九個諗法幾好
既然63X唔死得自然要好好利用
藍地-洪水橋需求繼續有得上升
加密一條咁長既68A著數唔大
況且68A又唔可以入正條村

只係後續野就停滯左
60X繼續班班都落佐敦
63X繼續快D唔快D
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL343@66 發表於 2015-6-14 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb63x 於 2015-6-14 20:07 發表
或者咁..
屯門北幾條九龍線重新定位..
67x不變,服務兆康、屯門東北
58x/66x合併,服務屯門西北,青松觀之後直去大興跟66x行,良田建唔會慢好多,大興山景客又可以密啲車
63x還原經長沙灣,服務屯門中,加虎地/豉油街$12.8分段..
6 ...

58X 66X 合併即係良田
減班

市中心得番63X,洪水橋根本冇能力支撐到58X既班次,最後又要減班

60X 又無情情飛左深長荔,大半班人要轉車

為左一條63X甚至夾硬整條不設實際既屯旺特快,要半個屯門找數,何必呢

倒不如夜晚x線開特別班快車好過啦
238X 發表於 2015-6-14 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 14/6/2015 22:52 發表

真係懷念當年68A 用AD 爆棚頂閘上屯公的日子,
連唯一一架去葵興地鐵站的車都無埋,
話時話,可不可以縮57M去葵興博一博

不如墊高葵涌道北行線
等啲巴士可以喺興芳路個南行站隔嚟起個長條站...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3asv@59x 發表於 2015-6-15 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2015-6-14 19:06 發表

你拉得59X落水,碼頭旺角特快就要入安友市中心,快得幾多啊

當初有心做,就應該縮60X去旺角

依然有63X存在,就唔駛經市中心
對於友安兆麟既人系快左,屯碼亦不失,重多左直車到油麻地

其實59X 60X 到旺角就得
所以點解要全日259B,系無左60X前提下,259B客量一定唔會好似而家咁
同埋落到尖沙咀,可以舒緩下260X壓力,因為一定會有批龍門居、新屯中既人系會坐直車就咁出去

正如點解有左960、961轉乘59M、59X,碼頭區依然有一定上環到灣仔客量直接坐962X,唔系咁講,一早962X碼頭段繼續拍烏蠅啦 (但龍門居,轉車的確快4個字)
3asv@59x 發表於 2015-6-15 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2015-6-14 23:45 發表

58X 66X 合併即係良田減班
市中心得番63X,洪水橋根本冇能力支撐到58X既班次,最後又要減班
60X 又無情情飛左深長荔,大半班人要轉車
為左一條63X甚至夾硬整條不設實際既屯旺特快,要半個屯門找數,何必呢
倒不如夜晚x線開特 ...

如果非繁66X、58X各自夠客做,咪依番而家咁囉

同埋執番好63X分段,其實63X唔系太差,咁耐以來都系一個問題,點解同系去佐敦唔會同60X收費睇齊,你話當年重經尖沙咀就惡講
而家又唔系,當年68X行屯門都系同58X、59X、60X、66X、67X收費睇齊架啦
如果而家有堆人話佢特快左所以貴左,咁又想問佢重要停葵涌交匯、美孚
268X直飛荔橋到旺角,收費都系等同68X,又點計?
你回程洪水橋唔計啦,但虎地往佐敦應該分段收番 $ 12.8囉
9321 發表於 2015-6-15 00:42 | 顯示全部樓層

點解大家一定要谷客63x?
要自己削減現有屯門屋邨線 60x,59x,58x,67x之服務,他們各有分工服務大衆,
難度一定只可一線到旺角?一線到佐敦?
市民大衆回家一定要轉車?
將原有長途巴士點到點,不用轉車之優點削去.
現在屯門元朗區市民,要快趕時間,便會乘西鐵.
在現時餘下的巴士乘客求什麼? 一程過,舒適有位座.
如佐敦郵政局站,有260x,但點解還有人等60x,,大家需要唔同.
大家點解在現時可比市民選擇服務下,點解一定要削減同分拆路線,迫市民無的選
難度削減了的資源,會加密到其他路線上,頭幾日就會,之後咪收車,你們重會信?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
MP7638 + 1 + 10 AGREE

查看全部評分