hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解唔拆60X,而要谷63X客?
開啟左側

[問題] 點解唔拆60X,而要谷63X客?

HS1588 發表於 2015-6-18 14:50 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-6-18 12:34 發表
15同20之分別,應該差距唔大,有一部份時段都係二十分鐘一班,這樣比較公平嗎?以前架車無咁快吉概,去到總站都仲有人落,但而家去到元西已經吉車,更甚者去到洪水橋已經可以包車 ...

反而我係覺得整體上係多客左 , 不過係靠轉車站客同來自 264M 既元朗青衣客

自從改停元朗廣場之後 , 次次坐親無論非繁個站都有接近十人落車
夜晚九點十點返元朗班次 , 朗庭園都有五六個落車
我上星期都坐過夜晚六點幾青衣開既班次 , 上公路前尾兩站都要企 , 載埋轉車站客更加頂閘
hadboy5 發表於 2015-6-18 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 HS1588 於 2015-6-18 14:50 發表

反而我係覺得整體上係多客左 , 不過係靠轉車站客同來自 264M 既元朗青衣客

自從改停元朗廣場之後 , 次次坐親無論非繁個站都有接近十人落車
夜晚九點十點返元朗班次 , 朗庭園都有五六個落車
我上星期都坐過夜晚六 ...
吓,我成日搭68A甚少試過洪水橋後仲有人係架車度喎,反而坐出去就過藍地會坐滿,我係坐到總站的人,所以用68A同68M交換總站係德政

rusf101001 發表於 2015-6-18 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-6-18 18:44 發表
吓,我成日搭68A甚少試過洪水橋後仲有人係架車度喎,反而坐出去就過藍地會坐滿,我係坐到總站的人,所以用68A同68M交換總站係德政

當年68M兩邊都拉長,然後爆大獲
跟住一下子驚死會爆炸咁縮返晒兩邊真係晒氣
如果照維持住取消68A,但只係68M拉去朗屏
咁宜家留低個條可能係63M
hadboy5 發表於 2015-6-18 20:59 | 顯示全部樓層

原帖由 rusf101001 於 2015-6-18 20:40 發表

當年68M兩邊都拉長,然後爆大獲
跟住一下子驚死會爆炸咁縮返晒兩邊真係晒氣
如果照維持住取消68A,但只係68M拉去朗屏
咁宜家留低個條可能係63M ...
而家只係建議拉一邊咋喎
rusf101001 發表於 2015-6-18 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-6-18 20:59 發表
而家只係建議拉一邊咋喎

所以話以屎忽數既角度,63M當年收貴68A三豪子咁多
可能佢覺得你朗屏要坐都會乖乖行過去元朗西
hadboy5 發表於 2015-6-18 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2015-6-18 21:36 發表

所以話以屎忽數既角度,63M當年收貴68A三豪子咁多
可能佢覺得你朗屏要坐都會乖乖行過去元朗西
所以我而家只能依靠屯公網絡,唔知是福定是禍?
係橫洲行出來係好過癮架
rusf101001 發表於 2015-6-18 21:59 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-6-18 21:48 發表
所以我而家只能依靠屯公網絡,唔知是福定是禍?
係橫洲行出來係好過癮架

除左268C冇條方便

68A個屎忽轉乘又唔比朗屏d人用來轉返大欖d車
寧願比人遊車河都唔比人雙向轉乘
hadboy5 發表於 2015-6-18 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2015-6-18 21:59 發表

除左268C冇條方便

68A個屎忽轉乘又唔比朗屏d人用來轉返大欖d車
寧願比人遊車河都唔比人雙向轉乘
無計啦,樓下果兩位只識作狀做野的議員,真係做野果個又坐正,起碼95r佢爭取

GU9338 發表於 2015-6-19 01:12 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-6-18 12:34 發表
15同20之分別,應該差距唔大,有一部份時段都係二十分鐘一班,這樣比較公平嗎?以前架車無咁快吉概,去到總站都仲有人落,但而家去到元西已經吉車,更甚者去到洪水橋已經可以包車 ...
其實好左唔少
68A 263M 唔係聯合班次 , 各自開 20 / 25 去到荃灣係亂晒大龍
而家大部分時間開 15 未係話多左好多客 , 不過觀感一定好唔少

洪水橋以東如果棄 68A 投 68X , 九巴多謝都黎唔切
請用文明來說服我。
siusiupeople 發表於 2015-6-19 08:20 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽