hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解唔拆60X,而要谷63X客?
開啟左側

[問題] 點解唔拆60X,而要谷63X客?

LNChickenRice 發表於 2015-6-25 03:20 | 顯示全部樓層

回復 180# 的帖子

官方路線資料同小弟「試坐」0既經驗
63x 來回都有停美孚
做乜0野話「飛走美孚」?
(否則63x晌大角咀
兜西九樓下0既支路上3號幹線啦...
做乜要上西九龍走廊0者?)

回一回正題:
268x出現搶63x生意
最重要0既原因:屯門公路...
(屯公汀九橋段繁時入屯門
塞起上0黎真係「佛都有火」(即係唔慌快得去邊...))
而268x呢?飛欖隧直入元朗
(要塞都係塞博愛醫院迴轉處...
不過而家擴闊工程做完...叫好0左少少啦...)
前者路段上山下海,對上後者平路、公路為主0既路線
兩條線同一個價...
換著係各位...要點揀,的確會坐63x 0既
只有以下四堆人:

(01) 去一去屯門公路轉車處,轉車返屯門0既朋友...
[已經有巴打講0左「拆60x」呢回事啦...
上西九龍公路的確係一個口水流0既賣點...
總會有人想飛埋60x經深水埗0既一大段「塞車陷阱」....
(OT: 60x拆得成的話,屯門市中心、友愛、安定各大屋村
準備「暴動」都似...咪話拆就拆、話改就改先得0架:
再要屯門呢堆「開荒牛」找數的話...
只有一句「勸聲將軍提防提防」可以講!
天水圍拆E34單0野,小弟都仲____緊......[夠啦~]
時機未到先0黎建議...小心做0左壞旦都唔知!)
(02) 藍地到洪水橋一帶0既鄉民...
[換一句:即係268x唔到0既地方。
講到巴士吸唔吸引...好多時「就腳與否」而決定上唔上車
多過可以平幾多...]<-同時適用例子:69x對上西鐵線...
(03) 繁時上唔到268x(至旺角)、68x(美孚新村一個站咁多)
而又唔想企入元朗0既「座上客」...
(不過可以肯定:只有洪水橋0既街坊先會咁做...)
(04) [好似(03)]嫌268x「逼到暈」0既挑剔客(包括小弟!)

63x本來就係藍地特快,
當地人口方面...紫田村公屋入0左伙都好
63x兜埋入去都係唔及67系搬過去新總站*/兜入去0既好
(*兆康苑0既巴打,小弟失禮得罪各位啦....)
最弊路面條件又唔太歡迎63x行富泰、景峰、何福堂一帶
[鬼咩,青山公路得0個兩條行車線:而且仲係燈位多成10支以上
改完保證輪到鄉民_______...
更何妨67系0既地方,63x入去爭飯食...九巴先唔想咁玩法...]

所以...不妨繼續食花生
睇睇呢三條線點同西鐵「鬥法」仲好啦...
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
hadboy5 發表於 2015-6-25 08:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb63x 於 2015-6-25 00:28 發表
比我旺角返洪水橋都㨂268x..
先撇除夜晚唔上西廊
唔停美孚,唔駛塞轉車站同屯公慢車,一樣價錢已經係賣點
如果跟68x停埋輕鐵站生意仲好..
宜家元朗都多左人搭68x返洪水橋 ...
你以為快好多啦,我有一次等63X 快好多啦,我21:50開始等63X ,21:55就有架268X 埋站,等到22:00就到我上車,果日就好塞車,我先後兩次撞返同一架268X ,一係塞在係朗豪坊,另一次就塞在係轉出美孚果個位,大約半個鐘去到轉車站,等左五分鐘先有68A ,之後去到鐵巴停車場的路口居然可以撞返同一架268X
siusiupeople 發表於 2015-6-25 08:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
m_rd08 發表於 2015-6-25 10:47 | 顯示全部樓層

del

tunghang 發表於 2015-6-25 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-6-25 08:29 發表

暴咩動?
友愛安定可以快成三個字落旺角,lur 飯應都來唔切呵;
60X 點拆係可以傾,呢尐要巴士公司同運吉諗,
但係一條由美孚碌到落佐敦的線,又塞又慢又無效率,
對巴士公司同乘客根本無好處。
又無視長沙灣道客?
其實而家63X客量唔見得好,經過268X一役,分拆60X班次唔會密過63X好多。
建議開條繁時線試水溫,如果冇對60X客量造成太大影響,不如唔拆好過拆。
unknown000hk 發表於 2015-6-25 11:00 | 顯示全部樓層
原帖由 LNChickenRice 於 2015-6-25 03:20 發表
官方路線資料同小弟「試坐」0既經驗
63x 來回都有停美孚
做乜0野話「飛走美孚」?
(否則63x晌大角咀
兜西九樓下0既支路上3號幹線啦...
做乜要上西九龍走廊0者?)

回一回正題:
268x出現搶63x生意
最重要0既原因:屯門公 ...

我寧願搭268X係洪福行15分鐘返屋企,都唔搭63X

利申:鍾屋村站附近居民
lsc04d11 發表於 2015-6-25 11:17 | 顯示全部樓層

原帖由 unknown000hk 於 25-6-2015 11:00 AM 發表

我寧願搭268X係洪福行15分鐘返屋企,都唔搭63X

利申:鍾屋村站附近居民

好奇一問,如果68a於該時段都係15分鐘一班,會唔會改為轉68a往青衣方向多過行咁遠仲要曬?
其實,268x有冇得免費轉68a(因應263m而取消的轉乘)
m_rd08 發表於 2015-6-25 11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-6-25 11:17 發表

好奇一問,如果68a於該時段都係15分鐘一班,會唔會改為轉68a往青衣方向多過行咁遠仲要曬?
其實,268x有冇得免費轉68a(因應263m而取消的轉乘)

HS1588 發表於 2015-6-25 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-6-25 08:29 發表

飛走美孚可以慳時間,美孚可以叫N飛做咩63X 唔飛走?
上3幹即係好似41A咁,北行食多三四個站先上公路,你肯嗎?

SSP 係黑洞來,唔飛走等幾時?

暴咩動?
友愛安定可以快成三個字落旺角,lur 飯應都來唔切呵;
60X 點拆 ...

唔該你想做好呢份工既話就做足功課 睇下個實際情況係點先啦,
撇除等車時間 , 安友的確快 10-15 分鐘出旺角 , 但出長沙灣道呢 , 就起碼慢返十分鐘 !
由頭到尾 , 安定友愛坐 60X 最多客真係去長沙灣道 , 當然旺角站 登打士街都有批客
但以上主要吸引力並唔係因為快 , 而係兩個字 : 班次密
貿貿然走去搞分拆 , 淨係班次都已經趕走曬d客 , 叫d客去轉車 ?
本身 60M 宜家都已經唔密 (非繁兩三班 60X 先有班 60M 並非閒事) , 班客真係會走去轉車 , 不過係走去轉幾程鐵

其實未有轉車站果陣 , 60X 創興之前果幾個站最多上到 10 個 , 果陣創興個站上車係有得任簡位坐 (當然放工時間會多D)
但入左轉車站之後 , 60X 黎到創興係可以坐滿左大半窗口位
換然之其實呢堆客大多數都係來自轉車站來往油麻地
既然係咁 , 點解唔主力推班客上 $14.2 既 63X 轉車而走去用平 $1.4 既 60X 找數呢 ?

根本要做旺角特快 , 只要可以將所有 60X 旺角以南既客推曬上 63X 已經可以將速度 / 利潤最大化
就咁簡單一個縮短 60X 落旺角既程序 , 就已經可以做到所有屯門客都用到旺角特快呢個效果
並唔需要好似 60X 分拆呢d 倒米方案
如果 60X 分拆搞得成但最後玩到倒蝕既話 , 九巴要搵人祭旗真係第一個搵你
HS1588 發表於 2015-6-25 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 m_rd08 於 2015-6-25 11:24 發表

有248573

反方向係咪要藍地上車先至有得玩 ?
早幾日試過千色上 68A , 元朗再轉 68X 但個 bbi fail 左