hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門連接路對屯門元朗區機場巴士的影響? ...
開啟左側

[其他] 屯門連接路對屯門元朗區機場巴士的影響?

groom1002 發表於 2015-10-5 17:58 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2015-10-4 21:40
應該會留最多一條 E 線行欖隧做轉乘,可能係 E34B
而 33 等就一定新路

好想A43停欖隧,並提供BBI
 樓主| S315E 發表於 2015-10-5 22:26 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2015-10-5 14:49
等起好,富裕接埋,睇下龍運點攪!

富裕應該就重有班大澳同沙螺灣客
死就應該死唔去
但平日應該會減班
圖文轉載,盡在Wa Kong photography
ryandroid 發表於 2015-10-5 23:37 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2015-10-5 13:57
E41就係因為收得太平所以....(雖然E41的長度最盡可以收$14.3)
你條E43長度同A43差唔多,只可以收$14.3, ...

恕小弟無知,E41下場即係點?

其實差唔多區區都有E線,係北區無
咁依家北區人口少所以得A線,所以仲講得通
但古洞加粉嶺北會多十七萬人,咁係咪仲可以靠A43加班就應付到先?
如果靠拆A43線,對龍運嚟講梗係最好啦
但係就算沙田同將軍澳有兩條A線
都會有一條E線
第時龍運唔肯在北區開E線而改為開多條A線
你估區議員會放過開E線呢個政績咩
如果班北區區議員咁都爭取唔到就真係唔使點撈
而且東涌都會再多十幾萬人,廿萬東涌人口加港珠澳大橋來往新增十七萬人口的新界東北加原本北區居民及落馬洲客
呢條線需求增長都應該唔細
下下轉車先來回到東涌會好擾民

車費方面,十五蚊內都可以接受的,至少要平A線一半
當然呢啲要等港珠澳大橋同新界東北開始發展後開新線(不論A線定E線)成事機會大啲
PC2625 發表於 2015-10-6 00:14 | 顯示全部樓層

視乎連接路兩端出入口位置,是否如當年十號幹線規劃?
m_rd08 發表於 2015-10-6 00:50 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2015-10-5 23:37

投閒置散。E41個情況係路線長收費平,好睇唔好食,日日朝早排成五六十人上左幾個就上唔到車,都唔加班,加班又加左油水線E33、E34系先

最少南區、馬鞍山、天后以東地區 有E冇A
我明白區區都想有E線,但係路線長收費過低對巴士公司係完全冇吸引力

我唔知將條線拉到去60公里令龍運可以收$17對佢黎講有冇吸引力(雖然對比起A線當然冇)
PoohPoohJoe 發表於 2015-10-6 09:46 | 顯示全部樓層
以而家形勢黎睇
我覺得會咁改
E33照行原路停轉車站落青馬
因為佢本身屯門唔多站,可以試下食埋深井
而E33P睇個勢
幾年之後開新路係有能力升格做全日
因為E33P覆蓋屯門比較多地區
(甚或乎可以再小改兜埋市中心)
修訂完屯門入面走線
可以直上新路落東涌

E34B元朗開同埋E34P就照行舊路
要睇埋大欖轉車站個邊
(當然A43加停大欖,就可以E34B/E34P唔停
但元朗要大執,無可能行到尾先再屈番過屯門走
E34P又無可能行完天水圍兜落元朗再返屯門
所以我覺得保E34B行大欖青馬會好啲..)

E34A天水圍都爆到瀉
E34X又有能力唔食元朗客
過左尾站可以直上新路

通宵巴就無咩顧慮啦
全部行哂新路走
仲可以全晚分家
N30只到屯門
N30P只停虹橋直走天水圍元朗
甚至可以唔停虹橋
將班客谷返落N30
唔使浪費N30空間

至於R8呢個問題
真係要諗諗
因為屯門天水圍已經無直車去青衣
元朗個架青衣車又唔行市中心區
R8落青衣補位似乎唔太有用
而保E33/E34B行青馬
個影響會細返啲
腦夫子 發表於 2015-10-6 09:53 | 顯示全部樓層

又係水晶球問題,我認為以下為最合理走綫方法, 因為里數最少:

1. E33應該會沿海皇路經屯門泳池,再沿湖山路經湖景兆山,沿龍門路去連接路;
2. E33P應該會一直沿龍門路去連接路, 並且全日行走;
3. E34A天水圍路綫不變, 應該會行元朗公路, 屯門公路, 皇珠路, 龍富路去連接路, 中途在紅橋, 屯市加站;
4. E34B改總站在元朗東, 走線跟B2一樣到藍地, 之後上屯門公路, 皇珠路, 龍富路去連接路, 中途都在紅橋, 屯市加站;
最後應該所有線都先到T1(返新界就地面運輸中心為中途站), 再沿反方向經後勤區, 最後改以東涌站或者逸東為總站。

(OT: A43都應該會改線, 改行元朗公路, 屯門公路, 皇珠路, 龍富路去連接路, 中途在紅橋, 屯市加站, 最後直到T1及機場總站)
exspeed 發表於 2015-10-6 12:01 | 顯示全部樓層

RE: 屯門連接路對屯門元朗區機場巴士的影響?

PoohPoohJoe 發表於 2015-10-6 09:46
E33照行原路停轉車站落青馬
因為佢本身屯門唔多站,可以試下食埋深井

E33 本身屯門都爆瀉, 仲點食埋深井呀 ???
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
exspeed 發表於 2015-10-6 12:05 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2015-10-4 18:44
個BBI根本就得啖笑,機場方向市中心已經可以打爆,9成都係輕鐵》E33,回程反而見唔少人轉。。。

根本屯 ...

點樣得啖笑呢 ?

我今朝係大興搭 8:30am 開既 66M, 去到轉車站岩岩有 E33,
好彩仲有位坐, 9:22am 已經去到 HACTL

全程唔使一個鐘, 快過轉廢鐵係市中心行上行落啦
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
FBI2 發表於 2015-10-6 12:29 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2015-10-5 23:37

算吧啦,九巴呢D算死草公司,死都唔會搞北區E線,要搞都只會係限定班次,同埋收費也不會便宜.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工