hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運對屯門係咪只重視安友/豐景園/市中心? ...
開啟左側

龍運對屯門係咪只重視安友/豐景園/市中心?

Sita1004-1017 發表於 2016-8-1 23:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

係機場返工幾個月,完全感受到龍運對屯門係咩服務

條E33(及/或全日後既A33)都只係行市中心/安友/豐景園,雖然A33有部分班次行經黃金海岸,但即使連同前者(選區L01-L06/L12/L13,連置樂/新墟都計埋)都只係15萬人,那麼其餘7/10屯門居民唔洗搭車去機場?

每日都要係石排行20分鐘到市中心搭E33,大熱天時又熱(搭輕鐵又擠迫,計埋等車同行去唔差得幾多),市中心一帶又多人,拎住行李同人左穿右插行都咪話唔過隱

佢D班次又垃圾,有時明明10-15分鐘又整到3-8分鐘一班(例如2340/2350/0000變為2340/2347/2350/2355/0000),之前有時搭0000既E33P好多人都鬧點解E33會咁密,又唔係多人(至少0000班車過左AAT E33P坐滿,E33窗口都未坐滿)

而家安定果邊又成日整路,搞到成日塞車哂時間

其實就算唔做E33p餘下既兩個階段,你都將全日後A33覆蓋下,都好過咩都無啦

如果lwb咁鐘意迫人轉車,就唔該學b3X咁將A33/E33屯市轉車,直出青馬,轉車站都唔好停,齊齊迫爆市中心!

既然lwb有咁多車做A線,就開條A線能夠方便全屯門居民也能步行500米內就有機場巴士,或還原A33至舊有路線,我晤介意比$27.7架

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

JX9097 發表於 2016-8-2 00:06 | 顯示全部樓層
其實將E33拆為兩條線
一條專責河東,一條專責河西
唔知又得唔得呢??

至於屯中...轉做中途站吧啦
地鐵屯門線MTR 發表於 2016-8-2 11:09 | 顯示全部樓層
龍運係呢一刻應該冇咩動力再係屯門開新E線,因為開左屯赤之後,E線里數高又收得平,回車又慢。
反而開左屯赤之後有機會會開兩線全日A線,做港珠澳同機場客。

dogdog002 發表於 2016-8-2 13:31 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2016-8-2 00:06
其實將E33拆為兩條線
一條專責河東,一條專責河西
唔知又得唔得呢??

佢就係唔想咁做

E33係屯門最多只需要停三四個字就可以即上屯門公路回車

又快又方便,咁先至有效率

E33P最大問題係比E33+66M/58M 慢太多 搞到石排開始少人搭

不過算啦講多無謂 等屯赤開左先講啦

到時要用龍富路上屯赤,E33P唔通要用個大圈先上到屯赤

樓主| Sita1004-1017 發表於 2016-8-2 14:28 | 顯示全部樓層
地鐵屯門線MTR 發表於 2016-8-2 11:09
龍運係呢一刻應該冇咩動力再係屯門開新E線,因為開左屯赤之後,E線里數高又收得平,回車又慢。
反而開左屯 ...

唔做E線無所謂,但開條A線兜屯門北真係咁難嗎?
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2016-8-2 14:36 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-8-2 13:31
佢就係唔想咁做

E33係屯門最多只需要停三四個字就可以即上屯門公路回車

你唔好講到兜屯碼好慢先得架

事實上良田/建生上落車人數同碼頭差不多

而石排都有唔少人落行返去大興

其實E33P行車時間長主要係兆康一段,如果縮去建生,已經可以慳返10-15分鐘

如果要加快回車,正如我上面所述,將E33/A33屯市開車直出青馬,安友/豐景園/轉車站都唔好停
andy92 發表於 2016-8-2 14:49 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2016-8-2 14:36

如果 A33X 總站由屯門站拉上兆康站南經富泰屯公,E33P 縮去建生又有咩所謂

E33P 而家要70-75分鐘先去到兆康富泰,A33X 快起碼 20-30 分鐘

TankKingEH9697 發表於 2016-8-2 14:53 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2016-8-2 14:36

叫狗巴整條P33 友愛南至屯市循環 做集運 慳唔少車

btw 用兩架行李架車行應該夠駛
坦克王EH 9697
groom1002 發表於 2016-8-3 13:55 | 顯示全部樓層
好笑的是e34未分拆就兜路,e33就停幾站就上路,好唔公平
bestwishes706 發表於 2016-8-3 14:26 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2016-8-3 13:55
好笑的是e34未分拆就兜路,e33就停幾站就上路,好唔公平

N30系上次重組,天北嘈一嘈都要改路,反而兆康要求拉N30P上去,佢就采都唔采(N30/P屯門覆蓋係離哂譜)

學某人話齋,建議咪被佢放落碎紙機,睇都唔睇,不過係龍運囉

相信如果元朗南要求開線,佢即刻配合到開線加車都冇所謂

睇下68E 68F就知咩一回事