hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運對屯門係咪只重視安友/豐景園/市中心? ...
開啟左側

龍運對屯門係咪只重視安友/豐景園/市中心?

dogdog002 發表於 2016-8-5 02:06 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2016-8-5 00:34
樓主話咩無直車 , 根本只係係度狡辯
照你咁講 , 其實九巴都係只重視安友豐景園
61X 263 都係 E33 走線上公 ...

咁你又離地左少少,一日俾多幾蚊都唔嘈,你睇下隔離大把Post俾九城新陰招加價收貴既Post (例:青沙拉長加你價)

到而家屯轉都仲係施捨你四蚊而唔係俾多四蚊

一覺唔覺意上左960入屯門就變成俾多十蚊

呢招叫陰人,專登搞野出黎同其他九巴屯轉綫唔同

九巴龍運真係Cut車就認親認戚

想佢地施捨優惠就認屎認屁

當年Cut 59A 仲話會全日加車落E33P添

結果車已Cut 數又走

Man@MFHK 發表於 2016-8-5 02:13 | 顯示全部樓層

又唔好老屈老九......
屯門幾乎每個屋邨一條對外線(雖然係歷史迫成),機場線擺市中心又收得平,仲有幾多人會怨?
換著一條兜足全屯門先上公路既E33,九成客咪又係去返市中心上車......
睇下以前城記962系同老九960、961比客量就知屯門人口味啦!
Volvo B8L
樂仔〞 發表於 2016-8-5 02:16 | 顯示全部樓層

其實開 E33P 又唔會吸引到更多嘅客搭,屯門個 pool 係咁大就咁大,無 E33P 班客都仍然會乖乖地去搭 E33
我真係唔係好明點解龍運當初會諗住拆 E33P 全日 ...
不過事實亦都話咗比龍運知,E33P 而家行半日都唔夠客,龍運仲點會有信心全日?
始終班客往屯門係見車上車,有 E33P 就上 E33P,有 E33 就搭到去屯轉再轉其他車,淨開 E33P 真係誘因不大

E33 唔同 E34,E34 係路線冗長加上元朗天水圍兩區客量都有返咁上下先去拆
不過我又係唔明點解 E34A 要上埋天北,唔通 E34A 唔兜濕地公園,班客就會走去搭鐵?咪又係唔會,都唔明點解唔跟 269M 行天秀路就算,搞到而家路線長一長
樂仔〞 發表於 2016-8-5 02:17 | 顯示全部樓層

astrial 發表於 2016-8-5 00:16
A33屯市做總站就已經可以收平一級(好似係$18.x)。依家$27.7 vs E33 $13.9,叫人點啃得落。。。就算全日我都 ...

A33 最蝕章係開車時間太早,兩邊都早得過火
往機場仲要同 E33 唔同站位,班客叫兩飛都無機會,加上知名度太低
除非 A33 加停屯轉,屯門班人就可能會開始知有呢條線啦
Man@MFHK 發表於 2016-8-5 02:19 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2016-8-5 00:16
A33屯市做總站就已經可以收平一級(好似係$18.x)。依家$27.7 vs E33 $13.9,叫人點啃得落。。。就算全日我都 ...

其實如果A33擺屯市做全日,肯定大把捧場客。
E33搬去兆康做埋E33P果份好過啦......
Volvo B8L
Man@MFHK 發表於 2016-8-5 02:38 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-8-5 02:16
其實開 E33P 又唔會吸引到更多嘅客搭,屯門個 pool 係咁大就咁大,無 E33P 班客都仍然會乖乖地去搭 E33
...

以前既龍運跟本無心開A線,睇客源定線,盡量以最少資源做晒最大範圍。
其實E34A想做天北直接擺天恆好過啦,酒店留返A37做算啦......
Volvo B8L
HS1588 發表於 2016-8-5 02:41 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-8-5 02:06
咁你又離地左少少,一日俾多幾蚊都唔嘈,你睇下隔離大把Post俾九城新陰招加價收貴既Post (例:青沙拉長 ...

即使 E33P 全日 , 碼頭置樂虹橋何福堂三聖黃金海岸小欖大欖都會嘈要比貴幾蚊
咁係咪每一個區既居民都要上黎開 post ?
轉車呢d野唔一定係轉車站轉 , 坐輕鐵鐵巴去市中心揀位坐咪一樣舒服
但我針對既只係樓主個目的
係有車接駁既情況下 , 寧願曬多接近半個鐘時間行去坐車都唔坐一程輕鐵/巴士
走去嘈龍運係多餘

上面位師兄講得好岩 , 屯門個 pool 就係得咁多
與其要搵車開一條回車效率比 E33 低咁多既 E33P
倒不如直接加車落 E33 或者開條半個鐘一班既 A 線仲好
59A 條數真係寧願佢唔找好過

HS1588 發表於 2016-8-5 02:50 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-8-5 02:16
...

E33P 除左返放工時間同夜機時段真係多人坐之外,
其餘時間真係連窗口位都唔滿
龍運係鐘意開空氣線,
但你條 E 線做兩個客先等如人地 A 線做一個客
回車要快你兩倍 , 咁點解要做你 E33P 先??
所以話 E33P 開唔開真係 wfc

E33 其實相對上收費係極之合理
比起鐵平一半有多之餘 , 直接兼且快
就算區內轉車都唔洗廿蚊
難為成個北區日日都要比貴十幾蚊返後勤區
當然我只係強調相對上啦, 可能樓主覺得要比錢就已經貴

HS1588 發表於 2016-8-5 02:51 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2016-8-5 02:13
又唔好老屈老九......
屯門幾乎每個屋邨一條對外線(雖然係歷史迫成),機場線擺市中心又收得平,仲有幾多人 ...

我解釋緊比樓主聽姐 , 唔明果個唔係我
Man@MFHK 發表於 2016-8-5 03:00 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2016-8-5 02:50
E33P 除左返放工時間同夜機時段真係多人坐之外,
其餘時間真係連窗口位都唔滿
龍運係鐘意開空氣線,

北區一樣係獨市,而且更遠,相對而言其實無貴幾多......
Volvo B8L