hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運對屯門係咪只重視安友/豐景園/市中心? ...
開啟左側

龍運對屯門係咪只重視安友/豐景園/市中心?

dogdog002 發表於 2016-8-6 00:16 | 顯示全部樓層

astrial 發表於 2016-8-6 00:05
其實問題之一同屯門人搭車習慣有關。。。

以前都係去市中心搭車出城,到後來發展到一邨一線。無線嘅地方, ...

當時E33P唔係Hea著既怪物

有齊晒咩第一階段第二階段第三階段嫁

之後突然彈出NA33 出黎

到今年又彈全日A33計劃

要記得59A死係為左換E33P加車

樓主| Sita1004-1017 發表於 2016-8-6 00:32 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-8-6 00:13
而家有話 E33P 直接取消咩?我同 HS1588 都只係話 E33P 唔值全日,但無話連而家 E33P 早繁同下繁服務都要 c ...

咁但係今年你大搞A線,係咪都應該俾番一條全日A線比E33P沿線居民呢?
HS1588 發表於 2016-8-6 00:42 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-8-5 13:23
擺明係唔滿意架啦,龍運走數係事實喎!

朝早E33P未到大興就要企係事實!

講左咁耐原來係嘈緊 E33P 上下繁服務差
咁要解決閣下講既問題, 直接將 E33P 上下繁加班已經可以解決
同 E33P 全唔全日根本唔關事
我係從來都無話過要還原基本步, 要 E33P 班客全日都要去返市中心轉車
成個 post 一路都係講緊 E33P 全日 , 姐係現時非服務時段屯門 E 車需求既問題...
你要將成個討論 focus 係轉車果個 point 度我真係奈你唔何

HS1588 發表於 2016-8-6 00:51 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-8-5 13:50
事實上係你未係朝早返工時間坐過 E33 同 E33P

你見過E33係市中心就坐滿未?

我的確未坐過,
因為我去機場返工既時段多數坐兩點半兩點九屯市開既班次,
亦即係現時無 E33P 既時段,
但呢個時段極其量都係轉車站隊尾上車無位坐要企幾個咁上下入東涌
再加上 E33P 晚間中段時間客量其實係唔達標 , 窗口位都唔滿
所以我先唔認為 E33P 全日係咁有需要
而再重申一點 , E33P 全日係唔會直接改善到上下繁既服務質素

如果大時大節 E33 係真係咁爆,
大可以因應需求加班,
甚至可以又玩將 E33P 暑假全日試水溫

講左咁耐, 唔記得利申 : 樓下有 E33 , 但因為個人習慣所以都會行去總站坐

樓主| Sita1004-1017 發表於 2016-8-6 00:58 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2016-8-6 00:51
我的確未坐過,
因為我去機場返工既時段多數坐兩點半兩點九屯市開既班次,
亦即係現時無 E33P 既時段,

E33P主要做返工客,暑假做全日客量唔會有太大分別

要做就開NA33日間版

或是E33P只開最多人時段(1200-1400入機場,2300-0000返屯門),其他時間搭A線

個時間無率涉個人利益,因為我返1100係搭唔到
HS1588 發表於 2016-8-6 00:59 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-8-6 00:13
而家有話 E33P 直接取消咩?我同 HS1588 都只係話 E33P 唔值全日,但無話連而家 E33P 早繁同下繁服務都要 c ...

終於有人理解到我想表達咩
輕鐵其實係平日日間時段, 505 507 都係特別多人
只不過唔會誇張都上唔到車, 同埋搭得多就預到時間, 班次都係穩定

只係有樣野唔明就係話樓主嫌迫輕鐵,
但係就會坐輕鐵西鐵去天水圍轉 E34A,
原因竟然係多位坐... 唔通揀位坐黎講 E33 總站都可以輸比 E34A 尾站
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2016-8-6 01:02 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2016-8-6 00:59
終於有人理解到我想表達咩
輕鐵其實係平日日間時段, 505 507 都係特別多人
只不過唔會誇張都上唔到車,  ...

我有話E34A天南上有得㨂位咩?

我用呢個方法係E33脫班果陣用,因為一收車可以收得好勁
HS1588 發表於 2016-8-6 14:16 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2016-8-6 00:58
E33P主要做返工客,暑假做全日客量唔會有太大分別

要做就開NA33日間版

既然你話 E33P 應該開多一兩個鐘比人返工,
咁點解你又會覺得用 A 車開都無所謂 ?
據我所知果段時間返既人都唔係全部返機場... 咁就算開架 A 車比佢地又有咩用
咪一樣要轉車, 唔好係度扮大方先啦

如果龍運真係要o係屯門玩「大範圍搞 E 車」,
應該將 E33 拉長去兆康南, 跟 E33P 原線行到鳴琴, 落市中心安定兆麟
然後再將 A33 全日, 屯西屯市直出機場
E33P 就縮去淨做屯碼開上下繁
黃金海岸果邊, 有資源就開多條空氣線做埋去
點都好過屯門兩條 E 車開全日咁無效率

樓主| Sita1004-1017 發表於 2016-8-6 14:56 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2016-8-6 14:16
既然你話 E33P 應該開多一兩個鐘比人返工,
咁點解你又會覺得用 A 車開都無所謂 ?
據我所知果段時間返既人 ...

其他時間需求主要去PTB,所以用A線即可
exspeed 發表於 2016-8-6 16:14 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2016-8-6 00:42
成個 post 一路都係講緊 E33P 全日 , 姐係現時非服務時段屯門 E 車需求既問題...
你要將成個討論 focus 係轉車果個 point 度我真係奈你唔何

你都幾趣緻架喎,E33P 唔全日,你唔轉車點樣搭E33呀?

一係講行路囉,你拖住喼慢慢行去搭E33啦

E33P驚中段時間唔夠客,可以開45 /60分鐘一班,
我又唔信咁都唔達標呀
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!