hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴63X修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 九巴63X修訂行車時間表

kmb63x 發表於 2016-8-22 23:30 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-8-22 02:21
唔係呵, 263M 吉車去洪水橋先有人坐成日見,
因為屯門人根本唔會接受行番轉頭經欖隧出市區的走線.

其實好難判斷,但我同意你講屯門人難接受行返轉頭出市區的走線
即使九巴258p/960p/960x等等仲有朝早洪水橋既過海村巴全部都經屯公出市區
但如果有268c/968特別班次返到藍地,我相信啲人都會揀搭一程車經欖隧而唔揀轉車
HB00610 發表於 2016-8-23 01:04 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2016-8-22 23:25
269D條路慳咁多時間,正常呀.. 如果欖隧又好彩駁到263m如果你話城隧搭269d轉263m同城隧搭263轉68a.. 咁先 ...

同意, 68A輸的好大原因係, 49X同68A一夜就完全夾唔到班次。

EVEN有ETA都解決唔到的死症。
unknown000hk 發表於 2016-8-23 11:04 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2016-8-23 01:04
同意, 68A輸的好大原因係, 49X同68A一夜就完全夾唔到班次。

EVEN有ETA都解決唔到的死症。

夾唔到班次咪49X>57M/58M/67M>屯轉轉63X/68A囉,尤其是58M班次叫做車海級,去屯轉仲叫多63X一飛
HB00610 發表於 2016-8-23 11:33 | 顯示全部樓層

unknown000hk 發表於 2016-8-23 11:04
夾唔到班次咪49X>57M/58M/67M>屯轉轉63X/68A囉,尤其是58M班次叫做車海級,去屯轉仲叫多63X一飛
...

其實, 屯轉一兩邊開哂, 263M同66就差唔多即摺。

而仲有263M時, 應該係仲未有轉車站, 68A喺我搭嗰個鐘數係做緊25分一班(更加唔好講63X, 佢係轉特快先會有入屯門公路)...

而家我想轉大欖車都唔駛諗, 因為而家元朗去屯門, 唔西鐵輕鐵就幾乎得返紅頂。
1320 發表於 2016-8-23 16:51 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-8-12 10:48
其實,60X 一日仲係咁密直到佐敦,63X 好難做得起
係就索性學 68X/268X 一刀切
再唔係咪話行車時間唔穩定, ...

想63x 下繁多客其實唔難,
把60x 一半班次改係旺角開就得,
慳左既車就比63x 加班
The Designer
stevechau 發表於 2016-8-23 17:09 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2016-8-23 16:51

即係又要SSP上車班客送死JE
要比63X, 最多只能比1/4班次出黎咁玩, 淨低果3/4仲要有返1/3係中途短棍先搞得返個平衡~
我唔明點解成日想要野就諗住犧牲SSP班客去成全人?! 明明SSP客就係不比其他區既客少~

如果搞咁多野只係想賺多D錢, 咁唔好煩LA, 58X59X60X呢D加價全部去到63X個價, 你唔好減SSP班算Q數~
andy92 發表於 2016-8-23 17:12 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2016-8-23 16:51

將 63X 回程改行新和里上景峰、富泰又得

吸引搭開 67X 既客升級至 $14.2,由車程只係用多 5 分鐘
 樓主| bestwishes706 發表於 2016-8-23 17:39 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2016-8-23 17:12

咁樣行應該會搭,慳大約5分鐘步行時間

最好飛埋美孚、葵涌
miklcct 發表於 2016-8-23 17:47 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-8-23 17:39
咁樣行應該會搭,慳大約5分鐘步行時間

最好飛埋美孚、葵涌

咁樣行我即刻唔搭去藍地以北,來回都西鐵算啦

而家我夾到佢個30分鐘一班嘅話都重會考慮搭63X去洪水橋總站,一要兜入任何一條內街嘅話,西鐵見啦,到時我行20分鐘去西鐵站搭完西鐵再行多20分鐘返洪水橋總站都重快過啲巴士咁兜法。
進智公交
HB00610 發表於 2016-8-24 03:33 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2016-8-23 17:12

5分鐘? 朋友你太睇少彩暉到富泰的燈陣喇, 以67M同67X的經驗, 淨係彩暉到富泰嗰半都已經唔止10分鐘啦。