hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴63X修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 九巴63X修訂行車時間表

kmb63x 發表於 2016-8-24 10:41 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2016-8-24 03:33
5分鐘? 朋友你太睇少彩暉到富泰的燈陣喇, 以67M同67X的經驗, 淨係彩暉到富泰嗰半都已經唔止10分鐘啦。
...

67系用十分鐘彩暉去富泰又太誇張.. 你話十分鐘富泰去唔到新圍仔我就信
不過唔堆燈唔順又真,宜家960a/b五柳路去藍地,明明一分鐘內就到,入一入富泰就多左9-10分鐘
andy92 發表於 2016-8-24 10:55 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2016-8-24 10:41
67系用十分鐘彩暉去富泰又太誇張.. 你話十分鐘富泰去唔到新圍仔我就信
不過唔堆燈唔順又真,宜家960a/b五 ...

其實 67M 67X 最惡頂堆燈係新都至良田村果段,一到景峰打後就好順
kmb63x 發表於 2016-8-24 11:17 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2016-8-24 10:55
其實 67M 67X 最惡頂堆燈係新都至良田村果段,一到景峰打後就好順

搭258p未入富泰開始啲燈已經好難頂
棧棧都要停同唔順,景峰果邊又係咁
HB00610 發表於 2016-8-25 03:35 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2016-8-24 10:41
不過唔堆燈唔順又真,宜家960a/b五 ...

其實, 67M/X仲有熱狗時代, 真係咁誇張, 西鐵全冷後都冇大改善

但係, 我唔住兆康, 呢幾年係少人坐到尾, 定係燈位執過我真係唔知。

BTW - 我舊年11月反方向搭67X出九龍, 中午一點幾都要用4個半字先上到公路, 兆康去彩暉用11分鐘。
andy92 發表於 2016-8-25 07:45 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2016-8-24 11:17
搭258p未入富泰開始啲燈已經好難頂
棧棧都要停同唔順,景峰果邊又係咁

我係講緊回程,去程不嬲都惡頂啦。。
unknown000hk 發表於 2016-8-25 09:12 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-8-23 17:47
咁樣行我即刻唔搭去藍地以北,來回都西鐵算啦

而家我夾到佢個30分鐘一班嘅話都重會考慮搭63X去洪水橋總站 ...

去洪水橋總站不如搭68X/268X
拾顓豭 發表於 2016-8-25 09:32 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2016-8-24 10:55

一般就兆康去富泰 3-5 分鐘 (唔順燈起上嚟連上客 7 分鐘都試過);
富泰去景峰 3-5 分鐘
景峰至新圍仔 1-5 分鐘
新圍仔至屯官 3-5 分鐘 (不過例唔順燈; 反方向亦然)

所以平均 18-20 分鐘先上到公路一啲都唔奇; 如果少於 18 分鐘, 就一係順燈, 一係少客, 都唔關師傅肯唔肯跑事了
castanopsis 發表於 2016-8-25 10:35 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2016-8-23 17:12
將 63X 回程改行新和里上景峰、富泰又得

反而想知有無機會喺屯門公路近兆康站橋底加個巴士灣/站
當然,個站咁擺對兆康苑吸引力低就一定
但對蝶茵庭/富泰/嶺大而言,63X未必無吸引力
本身67X唔到旺角以南,而西鐵美孚又要行,63X雖然站位一樣係唔就腳,但四個站直飛鴉蘭街有賣點

不過吸客既前提係要飛美孚,同將大半日既班次控制喺15分鐘或以下
下下20-30分鐘一班真係太難等
miklcct 發表於 2016-8-25 11:19 | 顯示全部樓層
unknown000hk 發表於 2016-8-25 09:12
去洪水橋總站不如搭68X/268X

如果63X個師傅無碌車嘅話,北行63X係快過經元朗大馬路嘅268X到洪水橋到總站㗎(以相同時間總站開車計算)。我上次喺旺角去洪水橋總站等巴士,來268X我唔上,等跟尾部63X,結果我去到總站落車嗰刻先見到部268X扭入總站。

反而想知有無機會喺屯門公路近兆康站橋底加個巴士灣/站
當然,個站咁擺對兆康苑吸引力低就一定
但對蝶茵庭/富泰/嶺大而言,63X未必無吸引力
本身67X唔到旺角以南,而西鐵美孚又要行,63X雖然站位一樣係唔就腳,但四個站直飛鴉蘭街有賣點

不過吸客既前提係要飛美孚,同將大半日既班次控制喺15分鐘或以下
下下20-30分鐘一班真係太難等

而家虎地個站就係呢個作用
進智公交
大班神經漢 發表於 2016-8-25 12:28 | 顯示全部樓層

tony223 發表於 2016-8-19 23:08
根本263M以前繁忙時間客量唔係差,同埋夜晚執67M/68A死雞由福來邨返青公/富泰都執唔少

如果個時肯cut到好 ...

師兄所言甚是...當年我曾經263M繁時屯門往青衣實地視察過...