hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長途車轉駁腳短途線 = 趕客 ?
開啟左側

[經歷分享/報告] 長途車轉駁腳短途線 = 趕客 ?

THomas20010808 發表於 2016-10-5 00:05 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2016-10-4 22:26
莫講話E11S,E21A同埋E31都係咁,係東涌北上落得十零個
所以未來兩巴 E線重東涌北輕逸東係一個十分愚蠢既 ...

好難一概而論,E31 E21a在青馬也做不少轉乘客,especially E31轉E42 e34a/b A43,開E42 E34特做逸東+東涌北也無口可非,但是假若巴士 vs Mtr,mtr大機會贏,巴士不如放棄好過

不過東涌北公屋未建好及填海計劃,餘下還有發展空間
GW4866 發表於 2016-10-5 02:02 | 顯示全部樓層
dogwong1 發表於 2016-10-4 18:13
BBI唔係個個知。你講個D線仲要花時間等車,趕時間就當然保鐵。

多人知唔等於多人用

290/A就真係幾多人有用235M/31M/43A BBI,40啦喎,十個轉乘客入面可能有一個既
即係話都要條長途線吸引先有人咁轉,又發下牢騷用以上例子講啦

用前者BBI總時間尚可接受,本身去彩虹打後既地方要轉多次車,對比以往搭38/42C轉98A等等
行觀塘山慳咗既時間(除咗去尚德?)可以彌補返落葵涌道(轉車)額外車程時間
轉後者40啦喎,落葵涌道轉車已經哂咗時間,條線仲要兜美孚(尤其回程),唔係有個BBI唔使行都唔考慮佢

反而想知實際上梨木樹點搭係最快(唔計鐵同234C)
1)40P(回程一定慢過方法2)
2)38/42C轉32/36B
3)40轉36M/36A
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| GU9338 發表於 2016-10-5 13:00 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-10-4 21:14
如果要呢個模式行得通,基本底線係長途車一定要全程高速直達,短途車等車唔可以耐過搭車
...

弊在好多區既短途線都係一團糟
有啲區好少少 , 例如 81K 273A 呢啲都見得下人 ,
再加埋有啲山頭係焗搭 , 吸引力唔算低

但好似 #1 講過既觀塘區內線 , 71K 之類 , 咁趕客既轉車組合 ,
如果集合全港 n 咁多區黎計 , 我相信細細地一個油塘每日都倒走起碼四位數既客 , 根本就唔值
請用文明來說服我。
dogwong1 發表於 2016-10-5 14:17 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-10-5 02:02
多人知唔等於多人用

290/A就真係幾多人有用235M/31M/43A BBI,40啦喎,十個轉乘客入面可能有一個既

上梨木樹點搭係最快
如果唔計等車,站數最少計算:
1)88X-->47X/小巴403
2)38/42C轉32/36B
3)40P(回程一定慢過方法2)
4)40轉36M/36A

考慮完等車就會選擇(2),因為88X梳車囉。

40 BBI少人用
係因為40<-->31M轉車又唔快,車又梳,搭38/42C落車行仲快。
同樣彩虹,黃大仙去石籬, 大多數選擇38/42C,少數人會用290/A --> 31M一樣之嘛。
再加上290/A停黃大仙同彩虹搶左班客轉235M/36M呢。

所以行唔遠,時間又無快到,都選擇一程車,唔會轉車啦!
長途線就算吸引,就算好熟BBI既都未必會有人用。

我最近都研究搭原本路線貴車費,搭一程再轉返原本路線會平車費既BBI(見圖)。
6/33/37A --> 42A, 47X/48X-->49X,明知轉車車費平左,時間一樣,好多人都唔會用。都會選擇一程車。
所以BBI係要配合到搭車時間短同無直車到先會有人用。

PS: 如果有資料提供可以加,或者有錯誤地方,請大家幫忙提出改正。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 3 多謝分享

查看全部評分

unknown000hk 發表於 2016-10-5 14:57 | 顯示全部樓層
dogwong1 發表於 2016-10-5 14:17
上梨木樹點搭係最快

58M/260X 北行 屯門市廣場/新墟街市搭一個站轉63X北行 : $4.3 VS 63X屯門大會堂分段 $5
260X 北行  屯門市廣場/新墟街市搭一個站轉68A北行 : $5 VS 68A屯門大會堂分段 $6.2
53 富泰後南行轉58M/67M南行: $9 VS 58M/67M $9.4
282 沙田市中心方向 希爾頓中心搭一個站轉85去火炭: $4.1 VS 85獅隧後分段 $5.8
235 荃灣方向 大窩口搭一個站轉69M/265M/269M去天水圍: $10.2 VS 69M/265M/269M $11.1
以216M作為第一程去轉乘: 平$1
以238M作為第一程去轉乘: 平$0.7

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
dogwong1 + 5 多謝分享

查看全部評分

miklcct 發表於 2016-10-5 15:29 | 顯示全部樓層
unknown000hk 發表於 2016-10-5 14:57
58M/260X 北行 屯門市廣場/新墟街市搭一個站轉63X北行 : $4.3 VS 63X屯門大會堂分段 $5
260X 北行  屯門 ...

58M/260X轉63X會平過63X,但係我用唔着,因為我紅橋尾站上車

60X轉63X會平過63X,但係我用唔着,因為我旺角街市上車

52X轉屯公線會平過直接上屯公線,但如果本身係喺大欖出發直接唔轉車搭屯公線,咁就用唔到52X轉車

由屯門南搭506青雲落車轉輕鐵北上會平過全程輕鐵,呢個我有時會用

進智公交
咖喱 發表於 2016-10-5 15:39 | 顯示全部樓層

九東條條都等到天昏地暗, 除咗 213M 密到離譜之外,88X 點解多咗人搭 ?? 一程車慳返哂轉車時間,
又易就時間間, 唔經觀塘道可以半個鐘內入到沙田站
落觀塘轉 89X, 彩虹都唔知到未

20 分鐘去到大隧口, 入大埔又得, 上水粉嶺又得
unknown000hk 發表於 2016-10-5 17:43 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-10-5 15:29
58M/260X轉63X會平過63X,但係我用唔着,因為我紅橋尾站上車

60X轉63X會平過63X,但係我用唔着,因為我 ...

去銘基書院搭一個站52X/66X之後轉返63X都得
gu9434@24 發表於 2016-10-5 19:26 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2016-10-5 02:02
多人知唔等於多人用

最諷刺既係 最多人用來轉40既並唔係任何一條BBI計劃內既線..而係52X
lsc04d11 發表於 2016-10-5 21:44 | 顯示全部樓層

dogwong1 發表於 2016-10-5 14:17
上梨木樹點搭係最快

當日九巴唔係話屯轉往屯門方向,係要補差價既咩?(用荃灣既分段黎計嘛)
點解去到最後出現咁多呢D組合?

而往荃灣方向,53富泰分段真係可以唔洗補錢就轉58M/67M咩?