hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運新A線載空氣, 不如收平D
開啟左側

龍運新A線載空氣, 不如收平D

kay 發表於 2016-10-11 21:46 | 顯示全部樓層

機場巴根本上唔可以單一用載客率判斷
世界很簡單 人類很複雜
GK3258 發表於 2016-10-11 22:32 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-10-11 13:03
到時龍運想差隻腳入嚟嘅
應該會突然多左批紅車

突然多批紅車其實唔難,反正堆65XX大把,是但油幾部,幾日出得街。想再快,貼貼紙,一日後即刻多左批紅車,連E線都有番升級服務。
橫看香港巴膠
dennis28a 發表於 2016-10-12 00:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-10-11 11:32
用機場線同巿區線去比,去話機場車淨係跑上下繁無問題,真係貽笑大方

E22C 係做維修區返放工客,開兩 ...
E22C 係做維修區返放工客,開兩味當然無問題。
但搭飛機既人又係咪好大程度集中兩味時間來往機場?唔係囉…

次次都係唔睇清來就亂入(上次我明明都有講 6P 壞處,就老屈人只講自己有利既理點,你都得嫁啦)。
果段討論緊服務機場島既北大嶼山輔助線,我講緊批主流返工客,你作到長篇大論講 A 車又點?維修區既人會工幹?

A29P 朝早開得 0540 0710 之後已經係 0950,但回程頭車至尾車係等距一小時一班,去程時間唔岩唔坐 A29P 有咩出奇?
而 A29 回程停多觀塘道一堆站,比去程多客又有咩咁奇怪?

咁 A29P 晚間回程都(係非常明顯)多客過去程,又關觀塘道事?
扣埋早繁以及全日彩虹、龍翔道入機場批客,全日 12 班入機場 A29P 徘徊係 10 個客內。
依 12 班車,怡心園入機場幾乎全日無客,但晚間時段又有人係富麗花園落車。

明顯有批入機場既客唔上 A29P,而出市區會選擇 A29P?
點解會出現依個問題先?

全日 12 班非繁入機場班次,有一半分站直頭有近 6-8 班係直接飛站。
講緊成 6 個鐘頭都係無人上車入機場。
班人去左邊?點入機場?定係真係無客?定係班次太夾唔到?依點係好值得討論。

如果真係 60 分鐘夾唔到班次,而令到康盛同觀塘山用其他方法入機場,A29P 入機場方向其實好失敗

又,就算 A29P 最大舊客真係來自將南都好,咁係咪唔需要照顧康翠同觀塘山?
根本 A29P 將南直接衝上山,係用最少資源一石二鳥的做法。

無人唔照顧佢,而家條唔開都開左,係唔係做少少有建設性既野,增加客量?
而唔係好膚淺地認為 60 分鐘一班,因為資源問題做左就算,而成個康翠同觀塘山繼續夾唔到班次,走去用其他方法入機場。

咁都仲叫照顧緊康翠同觀塘山?矛唔矛盾左少少呀?而家似虐待緊佢地多過照顧佢地。我識有個住曉麗苑既朋友,叫佢拉行李上去夾 60 分鐘一班 A29P?
唔好意思,我有個住寶達既朋友回程都唔想夾,GTC 見到 A29 上車再轉 13M 或 98A。(覆蓋緊要過班次?)

不過如果你係嫌將南 A29P 唔快得過 E22A,咁唔好意思,呢個係佢地多年來種出來的果。
將南 A29P 有客係一件事,但你可唔可能單憑個人喜好,就要求 A29 同 A29P 重組,唔理既得利益者,
要坑口放棄尾站入隧道,甚至要寶林交線,又或者叫將南先兜寶林再兜坑口再入隧道,搞到仲慢過 A29P 直接衝上山?!

所以?原來巴士政策係咁做?完全荒謬、離譜、不負責任。將南有客係事實,將來更多係更加係事實。
A29P 將南班水魚咁都有得搵,因為種出黎既果,以及山上唔夠客,而放生佢地去 E22A?

A29P 條開左,我唔會再搞碧雲道油塘線。
不過唔該你唔好再用「既得利益」四個大字扣起晒帽,而家班區議員睇到路試結果會收聲。只要有方法證實到時間唔差得多,西貢區唔會亂後檯。

E22A 扣除 15-20 分鐘入東涌後勤區時間,講緊將南尾站係 45-50 分鐘入機場,依點係同坑口尾站 A29 一樣時間。
我當新機場線照舊入機場,單係 A29 同 A29P 對調。

A29:將南兜埋入坑口上隧道,景榕樓補番個站比景林邨,維持 30 分鐘一班。
A29P:寶林上山出彩虹去機場,加密至 30 分鐘一班。

我睇唔出有多成 15-20 分鐘後勤區 Buffer,將南入埋坑口會慢過而家 A29P。
而且寶林批客真係唔需要嘈,上山一定快過佢 A29 而家行法。

先唔討論龍翔道班次過密以及資源問題,係而家依個爛攤子上面,係唔係理順番晒合理班次?
而將南同寶林表面上車程差唔多。

我睇唔出會有咩既得利益問題。

到龍翔道問題,就算係而家,A29 同 A29P 邊部車先到黃大仙都會夾左批客走。
而不論入機場,定係出市區,A29 同 A29P 班次係非繁本身只係相隔 5-10 分鐘內。
加埋 E22A 會早 A29 5 分鐘到黃大仙,龍翔道係有客,A E 車班次本身需要調節。

如果按我建議咁行,會變左 A29 同 A29P 15 分鐘聯合班次。
我就唔會學你咁,塞多條 A26 就算,根本無解決問題,
因為咁樣會害到山上面一世只有 60 分鐘得物無所用 A29P,繼續有線無客搭。

坑口人對 A29 觀塘加站反感,因為加站會引致車程長,依點係建基於當年無龍翔道 A 車所得既結果。
而家我建議龍翔道全日有兩條 A 線,咁係唔係可以透過 A29 停觀塘道大站換減龍翔道去提速?
我深信山下居民唔會反檯,咁請問仲有無人出聲嘈?

雖然咁樣解決唔到所有問題,但最低限度觀塘道有番合理車程入機場之餘,A29 出入機場客量會比而家穩定好多。
唔好同我講「資源何來」依類廢話,只要每班車儲到 10 個客就歸本。
就算寶林加山上唔夠客,以現時 A29 平均每班都上到 5 個人左右,
加密班次吸引彩虹班客唔上 E22 上 A29P,以及觀塘山回流,最差點都儲到 10 個人一班車入機場。
就算客量都係唔夠支持 30 分鐘,最少唔係連 60 分鐘都有難度。

我就真係唔信將南多左部 30 分鐘既 A 車(大把私樓落成,需要唔比將北差,巴士公司有錢唔賺?)
同觀塘道多左部 40-45 分鐘入機場既巴士(而家 A22 要 60-75 分鐘入機場{係呀,觀塘道去機場,一直慢過寶林經坑口經觀塘道入機場})。
加埋遲下港珠澳大橋,結果一定比而家賺多左錢,最少夠補貼埋東九龍蝕錢 E 線。

仲可以研究下 A29P 寶林有無能力拉去清半、康城,
就算發現只有部份非繁時段至夠跑,咁只係拉非繁時段先,「機場線覆蓋緊要過班次」嗎?

A22 同 A29 觀塘重疊問題,以及碧雲道,油塘要線問題唔係依個討論範圍。
因為要解決 A29P 爛攤子就一定唔可以同時解決兩樣野,我一定會接受依點現實,放心。

不過如果當日係開油塘過山機場線,客量咁個款,唔知閣下會唔會好似今日咁多意見?

一定會,我先唔會好似你咁,
口中講要照顧山上居民,結果要佢地硬食 60 分鐘用唔著既巴士線,仲大條道理講「機場線覆蓋緊要過班次」。

惡意回復是不道德的行為。
kitarolo 發表於 2016-10-12 07:43 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-11 17:20
如果A47X拉去富亨
會唔會加返加先
話晒之前係縮短先有得減

最多咪返回$30.9?
好過經過廣福都唔幫手
做繁時分流,觸犯眾怒,連唔少
非巴迷嘅大埔居民都十分不滿,
唔好再用華麗嘅理由包裝。

如果由富亨開我建議
富亨>富善>新興花園>
廣智樓>大埔墟站>運亨樓
(新加的中途站,原址有巴士灣)
經達運路上公路,既然都要回復
原價唔差在行多1公里,唔好廣福
分站陪塞,但*有機會*用唔到12.8米

想收貴啲都唔該高明少少
至少要有一啲用的著嘅改善
kmb兄 發表於 2016-10-12 07:55 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-10-12 10:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-10-12 11:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2016-10-12 12:57 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-10-12 00:40
次次都係唔睇清來就亂入(上次我明明都有講 6P 壞處,就老屈人只講自己有利既理點,你都得嫁啦)。
果段 ...

追返落 #60、#63、#70,根本一路係講緊,就算得十個客,只要收支平衡,根本照開都唔係問題,培養乘客乘車習慣。
呢段 053h4 兄好明顯係講緊 A 線。但你就扯埋落 E22C 度,而一路覺得就算收支平衡,一班車十個客都有問題既係你,
仲話「機場巴士淨係跑上下繁有咩問題?」

咁 A29P 晚間回程都(係非常明顯)多客過去程,又關觀塘道事?
扣埋早繁以及全日彩虹、龍翔道入機場批客,全日 12 班入機場 A29P 徘徊係 10 個客內。
依 12 班車,怡心園入機場幾乎全日無客,但晚間時段又有人係富麗花園落車。

我幾時有講過 A29P 回程多客過去程關觀塘道事?而家亂入果個係你…

我 #73 明明係話:

//A29P 朝早開得 0540 0710 之後已經係 0950,但回程頭車至尾車係等距一小時一班,去程時間唔岩唔坐 A29P 有咩出奇?

而 A29 回程停多觀塘道一堆站,比去程多客又有咩咁奇怪?//

根本就係 A29P 同 A29 回程多客過去程係各自有不同原因,係你屈我扯埋一齊講

無人唔照顧佢,而家條唔開都開左,係唔係做少少有建設性既野,增加客量?
而唔係好膚淺地認為 60 分鐘一班,因為資源問題做左就算,而成個康翠同觀塘山繼續夾唔到班次,走去用其他方法入機場。

咁都仲叫照顧緊康翠同觀塘山?矛唔矛盾左少少呀?而家似虐待緊佢地多過照顧佢地。我識有個住曉麗苑既朋友,叫佢拉行李上去夾 60 分鐘一班 A29P?
唔好意思,我有個住寶達既朋友回程都唔想夾,GTC 見到 A29 上車再轉 13M 或 98A。(覆蓋緊要過班次?)

上面都講左,根本只需要 A29P 朝早加多兩班車,唔好整埋晒 0540 0710 0950 的間隔,
坐十點或中午機果班沿途乘客,會即刻坐返 A29P

沿線唔會塞車,根本要夾到班次就唔難

同埋唔知你做咩又扯埋曉麗苑出來擾亂視線,根本唔關事,機場車想做到秀茂坪覆蓋最廣,一定係行秀明道

A29:將南兜埋入坑口上隧道,景榕樓補番個站比景林邨,維持 30 分鐘一班。
A29P:寶林上山出彩虹去機場,加密至 30 分鐘一班。

我睇唔出有多成 15-20 分鐘後勤區 Buffer,將南入埋坑口會慢過而家 A29P。
而且寶林批客真係唔需要嘈,上山一定快過佢 A29 而家行法。

「將南兜坑口唔會慢過而家 A29P」同埋「寶林上山快過 A29」呢兩點唔會同時成立

A29P 來回方向,寶林一段寶康路都只係得一個站(就算停多個都影響唔大),
機場方向,尚德後下站已經係怡心園

寶康路一條大直路,尚德上翠林所花的時間,會同你口中新都城總站爬山去翠林的時間相若,
但同時如果將南兜坑口再入隧道,尚德後去到厚德商場的時間,又會同而家 A29 新都城去厚德商場的時間相同

換言之,如果「將南兜坑口唔會慢過 A29P」,咁寶林上山就無理由快過 A29;
反之,如果寶林上山快過 A29,因為(尚德爬山時間 = 寶林爬山時間 < 寶林跟 A29 所需時間 = 尚德兜坑口所需時間),
咁尚德跟 A29P 爬山,都係會快過兜坑口入隧道

所以你的論點係唔成立

我原則上支持寶林爬山而將南併坑口,但首先要兩條線都做到 30 分一班先好傾,
換言之即係要加資源,但你就刻意開宗明義迴避資源問題,好似自己講明自己唔考慮資源問題,就唔係問題咁個款,
但講到底,即係迴避可行性問題

而且上面的推論,證明左寶林爬山、將南兜坑口的實際效益極有限

A22 同 A29 觀塘重疊問題,以及碧雲道,油塘要線問題唔係依個討論範圍。
因為要解決 A29P 爛攤子就一定唔可以同時解決兩樣野,我一定會接受依點現實,放心。

你口中 A29P「爛攤子」,但你就搞到 A22 A29 觀塘重疊,A22 一大段路白行,但 A22 又因為藍田站/匯景/鯉安苑問題無得縮短,
何嘗唔係爛攤子?為左收拾你口中的「爛攤子」稻草人,而製造另一個爛攤子,
學你話齋,「原來巴士政策係咁做?完全荒謬、離譜、不負責任。」

你解決左觀塘道入機場慢就算,藍田入機場慢又有無解決過?唔係不負責任的做法?

上面你已經唔理資源問題,為達目的而置實際問題於不顧。
A29P 要加到 30 分一班,至少要多三部車

但假設真係多三部紅車從天而降,城巴角度,點解係加密 A29P,而唔係 A22 拆兩條,一條做藍田油塘觀塘道特快入機場?
用既資源一樣,但真係覆蓋到更多新客

不過咪住,如果真係咁做,E22 理論上仲有減班空間,分分鐘可以嘔三部車出來。
咁已經可以同時將 A29P 加到半粒鐘一班,同時滿足晒藍田、油塘、觀塘道、觀塘山、將南的願望,亦無位俾寶林坑口入

亦更顯得你的做法係不負責任,「解決 A29P 爛攤子就一定唔可以同時解決兩樣野」係偽命題

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 好高深啊

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-10-12 13:05 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-10-12 07:55
期望A32機場特快盡快開辦,同290,290A轉乘,

送A29P一程

A32 邊度會同 290/290A 同站,俾乘客可以唔使搬行李轉車?

如果你覺得乘客會捨 A29P 坐 290/290A 轉龍運 A 線既話,唔使等到 A32,而家葵涌青衣停站同未來 A32 完全相同的 A31 已經可以,但有無人咁做?

fb.com/scientisthk2usa/
053h4 發表於 2016-10-12 13:21 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽