hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運新A線載空氣, 不如收平D
開啟左側

龍運新A線載空氣, 不如收平D

kmb兄 發表於 2016-10-10 20:12 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-10 20:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmb兄 發表於 2016-10-10 20:14 | 顯示全部樓層
Lelouch 發表於 2016-10-10 20:49 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2016-10-10 15:18
見過平日 07:30am 果班 A37 上埋天慈尾站都有 40-50 人,以收入計等於 E 車滿座

早晚繁肯入一入國泰城應該仲吸引

樂仔〞 發表於 2016-10-10 21:02 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-10-10 19:53
A29P 同A29 有幾多站係同站先?
又E22A 又同A29P 有咩係服務相同批客先?

E22B 貨運區兜都唔兜下就緊係無客啦
龍運咁多條 A 線,小弟最唔睇好嘅其實得 A33 ...
雖然話 A47X 大埔墟開一站直爆青馬 & 機場,但其實唔少屋苑都係由小巴邨巴接駁去火車站,咁實際上潛力唔太細 ...
YY487 發表於 2016-10-10 21:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-10-10 21:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
dennis28a 發表於 2016-10-10 21:44 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-10-10 19:53
A29P 同A29 有幾多站係同站先?
又E22A 又同A29P 有咩係服務相同批客先?

A29 同 A29P 情況好微妙,你以為 A29P 開線後,A29 唔會跌客?
出機場方向真係跌左,跌左唔止黃大仙批客,連將軍澳都跌左客,有趣呢?
A29 / A29P 載緊既,係一批唔想兜後勤區既客,你認為係茵怡花園落車同新都城落車有太大分別?
所以 A29P 係 GTC 夾到 A29 既客又有幾奇?上唔到 A29 大不了上 A29P,總好過係機場等多 30 分鐘。

不過呢,如果走左班 A29P,其實應該差唔多有班 E22A,如果入將軍澳部份地區,聰明人會選擇 E22A?定係等 50 幾分鐘 A29P 呢?
當然,如果香港機場行李出快少少,我深信會令唔少人唔會 Miss 左班 A29P。

但入機場方向,除左頭兩班,A29P 客量係好差,試問怡心園平日有幾多人上 A29P 入機場?
我次次見親入機場 A29P,試問有幾多人係觀塘山上落客?將南同康翠客量分分鐘仲好過觀塘山。
我最差試過有一日我試過連續三個鐘,秀茂坪商場都係一個 A29P 客都無,而三班經過既 A29P 都係個位數字出秀明道。(依個站算係大站,以我經驗,平均兩個鐘應該有幾個客入機場)

另一個問題,就算 A29 系真係有客,但係唔係全車人都去將軍澳?
我曾經上過 A29 / A29P,龍翔道幾乎落左 1/3 客,
真心唔好低估龍翔道客量,上唔到 A29?上 A29P 都得,A29P 平均每班車執到幾個客入機場。

唔好高估 A29P 好多客,當 A29 非繁客量都可以好差既情況下,A29P 又可得可能會高過 A29 幾多?
依點唔係 A29P 單一通病,部份機場線非繁唔夠客係事實,難道 A10 又好好客?
就算 A29 賺錢,非繁都係可以唔夠 20 個客出市區,可想而知 E22A 非繁有幾燒錢。

但 A 車要做收支平衡有幾難?唔難。

惡意回復是不道德的行為。
053h4 發表於 2016-10-10 21:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dennis28a 發表於 2016-10-10 22:11 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-10 21:58
我一路講緊都係最尾個句jar
E線收支平衡難唔難?難,因為坐飛機人數固定,平同貴都係咁多客
咁點解唔開A ...

全費客有客,同機場返工客有客,係兩個世界既事,我無講唔比開 A 線。
全日線開 A 車好正常,但兩味線開 A 車同 E 車係無分別,
但你唔可以因為 A 線收支平衡,所以就認為某 A 線夠客。

而且將軍澳就係用 A 線有客為由,日日要求 A29、E22A 20 分鐘一班,A29P 30 分鐘一班。係巴士公司角度,真正有客既係 E22C,而唔係上面三條線,正所謂位位賺多 5 毫,高招。

究境係唔係無服務要拎著大件行李的的旅客不合理地轉車先係好服務?

睇你點睇。
你問沙田區機場巴士服務好唔好?有唔少山頭仲係要用 BBI 轉車。
最低限度,因為要轉車搞到養得起條 E 線。

而家你係唔洗搬行李,但 60 分鐘一班 A29P?你睇下班區議員滿意咩?
車程長又唔得,班次疏又唔得,轉車又唔得。明明唔夠客,又要 A29、A29P、E22A 全部加班。
世界上邊有咁多咁完美既事。

記住,三條將軍澳機場線,非繁入機場客量都係麻麻,A29P 同 E22A 直頭可以用「差」字去形容。
惡意回復是不道德的行為。