hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運新A線載空氣, 不如收平D
開啟左側

龍運新A線載空氣, 不如收平D

kay 發表於 2016-10-10 22:29 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2016-10-9 23:15
小弟唔知你"當"的經營成本係點估番黎,
但可以講,你覺得極端的數字係極端地低

巴士公司該年總成本
再由該年車隊數目平均攤分

本人不是業內人士,不懂實際計算
只憑自己認識去考慮,亦知係過份簡單化及有機會不準

你話我錯都無問題,但太複雜計算,都無人有興趣study

因為我以前計過,九巴係5千鬆D,當5000係方便計
但我睇過其他討論區,話新創建係3千5,或者新創建真係低D都唔奇

咁我都舉晒兩個情況,當然,你話一部車日成本10000都得
但如果成本咁高,A29P應該都唔會開,一部車一日要載238人,仲要編定4部車,一日加埋要載近1000人
A29P有無1000人都成問題

如果覺得我計法有問題
可以用其他方法

例如一部巴士每小時成本
以前見有版友計過,都係四百幾到五百不等

但做生意都係講收入大過支出
如果知道部車每小時成本
咁個部車一日成本幾多其實可以推算到

我唔相信實際營運無呢個數

但都係個句,我不是業內人士,只係業餘
如果你覺得我業餘人士計法有問題,咁錯不在我

而係署方巴士公司不肯交代如何計算路線賺蝕

當日西港島線通車前,署方一口氣建議取消M47/4/40/5/18/3B等線
原因係顧問報告話路線虧蝕,但有關資料聲稱機密無出過街

新巴話取消43A,原因係路線虧蝕
新巴建議取消78,原因都係路線虧蝕

但從來無交代,收入要幾多先維到皮,既然無交代,就只可以推斷,講得衰D就係靠估
推斷可以係樂觀推斷同悲觀推斷,但無話絕對對錯

正如一隻股票,有人唱好有人唱衰

世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2016-10-10 22:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-10-10 22:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2016-10-10 23:35 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2016-10-10 22:11
全費客有客,同機場返工客有客,係兩個世界既事,我無講唔比開 A 線。
全日線開 A 車好正常,但兩味線開 A ...

其實 A29P 朝早兩班坐得滿入機場,頭班我五月搭過未行完四順個行李架已經爆左,即係旅客仲多過員工,
夜晚回程都唔止滿窗口位,臨尾兩三班都係坐滿出市區,淡季條龍都排到 A29 站頭,客量對得住一個鐘一班車,反正本來都唔預佢會有幾多客。
非繁忙時間就唔好話 A29P,就算 A29 都可以幾個客就入機場,A29P 行先到黃大仙班車 A29P 好多時仲多客過後面 A29 入機場。

另一件事係 A29P 有員工價都仲貴過龍運 A 線好多,而且 A29P 秀順黃大仙段都係員工價都收 $27 正價 $42,
而本身同路 E 線一樣唔經東涌唔兜晒後勤,都只係收緊 $18,員工價都位位收多 50%,飛機客收多一倍唔止,仲大咬過 A29 Vs E22A。

不過依家叫緊 A29P 加班既係將南,
我唔知所謂何事。
如要討論,請先自貼差餉單一次
s3n370 發表於 2016-10-11 00:46 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-10-10 22:29
巴士公司該年總成本
再由該年車隊數目平均攤分

網上論壇0既消息真真假假,假假真真
咁0岩開支數據係上市公司年報可以搵得到,任何人都睇得到啫
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
NA4179x賢 發表於 2016-10-11 01:38 | 顯示全部樓層
機場線都可以做到蝕本就真係收家
日日24小時都有人出出入入
對家AE定線定得好靚
A線食機場客,E線後勤客,走線亦分得好清楚
如果唔亂開線客量係可以好好
kmb兄 發表於 2016-10-11 01:47 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2016-10-11 02:26 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2016-10-10 23:35
其實 A29P 朝早兩班坐得滿入機場,頭班我五月搭過未行完四順個行李架已經爆左,即係旅客仲多過員工,
夜晚 ...
非繁忙時間就唔好話 A29P,就算 A29 都可以幾個客就入機場,A29P 行先到黃大仙班車 A29P 好多時仲多客過後面 A29 入機場。

依點我有保留,通常我係鑽石山見到既情況,A29 普遍係多人過 A29P,最差頂多係兩者平手。

以我平日所見,A29 入機場客量係差,但係趕夜機時段,A29 出將隧整體客量係好過 A29P 離開四順,最低限度 A29 下繁仲做緊 20-30 客係觀塘道入機場,
但係同時段 A29P,都唔知夾唔夾到 20 個客去彩虹,當中仲要係近 10 個客係將南上車。

不過依家叫緊 A29P 加班既係將南,
我唔知所謂何事。

唔怪得佢地,A29P 非繁,單係將南三站入機場載客率,略多於整個觀塘山(寶達、秀茂坪、四順)客量。
而係 GTC 最忠心呆等 A29P 朋友,又係主要以將軍澳居民為多,特別係將南居民,佢地深信 A29P 舒服過 E22A 站站停。

(但係 GTC 呆等 40-50 分鐘 A29P,點解唔行去上 E22A?但有人依舊照等)

所以將南居民又絕對有權對 A29P 指手劃腳,因為佢地真係有客出入機場,問你死未。

至於怡心園可以唔理,依個站幾乎全日飛站,有心入機場班人一早行左去上 A29,根本唔會夾 60 分鐘一班車(仲要過隧道)。
反而有班龍翔道、寶林客見到 A29 條龍太長,見到原來 A29P 經,會自動轉投 A29P。

夜晚回程都唔止滿窗口位,臨尾兩三班都係坐滿出市區,淡季條龍都排到 A29 站頭,客量對得住一個鐘一班車,反正本來都唔預佢會有幾多客。

依點要特別提一提,A29P 尾幾班車多人,最重要亦都有批職員收工。
加上 0015 班 A29P 係撞正 A29 同 E22A 尾車都開埋,好難唔多人上車。
惡意回復是不道德的行為。
S3BL100 發表於 2016-10-11 02:56 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-10-10 22:11
全費客有客,同機場返工客有客,係兩個世界既事,我無講唔比開 A 線。
全日線開 A 車好正常,但兩味線開 A ...

但你唔可以因為 A 線收支平衡,所以就認為某 A 線夠客。

而且將軍澳就係用 A 線有客為由,日日要求 A29、E22A 20 分鐘一班,A29P 30 分鐘一班。係巴士公司角度,真正有客既係 E22C,而唔係上面三條線,正所謂位位賺多 5 毫,高招。

巴士公司角度,收支平衡已經可以,對佢地而言已經係夠客。
當然更多人搭會更好,不過並唔代表如果客少,就算有微賺,佢地都要減服務,最多只會諗計增加客量,
但如果無上升空間,維持現狀仲好。

同埋,如果因為有客,就要求 A29 E22A A29P 加班,其實一樣係混淆「有客」同「夠客」兩個概念。
況且今日維持到收支平衡,唔代表加完班都仲可以收支平衡。

而家你係唔洗搬行李,但 60 分鐘一班 A29P?你睇下班區議員滿意咩?
車程長又唔得,班次疏又唔得,轉車又唔得。明明唔夠客,又要 A29、A29P、E22A 全部加班。
世界上邊有咁多咁完美既事。

咁你認為應該維持現狀,定係應該斬左 A29P 非繁去做大某一條線?
一條線開密少少但覆蓋唔全面,有人要搬行李轉車,有人要遊兩粒鐘花園,真係最好?

機場線不嬲係覆蓋緊要過班次,但客都係咁多,俾我就寧願開疏少少俾個個小區都可以合理車程往返機場。

fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2016-10-11 03:27 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-10 22:44
即係咁講啦,你做個車隊,每成日跑到盡定只跑上下繁
我做非專營個陣老細就話車就最好全日做即係好似跑狗咁 ...

機場巴士淨係跑上下繁有咩問題?大把市區兩味線跑唔夠幾轉直接返廠。
真係要搞大嶼山線,城巴自然會用盡部車至收工,點會淨做兩轉 E22C?

我夠認同早繁 A29P 最少加多班 0610 或者 0640。
不過話寧願加開 E22C 都唔加 A29P 係運吉同巴士公司,明未?

我就睇唔到非繁平均20%乘載率,20個客收入600-800一單點解唔開車要放草

無人講過要執左成條 A29P 非繁。
但有客同放草係兩個世界既事,唔好搞亂兩回事。

A29P 頭車入機場,尾車出市區係賺到笑,仲大幅拉高載客率。
代唔代表全日條線多客?你再用心計一計,扣晒最多人果幾四班 A29P,平均數都已經無兩成。
而且大家都清楚,A29P 晚間部份班次有可能坐滿窗口,拉上補下,咁日間大部份時段 A29P 載緊幾多人?
你識計數,唔低過 10 個人已經好好。

如果日間大部份班次徘徊係 10 個上落,咁又叫唔叫好?頂多唔會蝕。
機場巴士非繁要開,當盡下社會責任都好,唔等於成組條客量叫有客。

尤其係 A29P 60 分鐘一班,而且拉上補下有賺,點解唔做下?
如果運吉強迫城巴要開足 30 分鐘一班,就算唔蝕,老城踩你都傻。

反而 A29P 客量數據明顯帶出左幾點:
1. 觀塘山非繁客量超差;
2. 將南真係對 A 車有需求,但單憑將南對 A29P 貢獻不足以加班;
3. A29P 入機場出市區客量完全唔平衡,咁沿線入機場批客去左邊?

而入機場出市區客量唔平衡,唔係 A29P 獨有,只係 A29 同 A29P 最明顯。
惡意回復是不道德的行為。