hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線票價公佈,新城放心晒
開啟左側

[其他] 南港島線票價公佈,新城放心晒

yoho 發表於 2016-11-22 18:23 | 顯示全部樓層

其實新城向南區有邊條線係賺錢?邊啲係勁蝕?

的而且確客量會大跌,但佢順手取消埋啲勁蝕嘅錢,希望條數唔會太核突

hadboy5 發表於 2016-11-22 18:25 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-22 17:59
老實講...黎緊既荃灣線仲食唔食到呢批南區客都成問題~
單係觀塘延線通車已經令到中環同金鐘死都幾錢重... ...

你唔好忘記本身荃灣線已經食左唔少南區巴士的轉乘客,而家通左車都係將70,590a的客搬過去姐,當然不會再發掘到新客係後話,要怪就怪當年觀塘線唔平排過海去到港島
DM17 發表於 2016-11-22 18:46 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-22 17:59
老實講...黎緊既荃灣線仲食唔食到呢批南區客都成問題~
單係觀塘延線通車已經令到中環同金鐘死都幾錢重... ...

朝早過海出到金鐘咪又係企左晌度
究竟D時間可以快到幾多都成問題

史上空前最強大戰!
hadboy5 發表於 2016-11-22 19:11 | 顯示全部樓層

DM17 發表於 2016-11-22 18:46
朝早過海出到金鐘咪又係企左晌度
究竟D時間可以快到幾多都成問題

咁就睇下新城醒唔醒地開特快線係金鐘出發,博食果批上唔到車的人,當然有無人願唔願意咁做都係一個問題,咁我十幾分鐘去到金鐘,然後等6班車先可以繼續行程,之後繼續車程,唔知有無So,當然要睇埋幾多有車一族轉搭港鐵同香隧擠塞有無改善
Choco 發表於 2016-11-22 19:26 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-11-22 19:11
咁就睇下新城醒唔醒地開特快線係金鐘出發,博食果批上唔到車的人,當然有無人願唔願意咁做都係一個問題, ...

已經有板友教路, 係金鐘轉坐荃灣線回頭車去中環方向,

中環唔駛落車就可以原車過海去。
Ming@5119 發表於 2016-11-22 19:33 | 顯示全部樓層
Choco 發表於 2016-11-22 19:26
已經有板友教路, 係金鐘轉坐荃灣線回頭車去中環方向,

中環唔駛落車就可以原車過海去。

岩呀 今時今日過海都已經慣左喺金鐘上荃灣綫去中環再返轉頭
但我想講,唔計中環站落嘅乘客,其實成架車都已經坐滿+開始企人
當更多人喺金鐘站用呢招嘅時候,到底成效仲有幾大呢?

大家都識講啦,價錢係一個考慮因素,時間成本又係考慮因素,咁舒適度呢?
舉個例,如果企半個鐘就到嘅,我諗係個個都可以接受
但如果要轉兩三次車,又要企成個鐘,而巴士有位坐+1個鐘搞得掂
咁巴士嘅優勢係咪大過地鐵呢

呢d先係重組cut班之後值得發展嘅位
亦都好配合新城特快線 用較少車源+較高收費 嘅方針
jocosben 發表於 2016-11-22 19:38 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-11-22 17:57
又咁講, 當102呢D線又碌又慢都依然咬到咁多車唔止做得住時...
171呢D線係唔會做唔住的...但巴士唔能夠以 ...

其實102甘慢但又做得住其實咪又係有紅隧口東鐵客呢個因素
以我搭102經驗,大部份時間紅隧口客都佔條線客源一半或以上,早繁南行紅隧客更加係壓倒性,車站條人龍長到排成3行蛇餅,由理工天橋排到上去尖東條天橋,紅隧口特車班次遠遠密過正線,從西九龍開過黎既正線班次好多時都坐唔滿,而非繁紅隧亦可以將一部本身吉車既102變坐滿
相比搭鐵,新界東去北角搭102一程過算幾方便,時間唔會慢鐵太多,去銅記更加係特快,一條12卡頻密班次既東鐵全日源源不絕甘供客,想唔好客都難

053h4 發表於 2016-11-22 19:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ksmbh 發表於 2016-11-22 19:57 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2016-11-22 19:33
岩呀 今時今日過海都已經慣左喺金鐘上荃灣綫去中環再返轉頭
但我想講,唔計中環站落嘅乘客,其實成架車都 ...

新城都唔見成功開到D貴價賺錢大線
18X?88X?!
Ming@5119 發表於 2016-11-22 20:06 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2016-11-22 19:57
新城都唔見成功開到D貴價賺錢大線
18X?88X?!

呵呵 我都冇話過佢成功
話雖如此,如果佢可以重組下而家一區一線嘅網絡,都未嘗唔係一件好事黎嘅

輸少當贏?輸淨少少,都當係贏啦