hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線票價公佈,新城放心晒
開啟左側

[其他] 南港島線票價公佈,新城放心晒

Choco 發表於 2016-11-22 20:18 | 顯示全部樓層

南行計, 坐MTR去九龍塘轉要兜太子旺角金鐘再轉港島線,
去到紅磡先坐102就係比MTR直接, 同埋只係塞入隧道果一下, 只係等巴士耐。

又跳去講171, 南行香隧唔塞車, 將來坐MTR去到紅磡先坐171相對都是比九龍塘轉直接同唔慢。

但171北行就是另外一回事了, 香隧塞30至45分鐘, 將來坐MTR或已接近目的地。

所以, 鴨島/黃竹坑來回經東/西鐵, 將來好可能會係呢個情況:
比得起錢果班客好可能北行返工就MTR, 南行返屋企就坐返171;
又有一班會買都會票, 比都會票局死來回都要MTR;
樓上亦有講有一班用咁全月通轉171客, 當然會用75折坐埋尖沙咀-鴨島/黃竹坑果段。

volvo_chan 發表於 2016-11-22 20:28 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-22 17:54
唔靚但會死唔斷氣果隻LOR...171應該唔會釘蓋, 最極端既情況都只會係將佢貶到671/117果種水平...
171同118 ...

171咁點都唔會取消,班次我估頂多減到同170差唔多,
但客量我估跌三成應該走唔甩。
671其實改特快趁機轉型做銅鑼灣<>觀塘特快絕對有得諗,
港島北去九龍方向只停堅拿道西, 去港島方向只停景隆街,
分分鐘671可以起死回生!

最簡單既然38, 77, 97東行可以全日行黃竹坑道天橋,
我就唔明為何西行唔得,同埋呢三條唔經下路仲有大把選擇,
踢幾條上西行天橋唔見得有乜影響!

至于你信不信,我反正信了
053h4 發表於 2016-11-22 20:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tridents 發表於 2016-11-22 21:28 | 顯示全部樓層

volvo_chan 發表於 2016-11-22 16:04
我有幾個分別住海怡, 利東, 鴨俐洲大街的朋友,
都異口同聲明言南港島線通車後唔洗再受垃圾新城氣,
同埋我發覺唔少利東/大街居民都幾憎城巴,
例如96收$4.7一位利東人都唔坐坐$8.6的39M小巴

新鮮案例, 今日晚繁朋友希慎等 96 等左超過 30 分鐘仲係無車.

早繁最多人個轉開 20 分班有時仲係 E400, 係城記你長期又主動得罪班客, 吾係班客無野亂投訴屈你.
Choco 發表於 2016-11-22 21:39 | 顯示全部樓層
今日係幾誇張,
下晝華富壞咗架城巴mmc@170, 有華富等車嘅人話170大半個鐘冇車,
華富中冇車開, 最後黎架2288。
今晚紅隧口又係大半個鐘冇107/170返南區。

38.HKT.138 發表於 2016-11-22 21:47 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2016-11-22 14:34
師兄有眼光,其實最識做生意嘅係中巴。
你笑佢車舊,俾城巴搶晒啲客,好多線開雞車珍寶吉車遊街咩?唔好 ...

再者,中巴93 95年(被削)放棄果一大批線,然後開返幾條有價值既主線,(如94A 94X 38A)
除笨仲有精,養少幾多人同車,雞鴨寶舊車生意平有平做,繁忙時間一樣客似雲來,而且點都有班貪平客,冬季就梗加不在話下
170 182 亦唔見得好有肉食,路線長回車慢塞車情況嚴重,生客又有限,寧願放埋啲車俾112 101 104好過
中巴拒絕引入八達通,雖然係失專營權一個重點;
條數俾晒人睇,唔計租機又要轉乘又回贈,仲要計司機按錯分段方向乘客投訴回水既行政過程,通通都係成本....
離題了
中巴帶您 睛空萬里
da81 發表於 2016-11-22 21:54 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2016-11-22 21:28
新鮮案例, 今日晚繁朋友希慎等 96 等左超過 30 分鐘仲係無車.

早繁最多人個轉開 20 分班有時仲係 E400,  ...

琴日下繁97 中環總站排到出馬路中間轉左兩個彎,同時間70 keep 住有車開
跟住連開3 部97都要企人

今日下繁91 又行拖兩卡,又係兩部都爆
不過呢兩日真係好塞車,唔可以怪新城頹做

但係學版友所講,踢幾條線上黃竹坑天橋西行,唔做

7,71,90B,91 響香港仔基本開緊聯合班次,聯合埋站聯合無車,根本可以將90b 改到田灣後淨係停瑪麗同港大站,唔使四線聯碌,但又係唔做

592 鴨島都可以頂閘走,有條件來回飛曬黃竹坑同香隧口做鴨島邨巴,仲可以趁機提速加價,又係唔做

鴨島十萬人口,出入東區得一條慢碌英皇道既99,下繁仲要開12~15 分一班,未到北角已經頂閘,而77基本上去到北角已經同38,42重疊,兩線都有條件下繁部分班次或全日提速,不過當然又係唔做

以上已經足以說服我對新創建大報復

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
tridents + 1 + 1 聯合埋站聯合無車

查看全部評分

053h4 發表於 2016-11-22 21:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-11-22 21:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
jocosben 發表於 2016-11-22 22:13 | 顯示全部樓層

da81 發表於 2016-11-22 21:54
琴日下繁97 中環總站排到出馬路中間轉左兩個彎,同時間70 keep 住有車開
跟住連開3 部97都要企人

77提速唔成唔可以怪哂城巴,記得早一兩年,城巴提議77上東廊,但東區同南區兩個區議會都強烈反對