hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線票價公佈,新城放心晒
開啟左側

[其他] 南港島線票價公佈,新城放心晒

HW8373 發表於 2016-11-22 14:08 | 顯示全部樓層

Mos_Lok 發表於 2016-11-22 13:32
下繁散場時間坐下171塞下香隧紅隧先講啦,特快.... 行都快過佢啦
淨係響香隧個巴士站見到架車,到真係埋 ...

如果講 171
倒轉頭諗
而家公園散場時間香隧口塞車起碼有一半時間就係浪費係巴士站條人龍度
堆巴士密到地鐵咁都清唔晒 d 客
特別係 107 171

若果呢班放工客行晒去海洋公園站同散場客一齊逼地鐵出去
到時又可能會有少量遊客想回流搭巴士出市區 (雖然到時已經未必有得揀)

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
stevechau 發表於 2016-11-22 14:11 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2016-11-21 23:17
華富、華貴、香港仔去黃竹坑轉鐵的話起碼要8.3(當坐48俾多$3),價錢比巴士貴一截。
如果新城好似我咁講 ...

時間真係成本黎...所以南區出發出黎既線應該全部都會重傷...
調返轉頭, 入南區坐巴士連而家既時間上都仲算穩陣, 所以除左中環金鐘之外...其他線返入去長遠計無乜大礙~
但係點都唔會再有返咁密車...老實講, 放棄48/78博佢小巴接駁爆煲去救其他巴士線, 唔係一個唔MAKE SENSE既諗法黎~
搭鐵往返黃竹坑站有幾快都好, 等小巴既時間都要嘔返出黎...
到時TD/DC再要求巴士公司開接駁路線時, 咪有條件開個接近小巴既貴價LOR~
HW8373 發表於 2016-11-22 14:19 | 顯示全部樓層
gordon 發表於 2016-11-22 13:56
其實價錢同取消否真係兩回事, 港鐵銅鑼灣去堅城都收$6.7啦, 咪一樣可以KO條收$3.4的5號仔
放長雙眼, 觀塘延 ...

西港島線呢樣係巴士公司自己抵死

由銅鑼灣搭 38/42、2x/8p 甚至 601/619 有半車人準備落車個陣
搭 5/5b/5x 可能連第一批多客落既住宅區都未到

收得平搭咁耐不如再平少少搭電車

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
 樓主| PB602 發表於 2016-11-22 14:34 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-11-22 13:14
冇遠見囉,港府對鐵路為主90年初已經宣揚緊,其實到今時今日先開齊西南港島線已經遲晒。
講估唔到城巴應該 ...

師兄有眼光,其實最識做生意嘅係中巴。
你笑佢車舊,俾城巴搶晒啲客,好多線開雞車珍寶吉車遊街咩?唔好忘記中巴即使唔計地產,車務一直都賺錢。

中巴最賺錢嘅係隧道線,而且敢同地鐵搶生意,104、112唔在講,就算港島線通車,都仍然保留一堆20、21、22、80、88市區半直通車。

你笑中巴堆「海傍大道快車」一啲都唔快而且同時代脫節?佢地係好少坐滿,但全日都有一堆流水客支持,而且收費唔係特別平又無小童半價,行舊車折舊零成本,雖然唔係賺大錢,但其實唔會點蝕,仲起碼維持番個Market Share防止乘客轉鐵。架架車都上東廊,客路得番一頭一尾,無晒流水客,繁忙時間搵埋都唔夠非繁忙時間蝕。

望番轉頭,中巴1993年被削線前,一年有2.5億乘客,車隊一千架巴士,平均每架車一年做25萬乘客生意。

而家城巴對比當年中巴,感覺上多啲人坐,但事實係專利一部舊年2億乘客,車隊777架巴士,平均每架車一年做26萬乘客生意,唔多得中巴好多。

新巴一年1.7億乘客,733部巴士,平均每架車一年做23萬乘客生意,仲低過中巴。

唔好忘記中巴啲車仲要年驗整成個幾兩個月,一年得十個半月做生意,仲要好多路線假日停開,夜晚七點尾車。新巴城巴由朝跑到晚,驗車整一兩個星期又要出街做生意。

tridents 發表於 2016-11-22 14:58 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2016-11-22 14:34
唔好忘記中巴啲車仲要年驗整成個幾兩個月,一年得十個半月做生意,仲要好多路線假日停開,夜晚七點尾車。新巴城巴由朝跑到晚,驗車整一兩個星期又要出街做生意

以前年驗個半月, 日修一日吾掂做二日, 上落廣告又話二日, 市區車工半多 S 組仲多, 又灘牌又擺站又食飯 1.5 個鐘下午茶又 9 個字 d 車等成世先開, 咪數同怡家比隨時得一半.

怡家 d 車年驗做 4 日又掟返出街做生恴, 日日行 18 個鐘無靚草食馬兒跑吾起架架垃圾車.

其實以前 d 車, 加加埋埋一年都吾知有無十個月做生意.
053h4 發表於 2016-11-22 15:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
stevechau 發表於 2016-11-22 15:10 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2016-11-22 12:33
171主要作用係海洋公園同鵝頸橋來往紅隧至旺角,呢堆特快客唔會因為地鐵通車而流失。
...

點睇171都係贏直通而唔係特快LA...
cong 發表於 2016-11-22 15:12 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-22 15:12 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-11-22 12:39
新城放心晒 ??   九巴 212 前車可鑑也....

普通乘客趕時間大過天, 仲同你慢慢塞咩 ?

212呢個例子, 應該會出現係利東站果堆線度...
其他位好似72咁可能會好似6C咁跌客量, 但又未必死得去~

053h4 發表於 2016-11-22 15:16 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽