hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴88X延長路線消息
開啟左側

[服務調整] 九巴88X延長路線消息

lwb701 發表於 2017-1-8 08:59 | 顯示全部樓層

碇真治 發表於 2017-1-7 21:32
89車密好多,同埋88x去觀塘又要兜左藍田先,應該搶唔到咩客

早繁係先觀塘後藍田,一過老隧已經出到九龍灣。
比起89塞鑽石山早繁應該都有一定吸引力。
問題如果係要兜沙市/沙火會慢左(?)
同埋價錢相差太大,89先收人$6.8

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
ADS@81K 發表於 2017-1-8 12:06 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-1-8 02:42
秀沙線大圍方向係停大會堂,
咁回程秀茂坪方向自然係入沙田市中心。

最諷刺係綠小早繁斷纜情況越黎越嚴重
成日都回唔切車/唔夠車
成班客喺沙田站望住部坐位任揀既798又唔上得
呢下先正

講開又講
如果798可以兜一兜源禾路同沙田站上客會幾好
宜家番學時間成堆學生哥喺沙田出閘等小巴
小巴一時車鏈咁黎一時就車都無架
仲要有車番果陣多數都拎去做60P
正線就成日都無車開
排小巴簡直係搏大細

見過好幾次臨近7點11都無車
成堆學生哥見85K開都照衝
甚至聽過有人睇見ETA喺市中心巴總有48X/81就快到站衝落去搭都見過
EX-TL 發表於 2017-1-8 12:49 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2017-1-8 12:06
成日都回唔切車/唔夠車
成班客喺沙田站望住部坐位任揀既798又唔上得 ...

唔清楚以上盛況, 睇見話798有都上唔到, 應該要停源禾路和沙田站上客, 48X 81就快有車照衝落去, 想知清楚呢批客, 其實係咪可以搭返火車去火炭, 同埋真係搭85K已經得?

如搭85K班客係去禾輋再轉車去火炭, 火炭站已經有出口響火炭路下面條河道, 而行埋去山尾街亦只係七八分鐘, 該處係冇學校.

新城市地下有80M 81K 85 280X去到禾輋又去到火炭, 等小巴係咁麻煩, 移玉步到新城市等巴士已經係一個唔錯嘅選擇, 小巴有咩特別令各方願意繼續等佢?
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-8 13:28 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2017-1-8 02:07
如果真係行源禾路出入,除非想同小巴爭客。返新界果程點解仲要上返火車站?
當日 798 選擇火車站因為要落 ...

一到星期五六日大會堂轉果個靚圈隨時仲慢個上火車站/沙市
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
JX9097 發表於 2017-1-8 16:19 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-1-8 12:49
唔清楚以上盛況, 睇見話798有都上唔到, 應該要停源禾路和沙田站上客, 48X 81就快有車照衝落去, 想知清楚呢 ...

呢個世界總有好多人覺得等20分鐘,坐5分鐘小巴
係快過
等5分鐘,坐20分鐘巴士

KS7360 發表於 2017-1-8 16:20 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2017-1-8 12:06
成日都回唔切車/唔夠車
成班客喺沙田站望住部坐位任揀既798又唔上得 ...

點解呢班學生唔早d 出門呢, 要搞到自己咁趕咁辛苦
大埔中心 74x   觀塘碼頭
HT408 發表於 2017-1-8 16:43 | 顯示全部樓層

KS7360 發表於 2017-1-8 16:20
點解呢班學生唔早d 出門呢, 要搞到自己咁趕咁辛苦

早啲出門可以令到小巴唔斷䌫咩?
你呢句嘢係啲訓導老師先會講嘅

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
JH_LE4612 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

andy92 發表於 2017-1-8 16:50 | 顯示全部樓層
唔清楚以上盛況, 睇見話798有都上唔到, 應該要停源禾路和沙田站上客, 48X 81就快有車照衝落去, 想知清楚呢 ...

60K 入內街嘛,落車可以行少幾步
ADS@81K 發表於 2017-1-8 16:53 | 顯示全部樓層

火炭站朝朝都有一堆學生喺A/B出口出閘
而火炭站側邊有間體藝(多數用B出口)
其餘A出口既多數都係行番落禾輋果三間中學

沙田站多人主要集中喺夏天(當然冬天都唔係少)
火炭行落去無遮無掩
遇正落大雨/天時暑熱行落去都算係一大挑戰
前年有朝落大雨(教育局接近8點先話紅雨停課)
果日咁啱我喺火炭行番禾輋
去到中間條行人隧道水浸但班學生哥為咗番學都係照踩水過
(當然我唔趕時間就行番轉頭搭龜龜)

至於朝早市中心情況係除咗48X外其他線都自顧不暇
85 80M 280X真係可遇不可求
變咗大多數學生哥都唔會走去等
而小巴站頭喺正閘外
基本上都唔會走去市中心巴總
仲要宜家有堆學生係喺大圍上鐵再去沙田轉小巴
廢事受九巴氣(朝早80K/88K係好惡劣,美林分分鐘靠81/283轉車先得)

而火炭站方面
有堆馬鞍山學生哥頂唔順朝朝塞車
寧願唔上86S/40X都搭去大學站再轉鐵
甚至馬鐵第一城落再行/轉車都仲快過慢慢塞出去

講到尾都係巴士運載力/效率低
先搞到越黎越多人搭鐵
講真班學生哥真係求方便同舒服
唔係機場巴用個價位咬人既話基本上都唔會唔搭巴士
Snowbb 發表於 2017-1-8 19:32 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2017-1-7 23:15
的確,每朝 798 同綠小係公路塞緊車,綠小一見塞車唔對路,會立即飛源禾路返火車站。

佢地似乎忘記左跟 8 ...

88X 行大會堂雖然唔洗專登兜上火車站 , 但係火車站既客要步行一段距離先可以搭到 88X
如果係由火車站去觀塘既客 , 可能會寧願搭 89X 都唔會行去大會堂搭 88X