tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-18 20:44

馬鞍山人唔係鍾情286C,只係討厭86C

本版對於286C全日一直都有唔少爭拗。支持者話條線客量高企,走線又比86C快捷,絕對應該全日;反對者就話其實佢唔快,由深水埗返馬鞍山嘅車程同86C一樣,而且用「非全日位」長商區做尾站,所以非繁唔會好客。

觀乎本版幾個討論,發現爭拗點往往係86C VS 286C嘅車程。但係似乎冇人明點解286C咁受馬鞍山人歡迎。

講真,286C唔算好快。去程入長商區要塞燈陣,本身就有倒客成份;而回程又要塞長沙灣道。如果86C真係同286C喺深水埗打和,點解貴一蚊嘅286C喺深水埗一樣有捧場客?睇嚟,單純用車程係解釋唔到286C多人搭嘅原因。

其實286C多人,一大原因係佢同86C之間嘅比較。86C走線實在太倒胃,竟然用歌和老街、窩打老道出入獅隧,比86/86A更慢。另外,條線明明服務馬鞍山為主,但喺沙田頭就落公路,之後一路慢碌大涌橋路入馬鞍山。

換言之,馬鞍山人唔係鍾情286C,只係討厭86C。佢哋寧願俾貴一蚊,都唔要搭架車左兜又兜,特別係碌沙田。碌沙田,大忌也。

亦即係話,如果今日86X冇執到,九巴搞大佢,都會同樣大受馬鞍山人捧場。86X甚至可能食埋86C班深水埗客。

以後就知道,86C/286C之爭唔係獅隧同青沙之間嘅白癡對壘,只係馬鞍山人想自己嘅線飛起沙田嘅掙扎。

ryulky 發表於 2019-6-18 21:07

行完D2 place 或者去完4小龍探朋友, 大大條青沙公路公路o係隔離, 就覺得86C走線更加可惡.
元朗天水圍線(除269D外)都各有各做,馬鞍山沙田線分家不無道理.

10598C 發表於 2019-6-18 21:25

講沙田區定線,286C都係要掃到去大涌橋路先上公路,沙田區只係比86C少幾個站
要快應該恆耀上公路

但因為行青沙,去長沙灣就真係快,所以多人搭佢去長沙灣商貿區返工,但亦只限繁時,係標準通勤線

個人覺得,86C係要重組,但唔係求其縮短減班咁簡單
86C 南昌街後直落大角咀,去奧運站做總站,一城上落獅隧
全日20~30分鐘一班
286C 十時起跟286X循環,來回恆耀上公路
全日15~20分鐘一班
286E 馬鞍山海皮至深水埗循環,全日20一班

當然要等沙中線減咗車出嚟先做到

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-18 21:42

講沙田區定線,286C都係要掃到去大涌橋路先上公路,沙田區只係比86C少幾個站
要快應該恆耀上公路

所以其實馬鞍山唔係真係咁鍾意286C

只係如果286C值6分,咁86C只係值3-4分,有比較,就有傷害

ATENU135 發表於 2019-6-18 21:52

286C唔係唔兜(沙田第一城、長沙灣),去深水埗嘅亦都唔快,但86C就係以前兜大圍,嚇走哂MOS人,搞到有新線時個個都走去新線,宜家的確係快左,下繁、假日都唔錯,但見到歌和老街成日塞車,又冇客先係重點,加上獅隧不時塞車,咪搞成咁囉

Handsome 發表於 2019-6-18 21:55

其實搞咁多拆線做乜?依家巴士公司好多資源?分兩條線都唔夠資源,河況分三條?286c最唔受歡迎就係深水埗冇快到甚至慢咗,又要逼客畀貴一蚊,實在好有問題。86c雖然慢但係有好多獨市位,例如富豪、哥和老街城大宿舍等等

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-18 22:01

Handsome 發表於 2019-6-18 21:55
其實搞咁多拆線做乜?依家巴士公司好多資源?分兩條線都唔夠資源,河況分三條?286c最唔受歡迎就係深水埗冇 ...

對付呢啲又兜路又攬住啲「獨市位」嘅線,最好就係陰乾!

同區嘅86A、87B一早開緊20,86C可以跟進,第一步由15變20

反正呢招係9A引以為傲嘅「九巴模式」

10598C 發表於 2019-6-18 22:04

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-18 21:42
所以其實馬鞍山唔係真係咁鍾意286C

只係如果286C值6分,咁86C只係值3-4分,有比較,就有傷害 ...

睇你去邊啦,我唔認為就咁比個分就可以評斷一條線
去長沙灣286C完勝,但去全日位深水埗其實兩者對等,甚至86C平一蚊

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-18 22:06

要快應該恆耀上公路

其實有冇諗過復辟86X,取代286C玩全日?

非繁獅隧唔塞,86X可以進取到恆耀上公路,出獅隧後經大埔道直插深水埗

不過286C全日都有唔少好處,例如長商區有全日尾站車、馬鞍山有青沙車

一係就玩大循環,來回分別行獅隧/青沙,跟88X搞A/B走線

以上方案都係包括一條原封不動但被陰嘅86C

T277 發表於 2019-6-18 22:13

86C黃金+福華街係大客倉, 兩個站足以坐滿;P
多人起上來, 企都無得企, 286C想少人坐都難。
而家連南昌街客都走去長沙灣道/黃金坐
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 馬鞍山人唔係鍾情286C,只係討厭86C