10598C 發表於 2019-6-19 12:42

hardplastic 發表於 2019-6-19 12:04
馬鞍山真係好重要,條條邨都咁多人,個人建議為咗服侍大帝,開以下路線:86C 烏溪沙過錦英後直達深水埗
86 ...
唔係有心討論就走開啦 ._.

RyanPun 發表於 2019-6-19 12:52

hardplastic 發表於 2019-6-19 12:42
84M有九巴沙田廠林X里撐腰,穩陣過习近平
286M係尊貴人種馬巿嘅地盤,萬萬唔郁得,人哋已經犧牲咗287K, ...
唔駛你講,係全馬鞍山人都知84M/286M係最應該cut嘅線,邊一區/幾區死要保住條線,大家心中有數。同埋286M當初反對cut線嘅時候,好似係連同89C減班(甚至Cut 89C?呢點我唔肯定),一下子冇線上大老山先至咁大反彈,當九巴識醒水唔一次過郁兩條大老山線,286M早就上咗路。

hardplastic 發表於 2019-6-19 12:53

RyanPun 發表於 2019-6-19 12:41
終於見識到何謂搬龍門嘅極點:

鴨島要直出北港島,冇人嘈唔合理。

鴨脷洲惡?去怡和街數下入鴨脷洲嘅巴士多定680/681多?

將軍澳惡?彌敦道架架都係87D喎,唔通87D係入將軍澳?

事實就係全間九巴都已經就晒你馬鞍山都唔知足。睇下?見你哋嘈新車冇份又運幾架B8L俾馬鞍山享用啦。

Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-19 12:54

巴士的膠 發表於 2019-6-19 12:13
其實無解釋過點解286C好愙過86X咁多,以前86X年代,下繁得一班車兼86C碌到大圍嘅年代,86X喺白田依然有企位 ...

條村巴冇左都已經直接推左D客去286C
其實成件事要拆好簡單
係老九死都要286C做全日

RyanPun 發表於 2019-6-19 12:57

hardplastic 發表於 2019-6-19 12:53
鴨脷洲惡?去怡和街數下入鴨脷洲嘅巴士多定680/681多?

將軍澳惡?彌敦道架架都係87D喎,唔通87D係入將 ...

朋友,平行時空生活好嗎?唔知道平行時空嘅香港係點樣?我呢邊平行時空就減班減到唔駛搭車,係想搭都冇得搭,完全感受唔到九巴有優待過馬鞍山。

miklcct 發表於 2019-6-19 13:03

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-19 12:11
馬鞍山叫大帝?咁廣黃叫咩?!

我覺得馬鞍山人對交通嘅要求不知幾謙卑。將軍澳嘅版友成日嘈啲線爬山經觀 ...
坦白講我去過錦英苑/利安邨幾次已經覺得嗰邊嘅巴士忍無可忍(尤其係架40X),好心就學下南區啦,條條線都爭取到直出,只要兜第條邨就BAN咗去啦。除咗40X呢個真係焗搭,或者係87K、89D、681等少數直出線之外,其它情況真係保鐵好過。我由嗰啲地方出佐敦,諗都唔使諗即刻保鐵;去深水埗旺角,亦都唔使諗,即刻保鐵。
所謂直出即係指用亞公角街做轉車站,每條邨都有條線係唔兜任何其它邨,直出沙田醫院,可以差價任轉,然後直達市區目的地。

10598C 發表於 2019-6-19 13:09

Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-19 12:54
條村巴冇左都已經直接推左D客去286C
其實成件事要拆好簡單
係老九死都要286C做全日

我好懷疑係唔係九巴想286C全日,定其實九巴只係順水推舟...

RyanPun 發表於 2019-6-19 13:12

坦白講我去過錦英苑/利安邨幾次已經覺得嗰邊嘅巴士忍無可忍(尤其係架40X),好心就學下南區啦,條條線都 ...

唔想比貴啲,荃葵返錦英得40X揀,或者唔介意比貴啲轉坐43X到沙田醫院轉車,大把原980X客 轉搭 981P再轉車上錦英。否則住得馬鞍山,就要比得起錢搭巴士,否則換嚟一肚氣。

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-19 13:19

99MAN 發表於 2019-6-19 12:03
歌和老街可有可無,放棄。
富豪用分拆86解決。86改為火炭站做總站,減價至$6.8。同時新開86B,黃泥頭來往 ...

歌和老街一日有客,86C都唔起得走

正如A10行摩星嶺道費時失事,但要改行Smithfield都有一定難度

我覺得要有補償措施 e.g. 80M延長去澤安

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-19 13:20

坦白講我去過錦英苑/利安邨幾次已經覺得嗰邊嘅巴士忍無可忍(尤其係架40X),好心就學下南區啦,條條線都 ...

其實可以考慮用條廢線89S搞錦英<>富安特快
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 馬鞍山人唔係鍾情286C,只係討厭86C