AV296 發表於 2019-7-9 14:04

Kj2052 發表於 2019-7-9 12:02
剛才在270b數客結果
開出時間:10:30
用車:tv2314

長商D燈煩唔煩?要6分鐘先到下個站
但有成9個人落
咁非繁應唔應該飛長商呢?

neoplan720p 發表於 2019-7-9 14:07

真心,如果清河係飛唔走,咁往九龍方向都應該好似返新界咁,唔好再兜華明圈,百和路直走,至少慳返5分鐘,對上水吸引力較大。

以前270B未全日前,如果來往上水 <-> 長沙灣,我會279X <-> 68X / 69X / 265B(月票)。
如果夾岩時間,其實係快。
問題係68X、69X、265B的服務係垃圾級(特別對比起屯門堆60X、59X,etc.)。
一係就全部唔來,一係就一來就來哂,極難等。
然後even非繁都未必有位坐(對比下非繁既59X、60X、66X就知道咩事)。

之後係欖隧轉279X又係未必有位坐,即係可能全程要企……

0q9w8e 發表於 2019-7-9 14:13

neoplan720p 發表於 2019-7-9 14:07
真心,如果清河係飛唔走,咁往九龍方向都應該好似返新界咁,唔好再兜華明圈,百和路直走,至少慳返5分鐘, ...

華明圈係客倉
飛既話風險都大
要改就270D改上水站尾站
270B縮清河/太平

Kj2052 發表於 2019-7-9 14:20

AV296 發表於 2019-7-9 14:04
長商D燈煩唔煩?要6分鐘先到下個站
但有成9個人落
咁非繁應唔應該飛長商呢? ...

主要原因塞燈
但始終長商有客
好難飛走

Kj2052 發表於 2019-7-9 14:23

真心,如果清河係飛唔走,咁往九龍方向都應該好似返新界咁,唔好再兜華明圈,百和路直走,至少慳返5分鐘, ...

本人認為可改行雍盛方便更多人
其他人可善用粉轉轉乘

neoplan720p 發表於 2019-7-9 15:45

0q9w8e 發表於 2019-7-9 14:13
華明圈係客倉
飛既話風險都大
要改就270D改上水站尾站

而家返新界,270AB咪一樣百和路直行,
又唔見有咩問題喎。

再講,270D得幾班車,其他時間上水咪一樣要硬食。

0q9w8e 發表於 2019-7-9 15:52

neoplan720p 發表於 2019-7-9 15:45
而家返新界,270AB咪一樣百和路直行,
又唔見有咩問題喎。

唔係話上車站位重要過落車咩

GM 發表於 2019-7-9 16:28

飛華明得不償失

本身上水要快果班已經279X大欖轉線
68X堆線公路直接落長沙灣道
270B碧海藍天 西九四小龍絕命燈陣已經輸曬
快5分鐘根本沒可能被吸引轉投 270D客量平平可見一班

而且上水多100%客 可能只多5個客
華明無左20%客 已經少5個客

要省5分鐘 唔好再行碧海藍天 西九四小龍絕命燈陣已經得

Kj2052 發表於 2019-7-9 16:35

GM 發表於 2019-7-9 16:28
飛華明得不償失

本身上水要快果班已經279X大欖轉線

最弊長商唔係無需求
如果飛荔枝角嗰班人唔知點算
唔通叫人轉286x兜深水埗先返荔枝角咩

0q9w8e 發表於 2019-7-9 16:46

Kj2052 發表於 2019-7-9 16:35
最弊長商唔係無需求
如果飛荔枝角嗰班人唔知點算
唔通叫人轉286x兜深水埗先返荔枝角咩 ...

可以葵涌交匯處掉頭既…
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 270B客量統計