MCMoore 發表於 2020-2-22 11:41

paul2357paul 發表於 2020-2-22 01:20
相對於111,113就有得特登行下東頭村道,但相對於116,106卻冇得特登行下東頭村道,點解釋?

88擺正大圍 ...

88擺大圍係沙田市中心附近無位擺啫,本身開線嘅目的同埋客源表現就係安秀沙,關駁鐵咩事。用88駁鐵嘅人都係因為駁沙田站北上

leo_ku 發表於 2020-2-22 11:44

天空之神 發表於 2020-2-22 12:21

paul2357paul 發表於 2020-2-22 01:20
相對於111,113就有得特登行下東頭村道,但相對於116,106卻冇得特登行下東頭村道,點解釋?

88擺正大圍 ...

東頭有客就唔會無線行啦
東頭有客 113 就唔會揸兜啦

天空之神 發表於 2020-2-22 12:22

ricky 發表於 2020-2-22 11:21
85X的出現可能同迎戰馬鐵甚至屯馬線有關,試問85C的走線同鐵路競爭,馬鞍山同紅土客都唔會搭,沙田用老隧出 ...

長遠 85X 兜濱景都係時間上輸比鐵
大家都係一程車就到

JX9097 發表於 2020-2-22 12:36

88擺正大圍 ...

咪住先...798係新巴自己propose出嚟
目的旨在取消796B同797M
(797M取消唔成係後話)

另外111幾時行東頭村道?
而且不論106好, 111好, 116都好
行彩虹道都serve到東頭邨
依家落車都只係過條明渠啫

E500facelift 發表於 2020-2-22 12:57

YY487 發表於 2020-2-22 11:41
85X 班次太疏, 車程優勢被班次倒走晒
狗巴仲唔加班嘅話, 可以準備趕客
繁忙時間開7分鐘一班,仲想點??

E500facelift 發表於 2020-2-22 13:01

天空之神 發表於 2020-2-22 12:22
長遠 85X 兜濱景都係時間上輸比鐵
大家都係一程車就到

有諗過85X延長至利安同唔再經濱景同小瀝源路,不過唔經既話就可能要再延長至迎海甚至泥涌先夠客,所以擔心唔經濱景同小瀝源路會未必夠客

KW2523 發表於 2020-2-22 13:09

MCMoore 發表於 2020-2-22 11:41
88擺大圍係沙田市中心附近無位擺啫,本身開線嘅目的同埋客源表現就係安秀沙,關駁鐵咩事。用88駁鐵嘅人都 ...
冇記錯嘅係做埋大圍-大隧 (不過冇乜用,可能680?)
88X開之前提過80X延長嘅建議都有特登搬入大圍站

RH7685 發表於 2020-2-22 13:21

RH7685 發表於 2020-2-22 13:23

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: 85C死得唔抵與美東邨/東頭邨/竹園邨消失既新界東巴士線