SE7378 發表於 2020-4-12 17:14

MyTiF 發表於 2020-4-12 17:03
你講得岩,既然105小巴都係直出,咁點解297仲有寶琳客? 同樣道理102係坑口直出, 咁點解啲人話坑口直出觀塘線 ...

因為 297 唔單止做紅土,仲做緊九龍灣商貿區,
後者小巴 105 又唔到,111 又會有人嫌慢,
所以寶林無論係 297 定 297P 都有客嘅,
但坑口直出觀塘線講緊係走線近乎 100% 同 102 重疊,
除左堆轉乘優惠,但認真喺有 91M/290 出彩虹同埋黨鐵出觀塘嘅情況下,
請問呢堆轉乘優惠會有幾多坑口居民用?
再講我等得你架巴士到站,塞得車黎,
我搭黨鐵出觀塘可能都出埋閘轉埋車啦,
咁請問坑口直出觀塘巴士可以有幾多客?又有幾大潛力?

10598C 發表於 2020-4-12 17:15

MyTiF 發表於 2020-4-12 17:00
宜家又走出嚟玩人生攻擊,唔該自己爬下文先啦, 個個Post都有你地啲同黨衝出嚟反對。可能你話你唔係, 但的 ...

同黨?
嗰啲頂盡叫做鄰居

如果你非要以偏概全、選擇先失明,去屈我呢個支持山下有直出線嘅山上人做佢嘅“同黨”
我冇嘢好講

10598C 發表於 2020-4-12 17:18

MyTiF 發表於 2020-4-12 17:00
宜家又走出嚟玩人生攻擊,唔該自己爬下文先啦, 個個Post都有你地啲同黨衝出嚟反對。可能你話你唔係, 但的 ...

至於你話山上會唔會多數反對
如果抽走山上巴士線而滿足唔到山上其他訴求,反對無可厚非
但如果比返啲甜頭山上,唔見得山上會企硬唔放手

SE7378 發表於 2020-4-12 17:25

MyTiF 發表於 2020-4-12 17:03
你講得岩,既然105小巴都係直出,咁點解297仲有寶琳客? 同樣道理102係坑口直出, 咁點解啲人話坑口直出觀塘線 ...

仲有,如果 day 1 RPP 條 98 係兜坑口圈而唔係康城直出,
咁用 98 做埋坑口觀塘直出係無問題架,
但依家 RPP 條 98 係康城直出,
就因為坑口想要線而格硬令人地無左直出,
康城人會點諗?又對佢地好公平?
同樣道理,如果寶林人有一日想要 102,
然後格硬令到坑口無左觀塘直出小巴,你地又會點諗?
己所不欲,係勿施於人,而唔係 must 施於人。

jacky03 發表於 2020-4-12 17:28

SE7378 發表於 2020-4-12 17:25
仲有,如果 day 1 RPP 條 98 係兜坑口圈而唔係康城直出,
咁用 98 做埋坑口觀塘直出係無問題架,
但依家...
可以開特別班係康城直出,而298b則可以試下以全日服務開辨幾個月,btw.寶琳已有111

10598C 發表於 2020-4-12 17:29

JX9097 發表於 2020-4-12 16:58
持平啲講,297逆走一樣會倒哂寶林客
因為對手(105)寶林係直出
除非真係要落紅磡又唔想轉車

106咁改係理想(因為一次過可以抽走93K、95M)
而且九龍灣返去唔使下下靠觀塘(有時怕咗觀塘寧願行上彩雲等290三飛,有時候甚至89A去寶達轉車)

但又係老問題:重疊...
仲要係同89A、48兩間公司重疊
要諗諗點搞

RH7685 發表於 2020-4-12 17:32

jacky03 發表於 2020-4-12 17:37

RH7685 發表於 2020-4-12 17:32
297出到九龍灣商貿區
105唔得呢

康城有797 wo,坑口人只想要條98姐

GW5878 發表於 2020-4-12 17:37

10598C 發表於 2020-4-12 17:11
咁的確因為102嘅關係,10M冇得喺景林邨範圍停站,繼而合理地推測馬亞木會阻撓坑口觀塘線

而105 297個Case ...

講到馬亞木咁威,咁點解 A29 又可以係觀塘道上客返坑口或者景林邨?;P
搭舊 10M 果班景林邨客都要係新都城一期行返去,個步行路程同搭鐵一樣,又唔見得新 10M 既落車站對於搭開 10M 既客會有大 Concern
只係 if 爭取到停景林邨或者欣明苑的確會比以前更方便

拆 98S 唔係問題
但如果 98S 西邊總站放得理想既話 (例如蘇屋或者荔景山),學埋 296C 形式入埋觀塘都唔怕過唔到馬亞木。

GW5878 發表於 2020-4-12 17:40

SE7378 發表於 2020-4-12 17:14
因為 297 唔單止做紅土,仲做緊九龍灣商貿區,
後者小巴 105 又唔到,111 又會有人嫌慢,
所以寶林無論係 ...

你講果兩條線對坑口而言都唔係直接 (相比102)
再者一條線就有緣人班次 一條就貴價轉乘
少人用根本合理
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 西貢區巴士路線工作小組二零二零年第一次會議議程