LN9267 發表於 2021-6-4 16:26

2021-22 RPP 九巴62X、259D修訂方案

https://www.districtcouncils.gov ... 83/ttc_2021_026.pdf

1. 保 留 第 62X號 線 於 星 期 一 至 六 早 上 由 屯 門 市 中 心 開 出 至 鯉 魚 門 邨 的 服
務 , 路 線 號 碼 改 為 62P, 班 次 維 持 不 變 ;

2. 第 62X號 線 全 日 往 屯 門 方 向 , 及 該 線 於 星 期 一 至 六 上 午 繁 忙 時 段 以 後
和 星 期 日(往 鯉 魚 門 邨 方 向 )的 總 站 將 延 伸 至 兆 康(南 )。九 巴 將 安 排 加 強
第62X號 線 於 晚 上 繁 忙 時 段 (往 屯 門 方 向 )的 班 次

3. 第62X線 及 259D號 線 於 非 繁 忙 時 段 的 班 次 將 維 持 於 每20-25分 鐘 一 班 。

希望這個建議能獲得議會支持吧,畢竟照顧了早上市中心、VIP區居民的上班需要。

nickk 發表於 2021-6-4 16:32

非繁淨係屯碼區夠撐起條259D?反而非繁62X有空間加密

arfung 發表於 2021-6-4 16:33

咦,62x仍無富泰份喎,但仍入安友,照計以客量計長遠非繁有機會密259D好多。

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 16:35

特工今次唔中,方案算合理,但冇講258P/267X點處理?

arfung 發表於 2021-6-4 16:35

現在過左關通過先,將來唔夠客非繁就會跌落30分...

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-4 16:35

有人放左流料;P
班次加返
有埋62P
應該通過機會大好多

arfung 發表於 2021-6-4 16:36

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 16:35
特工今次唔中,方案算合理,但冇講258P/267X點處理?

62X東行頭車九點幾,又無富泰。似258P/267X衹能作有限度重組?

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 16:41

arfung 發表於 2021-6-4 16:35
現在過左關通過先,將來唔夠客非繁就會跌落30分...

20-25算係處理咗其中一個最大concern (62x 得 30嘅問題)不過20定25同咩時段時段幾長都做咗個曖昧模糊嘅空間,但至少觀感好過30
25同30又唔係爭太遠,按東九需求又未使特登減到30嘅

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 16:53

另一個解讀係,轉車站效應下寧願疏車都唔想太兜區內,所以冇出現碼頭+安友呢個配搭
甚至可能係九巴想用259D幫手清轉車站碼頭人龍嘅決心相當大
估計20-25呢個曖昧空間下,259D會偏向較多時間25

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 16:56

arfung 發表於 2021-6-4 16:36
62X東行頭車九點幾,又無富泰。似258P/267X衹能作有限度重組?

早繁後先有62X延長,咁即係至少早繁郁都冇得郁。至於258P/267X回程會同延長後嘅62X重疊,但可能都懶得理埋。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 2021-22 RPP 九巴62X、259D修訂方案