LN9267 發表於 2021-6-21 16:25

北區區議會主席透露城巴營運四條皇后山巴士線

https://www.facebook.com/lawtingtak/posts/550657139639888

果然Bravo發窮惡有效,立刻有新巴士線做。

而且,皇后山也有九巴278A及78A,與啟德一樣有競爭。

後補深水埗區議會規劃發展及交通事務委員會文件:
https://www.districtcouncils.gov.hk/ssp/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/PTC/21049/SSP_PTAC_2021_58.pdf

hkitalk.media 發表於 2021-6-21 16:52

根據運輸署 2020-2021 年度巴士路線計劃:

往南昌新路線:經沙頭角公路、龍山隧道、吐露港公路、青沙公路、太子、深水埗、長沙灣商貿區
往啟德新路線:經沙頭角公路、龍山隧道、吐露港公路、大老山隧道、九龍灣及觀塘商貿區
往中環 (香港站) 新路線:
(經西隧及青沙公路) 經沙頭角公路、龍山隧道、吐露港公路、青沙公路、西隧、中上環及金鐘
(經東隧及大老山隧道) 經沙頭角公路、龍山隧道、吐露港公路、大老山隧道、東隧、北角、天后、銅鑼灣、灣仔、金鐘

Kj2052 發表於 2021-6-21 16:30

終於打破狗巴獨市

北區唔使再下下靠狗巴劣質服務

kay 發表於 2021-6-21 16:30

不過如果按標書入既話
城巴一日只係多8班車

但黎到呢下
依然唔用新巴名義入標
;P

PV4082 發表於 2021-6-21 16:32

不過如果按標書入既話
城巴一日只係多8班車

新巴點入到標,邊樣野係出得街架:lol

LN9267 發表於 2021-6-21 16:33

不過如果按標書入既話
城巴一日只係多8班車

我自己也估計如果真的兩巴合併,應該新巴併入城巴,一來不需要用新世界名字,二來城巴歷史較悠久,有意義。

MMM 發表於 2021-6-21 16:34

有新城爭地盤,九巴先肯落力做

jocosben 發表於 2021-6-21 16:36

對北區原區係好事,唔使比老九抽資源

kay 發表於 2021-6-21 16:37

PV4082 發表於 2021-6-21 16:32
新巴點入到標,邊樣野係出得街架

但近年計
城巴蝕到入肉
反而新巴係無AB車效應下
表現相對係更好(蝕少D)

而新巴本身靠過海線開飯
按呢個趨勢
東鐵過海就到新巴蝕入肉

如果話新巴入標唔能夠平價
但依家係類近路線
城巴隨時貴過新巴

40M貴4X 0.1
41A貴42 0.2

VA73@2A 發表於 2021-6-21 16:37

不過如果按標書入既話
城巴一日只係多8班車

新巴真係俾屎水唾棄咗

如果唔係運吉主動邀請,都唔會用佢個名投

然後2023年俾城巴食埋;P;P

LN9267 發表於 2021-6-21 16:39

jocosben 發表於 2021-6-21 16:36
對北區原區係好事,唔使比老九抽資源

而且北區區議員也想城巴入去,上屆是跨黨派共識,加上運輸署要救Bravo,當然讓他們做。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 北區區議會主席透露城巴營運四條皇后山巴士線