tszhinchan3 發表於 2021-7-5 18:15

東鐵過海段 傳延至明年第三季落成

https://www.facebook.com/RidersHongKong/photos/a.1551348581765604/3085335215033592/
來自「Riders」的消息
681、 103 bye bye la

SaintAngolmois 發表於 2021-7-5 18:22

681仲有耀安邨同恆安一帶頂住唔會咁容易就byebye
但平日早上7點南行有機會見10

103本身已經唔密
個人覺得可以係過海段通車之後再觀望一下
不過真係byebye都無可厚非

天空之神 發表於 2021-7-5 18:23

其實大西北一眾路線都站得住腳

唔見得 681 307 會bye bye

tszhinchan3 發表於 2021-7-5 18:29

天空之神 發表於 2021-7-5 18:23
其實大西北一眾路線都站得住腳

唔見得 681 307 會bye bye

當年馬鐵通車要轉三程車先到中環,九巴都可以提681取消。
而家屯馬綫全通,東鐵又過到海,九巴點會唔再提取消?
個人認為,應該趁馬市總站重建,拉上烏溪沙執下山上客仲好,仲可以防止容帝拉入亞公角街!

天空之神 發表於 2021-7-5 18:38

tszhinchan3 發表於 2021-7-5 18:29
而家屯馬綫全通,東鐵又過到海,九巴點會唔再提 ...

TD 要求唔係老九提

老九城巴都知 681 係金蛋黎
如果唔係點會 有 680X 980X 981P

TD 痴線既程度係 8P 入禮頓都會拎出黎比人插

JX9097 發表於 2021-7-5 19:53

681就冇乜大問題
始終馬鞍山出中西區都算長途
有位坐唔使轉嚟轉去都係賣點

103個人認為未去到咁悲觀
因為要走嘅,西港島線通車嗰陣都走哂
東鐵過海主要係令到九龍塘《》灣仔北方便咗
但係103定線本身都唔係好踩得正呢兩個位
(樂富過電車路好大機會都係繼續觀塘線轉荃灣線)
若果沙中線喺銅鑼灣北有站就真係會整死103

Ravenclaw 發表於 2021-7-5 19:58

我覺得681非繁唔會有事,唔塞車既話依然夠快,103系一向都廢

Tummy 發表於 2021-7-5 20:18

而家屯馬綫全通,東鐵又過到海,九巴點會唔再提 ...

東鐵過埋海都係要三程車先到中環

ricky 發表於 2021-7-5 20:24

103有竹園同半山區,唔近港鐵,難殺線。

Alex7808 發表於 2021-7-5 21:05

307 681嘅行車時間同鐵有得打 所以307 681就應該冇乜影響。至於182 88R 373 680呢啲就大獲啲始終182 88R途經太多塞車黑點(如:獅隧 公主道 紅隧等),而373 680就太迂迴,以上都係令182 88R 373 680等路線會有顯著跌幅甚至有可能會取消
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 東鐵過海段 傳延至明年第三季落成