GTS671 發表於 2021-7-19 21:51

屯馬通車取消四線 九巴:現只考慮取消286M

九巴指部分路線客量跌幅較少,正考慮建議保留,
認為只有來往馬鞍山和鑽石山的286M需要取消

除了286M、11、85B以及85S線,運輸署早前都建議取消。
但九巴指這三條線,客量跌幅未算太大,有機會保留。

https://news.now.com/home/local/player?newsId=442837&refer=Share

會搭巴士嘅點都係會去搭巴士
未知同豪華線如意算盤無響有無關係

jocosben 發表於 2021-7-19 21:53

之前吹到屯馬影響幾大,點知跌得個5萬(以老九既經營規模)

kay 發表於 2021-7-19 22:27

5萬睇你本身賺幾多

我當人均6蚊計
一年已經唔見左一億

九巴去到2019年
一年都係賺3億

3億跌左1個億都唔少啦

仲未計算屯馬一期已經走左既客
計埋東鐵過海
如果一部車都唔CUT
2022/2023年就會虧本

依家跌5萬客
其實都要CUT 50-75部車
變相有堆路線又要減班

Ohm 發表於 2021-7-19 22:48

85B 客量本身就低,好難再有好大嘅跌幅;P

PV4082 發表於 2021-7-19 23:09

九巴:唔比城巴插旗,蝕10億都得

睇下條5A?

PZ8988 發表於 2021-7-19 23:12

cut 286M換將馬線

qunow 發表於 2021-7-19 23:14

jocosben 發表於 2021-7-19 21:53
之前吹到屯馬影響幾大,點知跌得個5萬(以老九既經營規模)

一期五萬+全通多五萬

Quanta 發表於 2021-7-19 23:38

九巴早講明資源會去咗其他區
Cut咗啲車都係54區見啦

HM3044 發表於 2021-7-20 00:00

11應該殺唔到
85B應該斬淨兩味
然後85S可能兩班變1班
286M斬立決啦;P

石頭 發表於 2021-7-20 00:49

798真唔係好旺場既時候,將馬線真係有市場?

不如用286M換開84X(火炭、濱景<--->九龍灣、觀塘),然後88X、89C、89D齊齊改特快好過,

順便睇下有無方法送走埋84M上路吧,例如82X延長去樂富做循環點,

或者85B改行大隧兜埋樂富總站,等等~

屯馬線全通,馬鞍山觀塘線點都要交數架啦,

不過而家有現成好睇D既方案擺在枱面,睇下有無人照做啦~

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 屯馬通車取消四線 九巴:現只考慮取消286M