ricky 發表於 2021-11-8 21:07

點解唔畀260X,268B,269B,280X彌敦道左轉佐敦道?

搭過九巴 260X 同 269B 去新界方向,去到彌敦道不能左轉佐敦道,迫住直行去到可眾坊街先入上海街,兜大圈再轉右去佐敦道,呢段都搞十幾分鐘。
點解唔畀巴士彌敦道左轉佐敦道,等佢地唔使兜來兜去,加劇擠塞?

UR7523UV7523 發表於 2021-11-8 21:09

唔該開地圖睇下裕華果個路口,係微彎嚟架,巴士點轉呀

ricky 發表於 2021-11-8 21:10

UR7523UV7523 發表於 2021-11-8 21:09
唔該開地圖睇下裕華果個路口,係微彎嚟架,巴士點轉呀

有無得改建下?

MCMoore 發表於 2021-11-8 21:11

削下花槽有可能夠位轉嘅,呢個位而家個彎心十足十旺角大貓路口咁窄,佐敦道又得兩條線佢入,點夠轉

eric278 發表於 2021-11-8 21:16

歷史回帶:
1975年3月16日開辦的九巴豪華巴士250線,初時正是由彌敦道北行左轉佐敦道西行

附當年開線通告
來源:中華巴士紀念館-Facebook群組
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153474392875755

https://scontent-hkt1-2.xx.fbcdn.net/v/t31.18172-8/13305234_10153474392875755_1417611224903005227_o.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-5&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=8gVWX1FDGc8AX8oNBU1&_nc_ht=scontent-hkt1-2.xx&oh=27da46aa08f3d537864dce2ee32ee383&oe=61AEB202

nchmt 發表於 2021-11-8 21:19

應該係交通流量問題 要用最短時間比到最多人同車過

ricky 發表於 2021-11-8 21:20

nchmt 發表於 2021-11-8 21:19
應該係交通流量問題 要用最短時間比到最多人同車過

結果入番去上海街仲塞。

Choi 發表於 2021-11-8 21:22

其實我唔明去得眾坊街U-turn,點解唔直去旺角出?

lsc04d11 發表於 2021-11-8 21:23

咁點解260x開線時,269B,268B增回程/開線時唔直接行漆咸道南同九龍公園徑/廣東道呢?反正去程都係咁   280X 左轉佐敦道,仲夠客而且佢都唔洗轉番佐敦道(因6號幹線工程而改道另計)

ricky 發表於 2021-11-8 21:27

Choi 發表於 2021-11-8 21:22
其實我唔明去得眾坊街U-turn,點解唔直去旺角出?

260X唔想同60X重疊?268B唔想同68X重疊?269B唔想同69X重疊?否則唔明,大可以行亞皆老街去到大角咀上西九龍公路?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 點解唔畀260X,268B,269B,280X彌敦道左轉佐敦道?