khcasahiya 發表於 2022-2-24 21:50

sammyleung719 發表於 2022-2-22 22:11
而家多左兩抽キハ261系5000番台,堆キハ183好快到死期

不過紫色嗰抽係以第三sector身份租俾北海道用

sammyleung719 發表於 2022-2-24 22:05

nwfb1001 發表於 2022-2-23 22:27
得兩抽仲要當Joyful Train咁用,睇怕キハ183應該仲有一段日子;至少オホーツク/大雪都未有消息換車
...

石北本線唔執算偷笑,仲期望佢會換車比佢?
睇死佢好快就cut埋上川至遠輕呢段

nwfb1001 發表於 2022-2-24 22:48

sammyleung719 發表於 2022-2-24 22:05
...

係都宗谷本線死先 ;P

sammyleung719 發表於 2022-2-24 23:40

nwfb1001 發表於 2022-2-24 22:48
係都宗谷本線死先

宗谷本線話晒叫掉過錢去投資下,我信佢保宗谷本線先過保石北本線
係有心搞石北本線,當年就應該要線路改良下,投放下高性能列車落去啦,邊洗食柴食到而家

HE7921 發表於 2022-2-25 00:06

...

石北本線上川至遠輕或者會好似石勝線新夕張至新得一段只有特急列車行走

Waiyin12 發表於 2022-2-25 05:49

HE7921 發表於 2022-2-24 09:24
保護司機安全?東日本既E259同E353都用了高駕駛室設計

E657 無貫通門都係高駕駛室,伊豆架 E261 反而無
部份車頭有展望席特急都會用高駕駛室

JR 西日本 681 683 287 289 都有都份唔係高駕駛室,Kiha 189 都無

sammyleung719 發表於 2022-2-25 10:41

Waiyin12 發表於 2022-2-25 05:49
E657 無貫通門都係高駕駛室,伊豆架 E261 反而無
部份車頭有展望席特急都會用高駕駛室

681/683已經算係最後一款無高駕駛室特急嘅車款咁滯,289根本就係683黎就唔洗講啦
683系最新嘅4000番台就直頭取消埋流線型車頭添,雖然佢下面度門位而家係假狗,不過佢可以隨時改番做貫通門

キハ189我就覺得佢係想傳承キハ181:lol
個樣似到十足,擺到明兩父子同一個餅印咁

287邊有流線型車頭?你想講283?

LH797 發表於 2022-2-26 00:22

sammyleung719 發表於 2022-2-25 10:41
681/683已經算係最後一款無高駕駛室特急嘅車款咁滯,289根本就係683黎就唔洗講啦
683系最新嘅4000番台就直 ...

キハ187無高駕駛室, 但個樣亦都唔似キハ181?:lol
懷念JR仲有急行嘅時期

LH797 發表於 2022-2-26 00:38

khcasahiya 發表於 2022-2-24 21:50
不過紫色嗰抽係以第三sector身份租俾北海道用

咁唔怪得之261-5000同飛機一樣價JR北都用
原來係有資助;P

sammyleung719 發表於 2022-2-26 01:09

LH797 發表於 2022-2-26 00:22
キハ187無高駕駛室, 但個樣亦都唔似キハ181?
懷念JR仲有急行嘅時期

呢架地區課金車,設計簡直係極品添啦
想玩柔軟組合到車頭都設計到中間車咁,搞到入隧道都要減速
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10
查看完整版本: 本州殘存國鐵型特急381系列車2024年退役