nwfb1001 發表於 2022-7-20 09:49

asv2 發表於 2022-7-20 09:21
都唔係話服唔服嘅問題
而係606柴小起步真係半個鐘都過唔到海
任何維持現狀嘅建議都好難令人接受

606柴小起步,入到東隧個時,除咗8H、82、85同過海線,應該全部柴小巴士線都去到另一邊總站了 ;P

brianso198 發表於 2022-7-20 09:55

nwfb1001 發表於 2022-7-20 09:47
當年110飛走鰂魚涌都可以搞到2A BBI,耀東補返個77/99 BBI落筲箕灣轉606X咪得
但我咁多年來搭親606,不論 ...
偏偏110而家客倉係耀東喎
110官方未建議改快既時候咪一樣大把呢度既人諗計飛走耀東行筲箕灣道甚至取消條線一BBI不加
結果而家係點?

包括我本人改左先發現耀東班人唔坐110既原因係慢
事實上耀東要用50分鐘先入到隧道係不能接受

我唔能夠講606好過佢, 45分鐘先入隧道無錯係不能接受
但如果做到30/35分鐘入隧道係咪好差先?

你咁多年搭親606一隻手數得哂, 唔代表班班都係咁
事實上呢幾年耀興東坐606人數係多左

雞肋就雞肋, 但而家明顯地最雞肋係太古鰂魚涌囉, 明明自己係尾站得出黎客數尷尬到一個點

不過屎水唔肯搞大606X, 係因為條線全日改快既話係會對608客量造成嚴重影響
唔好講無影響, 而家真係有批客固定地坐82X轉608

呢堆客話多唔多話少唔少, 分分鐘連耀東西灣河專登坐608果批都清埋倉, 你話啦

一句講完, 根本係608客底太弱

nwfb1001 發表於 2022-7-20 10:13

brianso198 發表於 2022-7-20 09:55
偏偏110而家客倉係耀東喎
110官方未建議改快既時候咪一樣大把呢度既人諗計飛走耀東行筲箕灣道甚至取消條線 ...
而家606A最密都係得20分鐘一班,上繁都咁疏,非繁仲可以有幾多耀東過海客?30/35分鐘先入隧道會好過而家?
118柴小起步30-35分鐘已經到紅隧口喇,606就算飛走耀東隨時仲喺七姊妹道俾死車頂緊
110客倉係太古唔係耀東,110太古城中心條龍隨時長過720

brianso198 發表於 2022-7-20 10:14

nwfb1001 發表於 2022-7-20 10:13
而家606A最密都係得20分鐘一班,上繁都咁疏,非繁仲可以有幾多耀東過海客?30/35分鐘先入隧道會好過而家?
...
118官方apps要40分鐘先到隧道口仲未計塞車
你同我講35分鐘入到隧道不能接受?;P

110客倉不嬲都係耀東同太古你唔係唔知呀化?;P
而家太古客係跌左, 結果條線有D時段出現一個情況係條線變做耀東邨邨巴

仲講太古多客過耀東;P
非繁中段同下繁就係

nwfb1001 發表於 2022-7-20 10:15

brianso198 發表於 2022-7-20 10:14
118官方apps要40分鐘先到隧道口仲未計塞車
你同我講35分鐘不能接受?

如果唔塞車,606都應該可以40分鐘去到東隧口,咁而家606有冇118一半客量?

brianso198 發表於 2022-7-20 10:18

nwfb1001 發表於 2022-7-20 10:15
如果唔塞車,606都應該可以40分鐘去到東隧口,咁而家606有冇118一半客量?
606小西灣去康怡要33分, 跟住康怡去東隧口係要廿分
就算路面暢通都要45分先到隧道口
咁點解做到35分入隧道口有問題?;P

你話啦
有D線夠快啦
做唔做到理想客量先?

用呢D野黎講根本無意思

nwfb1001 發表於 2022-7-20 10:23

brianso198 發表於 2022-7-20 10:18
606小西灣去康怡要33分, 跟住康怡去東隧口係要廿分
就算路面暢通都要45分先到隧道口
咁點解做到35分入隧道 ...

西行飛走耀東慳到10分鐘咁多?
成日搭82喺新成街跟住77/99/110,最後喺西灣河差館見返同一架車

qunow 發表於 2022-7-20 10:24

neoplan720p 發表於 2022-7-19 23:27
再講多次,
作為鰂魚涌 / 太古乘客,
我真係完全唔介意非繁無左606/606A。

3. 而家唔係同西灣河出比而係同筲箕灣出比
本身606X要兜筲箕灣觀感上同埋時間上已經相當於荃灣條40號要經美孚
但要經埋先夠客+都唔係話真係耐咁多,所以先只能接受606X走線
2. 耀東來往柴灣小西灣嘅客仲少過鰂魚涌來往觀塘幾成,再加上有BBI同埋有小巴去柴灣斜,喺而家港島巴士重組嘅情況下呢個客量成為唔到留線嘅理由
1. 耀東東隧過海先難搞
但既然係小巴客量,用小巴補位都正常?

X. 飛興華慳到3分鐘,但由筲箕灣上橋改到經耀東上橋大概要用多大約8分鐘(經耀東都要經埋太康樓轉上東廊),而小西灣過海亦都要超過30分鐘(未計排入東隧)
而且呢個方案下,柴斜+筲箕灣依然會慢過紅色小巴
X.A. 一係索性柴斜照俾紅色小巴做,或者608/613睇吓邊間想做埋柴斜,新606好似988西行/X8東行咁經張振興出筲箕灣上耀東,咁就應該仲有競爭力

brianso198 發表於 2022-7-20 10:24

nwfb1001 發表於 2022-7-20 10:23
西行飛走耀東慳到10分鐘咁多?
成日搭82喺新成街跟住77/99/110,最後喺西灣河差館見返同一架車

邊個話飛走耀東?

個時間係計埋行耀東啦;P

brianso198 發表於 2022-7-20 10:25

qunow 發表於 2022-7-20 10:24
3. 而家唔係同西灣河出比而係同筲箕灣出比
本身606X要兜筲箕灣觀感上同埋時間上已經相當於荃灣條40號要經 ...

記得你講既說話

788改剩下繁
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 唔明點解606唔可以加鐘