AE367 發表於 2022-7-23 12:39

Sita1004-1017 發表於 2022-7-23 12:21
E36A走線又差客量又差想加密?諗多左

如果龍運冇心做,E36同E36A晨早已經合併咗。(即E36變成元朗-屯公三站-東涌北-滿逸東-東涌市-機場)

佢上次減E36/E37車俾E36A加假日上繁已經算皇恩浩蕩。

Sita1004-1017 發表於 2022-7-23 13:31

AE367 發表於 2022-7-23 12:39
如果龍運冇心做,E36同E36A晨早已經合併咗。(即E36變成元朗-屯公三站-東涌北-滿逸東-東涌市-機場) ...

E36A係都係縮短唔係合併,一來N31行法太極品,二來E36仲要加返車根本冇so

arfung 發表於 2022-7-23 14:19

nokia 發表於 2022-7-23 12:09
紅橋可以搭A36去轉車站轉E線。迎東邨出面有幾個房署地盤,等到入伙,E36A多人搭啲,班次就密啲。 E36A天 ...

一般的用家(非巴士迷)不會想到E36 37路過停站是否騎劫的問題,簡單思維就是公共交通路過有需求,停站只是佔很少時間,理論上都會期望有得停,尤其很多時都沒有滿座。

紅橋直上A36去機場,當比<特快一程直達>價錢貴d都勉強可以接受,見有人咁搭。但如果日日往返後勤區上下班,用這一個價錢仲要轉車,就見得相對昂貴 (屯門E線去後勤區只係值十二蚊)。

bestwishes706 發表於 2022-7-23 18:17

Sita1004-1017 發表於 2022-7-23 11:48
其實N年前已經出現呢個怪現象,紅橋只有N30通宵服務無日間服務咁多年,甚至成個屯門得VIP區+市中心有E33搭 ...

E36S全日即係倒A36米,龍運唔會咁做

增加E線行車時間先會符合巴士公司利益

AE367 發表於 2022-7-23 18:50

Sita1004-1017 發表於 2022-7-23 13:31
E36A係都係縮短唔係合併,一來N31行法太極品,二來E36仲要加返車根本冇so

其實啲E車兜得越極品,巴士公司先有藉口推人上A車。

10598C 發表於 2022-7-23 19:10

GD1570 發表於 2022-7-23 09:04
坦白:我唔係太明E36A兜入天水圍為乜@@
又無行晒整個天水圍,E37又無得轉乘E36A去東涌(有錯請更正),純 ...

E36A 兜入天水圍美其名係補返 E34P,實際上就係兜夠 40 公里收貴一個收費等級

E37 轉 E36A 去東涌係有轉乘,但相反 E36A 元天屯轉返 E37 入機場就無優惠

其實而家都咁,倒不如 E36A 入返大馬路,然後來回程天慈至天耀之間兜埋嘉湖北、天華路、天瑞邨算...

當然,務實角度其實係直接縮短去兆康北,係就係要減價但可以慳車,又或者一樣車數但開到順向 20 分鐘一班

bestwishes706 發表於 2022-7-23 19:52

10598C 發表於 2022-7-23 19:10
E36A 兜入天水圍美其名係補返 E34P,實際上就係兜夠 40 公里收貴一個收費等級

E37 轉 E36A 去東涌係有轉 ...

E37C都係啦,為咗掠多少少又特登搞到條線咁樣行,兜順朗路入維修區,都痴線嘅

為咗掠多屯門客嗰$2,慳返啲油錢成本都喺返到啦

E36A仲要係全日,又唔係好好客,蝕錢真係抵佢死囉,所以咪話貪字得個貧;P ;P

lsc04d11 發表於 2022-7-24 07:11

見大家咁恨多啲E線經屯門(並停站) 俾張之前喺友愛邨站影到嘅真實圖片俾大家睇下止渴喇
堅係有落客嫁 我諗你截佢都俾上
因為....佢係E37C唔係E37....

Sita1004-1017 發表於 2022-7-24 07:25

其實喺度F F咁多做咩,E36A同E36/E37定位根本完全不同,所以依家既安排已成定局;A36停紅橋係補償A33X(如果唔係嘅話唔會只係停一個站囉)

10598C 發表於 2022-7-24 07:47

Sita1004-1017 發表於 2022-7-24 07:25
其實喺度F F咁多做咩,E36A同E36/E37定位根本完全不同,所以依家既安排已成定局;A36停紅橋係補償A33X(如 ...

完全唔明紅橋有咩好補償
A33X 自從改行屯赤後一直都停景峰,係正紅橋隔離
不過以九巴呢種鍾意 upgrade 班客嘅性格,又的確唔明點解 A36 A37 無俾人拉落水停屯公
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13
查看完整版本: E36A 元朗 方向加停 新墟街市