nchmt 發表於 2022-8-28 11:56

九巴296A線脫班情況 其實不比新巴797差

10分變20-22分班
其實同797由30分變60分一班係異曲同工之妙
沒有誰比誰更優越
不論城巴 定 九巴
都係想收車就收車
理你幾多人搭車
冷氣房入面既人唔會可憐你

kay 發表於 2022-8-28 11:58

尚德起碼有其他合理選擇康城得返98

nchmt 發表於 2022-8-28 12:13

其實20分一班既296a客量都冇半車 有潛力直落30 九巴加油

li1872903 發表於 2022-8-28 12:19

nchmt 發表於 2022-8-28 12:13
其實20分一班既296a客量都冇半車 有潛力直落30 九巴加油

啱啱響將轉上車都冇一半人 嗰陣開緊15分鐘一班

jocosben 發表於 2022-8-28 12:22

其實九巴發生咩事? 客量從第5波回落,沙中通車減班騰空大量車輛同人手,但廣泛出現收車既情況?

0q9w8e 發表於 2022-8-28 12:24

其實九巴發生咩事? 客量從第5波回落,沙中通車減班騰空大量車輛同人手,但廣泛出現收車既情況? ...

同一時間67A尋日開緊15

陳太 發表於 2022-8-28 12:48

隧道塞車加上290,798開咗之後其實296A少咗好多客,所以當年取消、減班796A/B/S唔算壞事,短途車同地鐵鬥快根本冇意思.

dominic023 發表於 2022-8-28 12:59

其實九巴發生咩事? 客量從第5波回落,沙中通車減班騰空大量車輛同人手,但廣泛出現收車既情況? ...

隔隔post先話東鐵過海流失唔少客量,搞到荔廠蝕錢,本身蝕錢線而家無紅隧線去維持盈利,所以明正言順減班收車,部分出到通告,部分私下收車減少虧損。

我相信九廠都一樣。
遲早所有九廠荔廠線有客都唔做,客會跌晒落鐵同小巴。

andy92 發表於 2022-8-28 13:04

陳太 發表於 2022-8-28 12:48
隧道塞車加上290,798開咗之後其實296A少咗好多客,所以當年取消、減班796A/B/S唔算壞事,短途車同地鐵鬥快 ...

尚德商場有 $2 機又有天橋直駁將軍澳站

$3.3 出到觀塘,對 296A 影響都唔細

Kj2052 發表於 2022-8-28 13:04

296a早排亂收車+提早尾車
加上尚德有2蚊機
倒曬落鐵唔出奇
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 九巴296A線脫班情況 其實不比新巴797差