JX9097 發表於 2022-9-7 11:24

GW5878 發表於 2022-9-7 11:22
雖然呢兩條線理論上都密車但一遇收車/塞車
20-25 先有車都試唔少

咁我都試過放工時間企睇住98D脫班成六七十人企喺九展等佢
但一般而言九巴算係有心㗎喇

GW5878 發表於 2022-9-7 11:29

694 把心一橫玩田忌賽馬,避左鐵最方便既將南區,改為康盛-翠林-寶林-坑口-康城-將藍隧道-港島東,
將軍澳段收視應該會好過而家, 而將南靠將軍澳區內轉乘都補到位既

但係藍田如果搵 606X 即係做吳三桂,
Touch wood 將來如果慘到要好似 797 還原, 咁就麻煩

同埋, 甜橙唔係想係隧道轉車站搶坑寶客咩,
694 改道即係少一條線,
如果 798 又拆埋線加快將南車程, 變相即係轉車站返坑寶已舉白旗

toby_tl10 發表於 2022-9-7 11:35

GW5878 發表於 2022-9-7 11:29
694 把心一橫玩田忌賽馬,避左鐵最方便既將南區,改為康盛-翠林-寶林-坑口-康城-將藍隧道-港島東,
將軍澳段收 ...

你又知694係改經康城而唔係原線逆走?

ricky 發表於 2022-9-7 11:38

KG1428 發表於 2022-9-7 08:20
即係表示黃大仙對於去將軍澳的巴士服務需求少,所以797要縮短至九龍灣,去避免796B的事件 ...

黃大仙區=黃大仙? 黃大仙本身搭九巴290系去將軍澳,而非新巴79X系,後者係新蒲崗搭

ricky 發表於 2022-9-7 11:39

606X全日有無得延長至啟德開出?

kmb71k 發表於 2022-9-7 11:40

點解善水咁有信心自己會中硬青富同富蝶嘅投標線?

如果咁都唔中咪好瘀?

GD1570 發表於 2022-9-7 11:42

kingprowm 發表於 2022-9-7 11:21
將青俾城巴做好過九巴做

話就話會俾九巴圍住打,另一角度睇就係迫使九巴改善青衣將軍澳之間服務

無錯...根據過往慣例,無競爭嘅九巴路線真係HEA做到爆炸的:lol
所以青衣區內條新線都應該畀埋城巴,睇吓九巴仲會唔會HEA做249M:lol:lol

GD1570 發表於 2022-9-7 11:44

KM8453 發表於 2022-9-7 09:46
1.上左幾次 793,每車客量同 796C 差唔多,包埋九龍灣新客,畫面可能比以前更好,仲未計 793 比以前大加 ...

其實都唔知係樓主吹水定還是有大量打手喇...

之前睇親啲文都話793要落九龍灣無客,人都唔多隻;
依家就話793好多客,仲比預期嘅多...
咁究竟係點㗎...

jacky03 發表於 2022-9-7 11:47

KG1428 發表於 2022-9-7 08:20
即係表示黃大仙對於去將軍澳的巴士服務需求少,所以797要縮短至九龍灣,去避免796B的事件 ...

其實應該交畀九巴,一可以做到將軍澳去大西北啲客,二可以經返觀塘道&飛走九龍灣

jacky03 發表於 2022-9-7 11:50

kmb71k 發表於 2022-9-7 11:40
點解善水咁有信心自己會中硬青富同富蝶嘅投標線?

如果咁都唔中咪好瘀? ...

既然對安達臣嗰4條線無望,咁咪就期望青富同富蝶囉;P
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: 膠液廣場吹水料番外篇