XL2135/D343344 發表於 2022-9-22 20:25

S3bl430 發表於 2022-9-22 20:04
我諗72x遲早都會改埋經青沙。
美其名:方便乘客等車

72x改青沙,南行可以跟41A直入旺中再去大角咀

不過北行由大角咀開出,跟原線到旺角道之後,要U turn返大角咀先有得上公路

S3bl430 發表於 2022-9-22 20:32

XL2135/D343344 發表於 2022-9-22 20:25

我諗住南行跟41A直出旺角東/太子舊300總站,大角咀交比經白石角的272X。服務區域係好窄,但其實都覆蓋現在72x多客區域。至於回程依原272x

3asv@59x 發表於 2022-9-22 21:24

旺角火車站邊有位俾佢全日?定係諗住踢走93K過去大角咀

3asv@59x 發表於 2022-9-22 21:25

Mercer 發表於 2022-9-22 10:24
其實佢九龍咁少站, 可唔可以做埋油麻地或深水埗?

理論上其實佢應該同271X合併
但行科學園就多咗

kmb71k 發表於 2022-9-22 21:46

3asv@59x 發表於 2022-9-22 21:24
旺角火車站邊有位俾佢全日?定係諗住踢走93K過去大角咀

而家272X一直泊旺火總站路邊

YY487 發表於 2022-9-22 22:01

2076 發表於 2022-9-22 22:02

較理想選擇係 72X 擺旺角東站,剩係南行行青沙。北行青沙由旺角道起計一定係慢。

大角咀交晒比 272X 做算。當然可以考慮踢 272X 去西九龍站擺,做下旺角南 72X 同 271 都做唔到的位。

旺柏站位留比 272E 玩全日算。

YY487 發表於 2022-9-22 22:07

2076 發表於 2022-9-22 22:07

YY487 發表於 2022-9-22 22:01
都估到你實會拎條 30X 嚟講
但兩樣嘢就冇得比
30X:荃景圍當時用緊 30X 嘅多數乘客有得益(快咗)

新巴搵條最多平手打和的 796C 玩都算,九巴玩有錢賺的 72X 就真係搬石頭砸自己隻腳。

最後九巴同大埔居民都係雙輸,真係一個垃圾重組。

大埔就得返睇下會唔會叫 72X 放棄大角咀段,縮短去旺角東站慳車來保住班次呢條路諗。

同時 272X 睇下會唔會改擺西九龍站,做埋旺角南方便大埔居民返家,叫做為 272X 創造少少價值。

2076 發表於 2022-9-22 22:10

YY487 發表於 2022-9-22 22:07
個問題係大角咀特快冇價值
唔通而家大角咀班友會因為而家 72X 行獅隧就唔搭咩 ...

就係大角咀班友將 72X 變成 272X 都要照搭,所以 72X 先可以諗改擺旺東慳車推密返班次,同時可以做埋太子。
同埋 272X 走線擺旺角東站而唔係轉落去做旺角南簡直係連少少價值都比唔到大埔居民。
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 272X全日及加經白石角