toby_tl10 發表於 2022-9-23 02:29

12Lane 發表於 2022-9-22 17:01
又話72x/272x當兩組線黎睇,獨立事件。根據呢個邏輯,咁272x應該本身就係白石角自成一線,何來人口密度唔 ...

我認同272X應該白石角自成一線,甚至73D 74P 271B都一樣唔應該去大埔,淨係留其中一至兩條做大埔<>白石角科學園流水。我估計有以下原因做唔到:

1. 如果就咁提出開白石角<>荃灣,白石角<>觀塘,白石角<>尖沙咀,同白石角<>旺角新線,對家可能要求招標,到時白石角就變招標區,900就係白石角招標嘅例子
2. 里數問題,縮落白石角可能要減價,不過呢樣我唔肯定
3. 九巴諗縮數,唔想加資源,見大埔好恰就偷大埔車,偷咗大埔車就放大埔當安慰

In hindsight, 白石角做招標區諗落幾viable。參考皇后山模式,駁鐵嘅272A畀九巴,然後招一條旺角(加尖沙咀)線同一條觀塘線,再加一條中環灣仔線同一條鰂魚涌線。除非刻意兜落源禾路/濱景石門,科學園係做到直出,唔會有皇后山招標線入唔到聯和墟/54區招標線停唔到屯公三站嘅問題。白石角人口唔多的話,咪唔好開全日囉。另一個小問題就係沙田線俾綠小27A食咗。

da93 發表於 2022-9-23 02:40

我認同272X應該白石角自成一線,甚至73D 74P 271B都一樣唔應該去大埔,淨係留其中一至兩條做大埔白石角科 ...

咁點解唔拉43P入白石角?

272s同樣,尤其是冇左286M後俾番一架鑽石山嘅車俾人晌大老山轉,唔過份丫

HR1377 發表於 2022-9-23 07:27

有興趣了解72X是否7區蝕得最勁一條?

如果呢條線不蝕錢,九巴應該不會視佢為眼中釘

nwfb1001 發表於 2022-9-23 09:49

12Lane 發表於 2022-9-22 13:59
兩者客路唔同就唔應該搵大埔硬食白石角,咪好似900咁直接白石角開咪搞掂。
大埔對白石角交通完全冇責任 ...

呢度啲人唔係話非$2客對價錢唔敏感咩?

12Lane 發表於 2022-9-23 09:52

nwfb1001 發表於 2022-9-23 09:49
呢度啲人唔係話非$2客對價錢唔敏感咩?

有野咪講,何必轉彎抹角?你中意講你可以繼續喺兩蚊個post講,小弟奉陪。我立場一直係支持雙向分段,又選擇性失明左?

S3bl430 發表於 2022-9-23 10:20

我認同272X應該白石角自成一線,甚至73D 74P 271B都一樣唔應該去大埔,淨係留其中一至兩條做大埔白石角科 ...
1.我諗改272x經白石角其中一個hidden agenda 係想做大埔白石角流水。806系密車但未完全滿足需求,相信點都執到散客

2.另外,我覺得白石角比較難夾沙田其他區
白石角+濱景或源禾唔夠客,
入沙中又會被小巴反對(例子:900

3.白石角居民又以中產為主,相信大部分都係雙職家庭,非繁對外需求小,我覺得唔太需要開全日對外線,272A分別延長至大埔碩門會比272X全日經白石角更有用

4.如果我係九巴,而我只想開多一條白石角全日線,我會建議開經源禾青沙的葵青線,或經大隧去旺角的路線,用黎做轉乘接駁用途。同時削減900非繁服務,回收資源

12Lane 發表於 2022-9-23 10:31

我諗就係驚唔夠客,所以拉埋大埔落水,總有幾個唔怕兜嘅客或者上唔到小巴客可以湊下數。74D搞左咁耐都係一個鐘一班,科學園就繁時倒水咁大量番放工客,其餘時段都係小巴應付得黎,27/A都合併一齊行,都足見白石角/科學園果種潮水式客量搞全日線真係唔太易。不過未來仲有優景里新樓,900又話擺總站入去,白石角未來巴士服務雖則個人唔睇好,但最少整合一下堆繁時線,都覺得有條件自己有一抽繁時線自己直出,總好過同大埔線互拖後腿。

chanvito 發表於 2022-9-23 11:02

HR1377 發表於 2022-9-23 07:27
有興趣了解72X是否7區蝕得最勁一條?

如果呢條線不蝕錢,九巴應該不會視佢為眼中釘 ...

75X應該蝕得勁啲?
上年屯馬開左減左2次班

Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-23 11:26

12Lane 發表於 2022-9-23 10:31
我諗就係驚唔夠客,所以拉埋大埔落水,總有幾個唔怕兜嘅客或者上唔到小巴客可以湊下數。74D搞左咁耐都係一 ...
唔怕兜既散客都係自己主線身上攞返
中間流水執既亦係少數
咁就要架車山長水遠入埋大埔其實一樣有成本

其實好多版友都講過
白石角+大埔唔係罪
但起碼都用嚟補下郊區/直入埔北之類
好似而家下繁271B咁
白石角線大把位坐
正線就滿晒上唔到車
完全fail

sq285 發表於 2022-9-23 11:31

話時話,272X半全日點解又唔洗問吓806系咁 :lol
頁: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24
查看完整版本: 272X全日及加經白石角